
Jussi Halla-aho valittiin eduskunnan puhemieheksi
Eduskunta valitsi Jussi Halla-ahon puhemieheksi äänin 105.
KUVAKAAPPAUS/YLE
Puhemiehen vaalissa tänään eduskunnassa perussuomalaisten Jussi Halla-aho sai äänestyksessä 105 ääntä ja puhemiehen tehtävä jatkuu. Äänimäärä kasvoi viime vuodesta, mutta osa oppositiosta jatkaa protestointia. Halla-aho itse huomauttaa jakaneensa puheenvuoroja hallitus- ja oppositioryhmien välillä kyselytunneilla täysin samoilla periaatteilla kuin hänen edeltäjänsäkin.
Oppositioryhmistä ainakaan SDP:lle Jussi Halla-ahon meininki puhemiehenä ei täysin maistu. Demarien ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen mukaan Halla-aho on muuttanut liiaksi puhemiesinstituutiota, eikä Halla-ahon viestintä omilla somekanavillaan – jossa demarit näkevät puoluepolitikointia – sekään käy demareille.
– Sosiaalisessa mediassa puhemies toistuvasti käyttää populistista kieltä ja suojelee oman puolueensa kansanedustajia, Tuppurainen sanoi tänään Ylen A-studiossa.
Perussuomalaisten Jani Mäkelä ei Tuppuraisen näkemystä allekirjoita.
– Tällä kaudella hyökkäys puhemiesinstituutiota kohtaan on ollut jatkuvaa. Opposition tietyt puolueet ja toimijat arvostelevat jatkuvasti puhemiestä julkisuudessa. En oikein ymmärrä, mitä tarkoitusta se palvelee, miten se parantaa eduskunnan arvovaltaa tai yhteistyömahdollisuuksia talon sisällä – mielestäni se vain huonontaa niitä, Mäkelä sanoi
Tuppurainen viittasi myös kansanedustaja Krista Kiuruun kohdistuneeseen katuväkivaltaan.
– SDP:n ryhmässä on ollut pettymystä siihen, että puhemieheltä kesti luvattoman kauan tuomita kansanedustajana kohdistunut väkivallanteko, Tuppurainen sanoi, johon Mäkelä muistutti, että Halla-aho kyllä tuomitsi tapauksen tuoreeltaan, mutta ei lähtenyt ottamaan asiaan kantaa sellaisilla tiedoilla, joita ei tuoreeltaan ollut käytössä.
Myös eduskunnasta jo vetäytynyt ex-pääministeri ja puhemiehenäkin toiminut Matti Vanhanen hämmentää soppaa ja on moittinut Halla-ahon puheenvuorojen jakamisia eduskuntasalissa puolueellisiksi katkaisemalla ”opposition ryöpytystä” antamalla väliin puheenvuoroja hallitukselle.
Mäkelän mukaan Vanhanen puhuu ”muunneltua totuutta”, kuten eduskuntakielellä asia ilmaistaisiin.
– Näin ei ole tapahtunut, mikä voidaan tarkistaa tilastollisestikin. Sen sijaan Vanhanen itse puhemiehenä ollessaan järjesti esityksiä, missä eduskunnan kyselytunnista tuli hallituksen kyselytunti, eikä huomioinut oppositiopuolueiden kokojärjestystä, eli sitä, että perussuomalaiset olivat kokoomusta suurempia, jolloin kokoomus sai enemmän kysymysvuoroja, joten Vanhanen on itse väärä henkilö puhumaan asiasta.
Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa aiemmin tänään Halla-aho itse totesi, että hänen toimintansa puhemiestehtävässä noudattelee pitkälti vakiintuneita toimintatapoja ja että hän on ottanut huomioon toiminnassaan myös eduskuntaryhmien voimasuhteet.
– On puhuttu puheajan jakamisesta salissa. Olen ollut sen suhteen hyvin tarkkana. Olen jakanut puheenvuoroja hallitus- ja oppositioryhmien välillä etenkin kyselytunneilla samoilla periaatteilla kuin edeltäjäni, mukaan lukien Matti Vanhanen.
– Tosin sillä erotuksella, että olen huomioinut ryhmän suhteellisen koon puheajassa. Olen esimerkiksi antanut suurimmalle oppositiopuolueelle enemmän vastausaikaa kuin pienemmille oppositiopuolueille. Vanhanen antoi edellisellä kaudella varsin johdonmukaisesti enemmän aikaa toiseksi suurimmalle oppositioryhmälle (kokoomus) ja vähemmän kaikkein suurimmalle, Halla-aho vastasi Vanhasen kritiikkiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunta valitsi Jussi Halla-ahon puhemieheksi äänin 105.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ottaa viestipalvelu X:ssä kantaa SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen suomenvenäläisten tilaisuudessa esittämiin ajatuksiin itärajan avaamisesta, tekeillä olevasta kiinteistökauppalainsäädännöstä sekä suomalaisen median asennoitumisesta Venäjään. Halla-ahon mielestä asiassa on Suomen kannalta oleellisempiakin aspekteja kuin valtamedian uutisoinnissa korostettu Kiljusen kritiikki iltapäivälehtiä kohtaan.
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Mielenosoittajat töhrivät punaisella maalilla Eduskuntatalon pylväitä ja portaita keskiviikkoaamuna. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho tuomitsee teon.
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Viikon suosituimmat
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.