Perussuomalaisten europarlamenttiryhmä on nyt kolmanneksi suurin. Unkarin änkyräpuolue Fidesz jäi ulkopuolelle. Tuore meppi Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu suomalaisen median toimintatapoja.

Tynkkynen kirjoittaa:

Nyt huomaan, kuinka median hiljaisuus Brysselin osalta tulee kuin seinä vastaan.

Tämä on ihan aito ongelma suomalaisten EU-politiikan tietämyksen ja kiinnostuksen kannalta.

Eurovaaleissa iso osa aikaa meni siihen, kun joka tentissä kysyttiin, tuleeko Orbanin Fidesz perussuomalaisten kanssa samaan ECR-ryhmään.

Neuvottelut onnistuivat ja Fidesz saatiin suljettua ulkopuolelle. Lisäksi saimme viidestä uudesta maasta meppejä ryhmäämme ja historiallisesti voimasuhteet muuttuivat: menimme Renewin ohi ja ensimmäistä kertaa historiassa meistä tuli EU-parlamentin 3. suurin puolueryhmä. Kasvoimme eilisen päätöksen myötä niin suhteellisesti kuin absoluuttisesti eniten eurovaaleissa.

Tiedotin asiasta tviittaamalla eilen ja lähettämällä vielä tänään tiedotteen. Suomen medioista vain Uusi Suomi ja saman talon sisältä Kauppalehti copypastella julkaisivat saman jutun: muissa medioissa täysi hiljaisuus.

Siis ensin Fidesz-kysymys on median pääkysymys perussuomalaisille ja kun saamme torpattua heidät, media on hiljaa.

Toinen ongelma on median perehtyminen EU-asioihin. Tuossa ainoassa julkaistussa jutussa keskeisenä virheenä on se, että leipätekstissä asia uutisoidaan niin, että Fideszin ulossulkemisessa onkin kyse Fideszin omasta jättäytymisestä pois.

Ei, Fidesz yritti loppuun saakka päästä ryhmään ja kun ovi laitettiin kiinni, puolueen propagandaosasto spinnasi kasvojen säilyttämisen niin, että he eivät edes halua mukaan Romanian AUR-puolueen vuoksi. Tämä on Orbanin narratiivi, jonka ainoa asiasta uutisoinut toimittaja pisti sellaisenaan lehteen.

Huomaan, että mepin rooli viestinnässä on kultaakin tärkeämpi ja tästä myös vaalitenteissä kysyttiin: aikooko ehdokas valituksi tullessaan viestiä aktiivisesti vai hiljetä, kuten aiemmatkin mepit.

Kun en näin aio toimia, vaan aloin aktiivisesti viestimään, Iltalehti pistikin jo heti ulos toimittajakolumnin, jossa kaikelle kansalle kerrottiin, että Tynkkynen meinaa perustaa Brysseliin trollitehtaan.

Melkein mahdoton tehtävä edessä, mutta meinaan murtaa suomalaisen EU-politiikan hiljaisuuden. Se jää nähtäväksi, onnistunko, mutta parhaani lupaan yrittää.

SUOMEN UUTISET