

Antti Aimo-Koivisto. Arkistokuvaa.
Seitsemän suurta liikennehanketta käynnistyy
Hallitus teki kehysriihessä päätöksiä seitsemästä suuresta liikennehankkeista. Osa hankkeista aloitetaan heti. Hankkeista kertoi liikenneministeri Anne Berner (kesk.).
Suuria liikennehankkeita on kaikkiaan seitsemän. Ne rahoitettiin osittain tinkimällä perustienpidosta kolmena vuonna: ensin 25, sitten 35 ja 35 miljoonaa euroa, yhteensä 95 miljoonaa euroa.
Mutta rakennettavat hankkeet ovat sitäkin tärkeämpiä ja niihin sijoitettavat summat suurempia. Ne myös mahdollistavat muita hankkeita paljon enemmän varsinkin Helsingissä ja Tampereella.
Oulu-Kemi ja Mikkeli-Juva
Kaksi valtatiehanketta: Oulu-Kemi ja Mikkeli-Juva poistavat ruuhkia ja vähentävät vaaratilanteita sekä avaavat mahdollisuuksia niin raskaan kuin kevyen ja julkisenkin liikenteen kehittämiselle. Nelostien hanke voidaan aloittaa heti ja Juvan hanke myös, kun kehyskuntien kanssa on neuvoteltu pikaisesti maiden käytöstä, minkä parantamista hanke mahdollistaa.
Lahden ohitustie on ollut seudun kuntien kärkihanke jo pitkään ja sitä päästään toteuttamaan jo ensi vuonna. Se mahdollistaa liikenteen sujuvoittamisen ja maankäytön suuren parantamisen varsinkin Hollolan-Lahden suunnalla.
Helsingin ja Tampereen suuret raidehankkeet
Hallitus pitää kiinni myös jo aiemmin kuntien kanssa neuvotelluista MAL-hankkeista eli maankäytön ja liikenteen yhteishankkeista, joilla pyritään mahdollistamaan mm. asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin.
Helsingin raidejokeri mahdollistaa asuntojen rakentamisen kymmenille tuhansille uusille asukkaille. Hankkeeseen myönnetään 84 miljoonaa euroa.
Tampereen raitiovaunu mahdollistaa asuntojen rakentamisen jopa 46 000 asukkaalle vuoteen 2040 mennessä. Valtio rahoittaa hanketta sovitusti 71 miljoonalla.
Imatralle päästään pian vauhdikkaasti
Luumäen-Imatran kaksoisraidetta ryhdytään rakentamaan alkuvuonna 2018, kun Oulun radan suurremontti valmistuu.
Imatran rata varmistaa ja parantaa seudun suurteollisuuden liikennettä ja nopeuttaa matkustajaliikennettä niin, että Imatralle asti pääsee yli 200 kilometriä tunnissa. Nyt pääsee noin nopeasti Luumäelle eli Vainikkalan radan risteykseen saakka. Sen jälkeen pitäisi uusia enää 70 kilometriä Imatran koillispuolelta, että yhtä lujaa päästäisiin Joensuuhun asti.
Lopuksi hallitus myöntää määrärahan Turun Tunnin juna –hankkeen selvitystä varten. Se on mahdollinen EU:n TEN-hanke, Berner kertoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Olen tosi iloinen ja ylpeä varsinkin sote-ratkaisusta – ”kaikkein pienituloisimmat huomioidaan tässä myös”

Kansanedustaja tyytyväinen Lahden kehätien rahoituspäätökseen – ”ei saatu aikaiseksi SDP:n tai vasemmistoliiton aikana”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää