Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kiitti neuvottelijoita kehysriihen tuloksista ja varsinkin sote-kysymysten suosiollisesta ratkaisemisesta. Peruspäivärahan käyttömahdollisuuden laajentamista starttirahaan ja palkkatukeen hän piti suorastaan mullistavana. Kiitosta sai myös perussuomalaisittain tärkeä takuueläkeen nosto. 

– Olen erittäin tyytyväinen soteratkaisusta. Nämä sote-neuvotteluministerit Hanna Mäntylä (ps.), Petteri Orpo (kok.), Lenita Toivakka, Anu Vehviläinen ja Juha Rehula ja nostan vielä valtiosihteeri Samuli Virtasenkin – he tekivät erinomaisen suorituksen. Olen siitä tosi iloinen ja ylpeä, Soini kehui tiedotustilaisuuden lopuksi hyvin menneitä, vaikkakin hieman venyneitä neuvotteluita tiistai-iltana.

Sote-neuvotteluiden sisällöstä hallitus kertoo kuitenkin vasta huomisaamuna kello yhdeksän jälkeen. Myös hallituksen kehysbudjettineuvottelut sujuivat eurolleen sovitun mukaisesti, vaikka talven mittaan monet muut neuvottelut ovat ehtineet tuottaa huolta. Yhden oleellisen seikan Soini nosti neuvotteluista esille:

– Tässä kokonaisuudessa ei ole senttiäkään leikattu maahanmuuton vuoksi. Leikkaukset ja korvaavat toimenpiteet on tehty niihin osiin, joissa leikkaustarpeet syntyivät, ei missään muussa, Soini painotti.

Hallitusohjelma toimii eurolleen sovitusti

Hallitus on kyennyt sopimaan kehyspäätöksistä päivälleen ja eurolleen sovitun mukaisesti. Hallitus pitää kiinni sitoumuksestaan leikata menoja neljällä miljardilla eurolla. Se edellytti lisäleikkauksien tekemistä 370 miljoonan edestä. Ne otetaan tasaisesti juustohöylämenetelmällä niin, että heikompiosaisia varjellaan.

Leikkaustarpeesta suurin osa johtui siitä, että inflaation tyrehtyminen poisti indeksileikkausten vaikutuksen. Runsas 100 miljoonaa euroa johtui siitä, etteivät kunnat ole toteuttaneet kaikkia sovittuja toimia.

Koulutuksesta ei kuitenkaan leikata yhtään enempää ja tutkimukseen myönnetään jopa 100 miljoonaa euroa lisää.

Oikeat toimet, oikeat painotukset

– Me pidämme kiinni hallitusohjelmassa sovitusta. Minä olen tyytyväinen: täällä on oikeat toimenpiteet ja oikeat painotukset, Soini aloitti oman selostuksensa neuvotteluiden tuloksista. Hän muistutti myös suurimpien ongelmien alkusyystä:

– Kun nyt vietän vanhaa kymmenvuotisjuhlaa ”missä EU, siellä ongelma”–tokaisuni kanssa, niin on pakko päästä sanomaan: kun EU kielsi makeisveron käytännössä, niin se jouduttiin muulla tavoin korvaamaan. Siinä oli vastakkain bensaveron pieni korotus ja ruoan alvi. Emme halunneet koskemaan arvonlisäveroon miltään osin niin bensaveron korotus sen hinnaksi tuli. Mutta siellä on perälauta: jos bensiinin hinta nousee 80 dollariin tynnyriltä, sitä voidaan tarkastella uudestaan, Soini lupasi.

Sopeutus hoidettiin niin, että aiheuttaja maksaa. Kun inflaatiota ei ollut niin ratkaisut tehtiin pääosin niistä kohteista, joista inflaatiotarkistukset olisi leikattu, jos inflaatiota olisi ollut.

– Korjasimme niin, että säästöt toteutuvat ja hallitusohjelma toteutuu.

Suurimat ilonaiheet

– Mullistava uutuus on, että peruspäivärahaa voidaan käyttää starttirahaan ja palkkatukeen. Tällä todella pyritään parantamaan työllisyyttä ja tätä puolta työministeri Jari Lindström (ps.) vie eteenpäin. Takuueläke on perussuomalaisille rakas : se nousee vuosina 2018 ja 2019 kymmenellä miljoonalla vuodessa – siis molempina vuosina. Se tarkoittaa noin kahdeksaa euroa lisää. Ja kun muistetaan, että tämä hallitus on jo tehnyt takuueläkkeeseen 23 euron kuukausinoston niin kaikkein pienituloisimmat huomioidaan tässä myös, Soini korosti.

– Nämä infra-hankkeet ovat todella tärkeitä ja mieluisia, Soinin aloitti ja nosti esille seuraavat itselleen mieluisimmat:

– Raidejokeri on hieno asia pääkaupunkiseutulaisille. Erittäin iso asia on Lahden ohikulkutie – ja bisneksen ja teollisuuden ja myös raideliikenteen kehittämisen kannalta Luumäen ja Imatran välin rakentaminen, kertoi Soini.

Myös poliisin ja supon määrärahat nousevat. Turvallisuudesta ei tingitä vaikeinakaan aikoina. Myös maatalouteen myönnetään lisäpanostus.

– Traktorimarssi kertoi aika paljon siitä, mikä on maatalouden tilanne niin siihenkin pusersimme hieman helpotusta. Me haluamme syödä puhdasta ja myrkytöntä suomalaista ruokaa kaikki, Soini totesi.

Myös sileäkätiset osallistuvat: sairauspäivärahan alaraja menee 30 000 eurossa: sitä enemmän tienaavat osallistuvat talkoisiin.

Veli-Pekka Leskelä