ITALIA, MILANO | Senegalissa syntynyt mies yritti polttaa elävältä 51 lasta. Miehen mukaan teko oli suora kosto kaikkien Välimerellä hukkuneiden lasten puolesta. Poliisin ripeät toimet estivät suurtragedian. Kukaan ei menehtynyt iskussa. Syyttäjä miettii useiden rikosnimikkeiden lisäksi sitä, täyttääkö teko terrori-iskun tunnusmerkit. Tapauksesta uutisoivat BBC, brittilehti Telegraph ja italialainen uutistoimisto Ansa. Suomalaiset mediat eivät syystä tai toisesta noteeranneet asiaa erityisen korkealle.

Hirmuteko alkoi, kun teosta epäilty 47-vuotias Ousseynou Syn oli määrä kuljettaa kaksi luokallista oppilaita liikuntatapahtumaan. Hän kuitenkin poikkesi reitiltä ja kaappasi kuljettamansa ajoneuvon. Sy uhkasi kuljettamiaan lapsia veitsellä.

Sy määräsi kyydissä olleen opettajan sitomaan lasten kädet nippusiteillä. Opettaja kuitenkin kiinnittí siteet löysästi, jotta lapset pääsisivät myöhemmin irti. Sy oli myös takavarikoinut lasten puhelimet. Eräs poika oli kuitenkin onnistunut piilottamaan puhelimensa. Hän soitti vanhemmilleen ja he puolestaan ilmoittivat asiasta poliisille.

Yritti polttaa lapset elävältä

Sy oli lasten kertomusten mukaan uhannut polttaa kaikki elävältä bensiinin avulla.

– Hän sanoi menettäneensä kolme lasta, ja että monet lapset menehtyvät Välimerellä, joten meidänkin tulee kuolla polttamalla. Pelkäsin kuolevani, eräs lapsi kertoi tapahtumista.

Syn mielestä Välimeren hukkumiskuolemat olivat Italian varapääministerien Matteo Salvinin ja Luigi Di Maion syytä, eikä suinkaan laittomia ihmissalakuljetusta ja merikelvottomia aluksia käyttävät rikolliset.

Poliisi pysäytti linja-auton ja pelasti lapset

Poliisi onnistui pysäyttämään auton tiesululla.

Linja-auton pysähdyttyä Sy valeli ajoneuvoa bensiinillä ja sytytti bussin palamaan. Poliisi onnistui evakuoimaan kaikki lapset rikkomalla bussin takaikkunan.

Sytä epäillään ainakin kidnappauksesta, massamurhan yrityksestä, tulipalon sytyttämisestä ja pidätyksen vastustamisesta. Syyttäjä miettii vielä mahdollista terrorismisyytettä.

Salvini ihmetteli, miten aiemmin rikoksista tuomittu mies oli voinut toimia lasten kuljettajana. Sy on tuomittu aiemmin alaikäisen hyväksikäytöstä ja juopuneena ajamisesta. Ajokieltonsa aikana Sy oli siirtynyt sairauslomalle, eikä hänen työnantajansa siten tiennyt ajokiellosta.

Viime syyskuussa säädetyn lain mukaan Sy voi menettää Italian kansalaisuutensa, minkä hän oli saanut vuonna 2004.

Sebastian Tynkkynen: lasten turvallisuus etusijalle

Suomalaisia viestimiä lasten massamurhayritys ei juuri kiinnostanut. Yle, HS ja STT kuittasivat asian pikku sähkeenä. MTV3 ja IS julkaisivat hieman laajemman jutun.

Perussuomalainen Oulun kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen sen sijaan julkaisi keskiviikkona Facebookissa videon, jossa hän kuvaili tapahtumia, ja vaati suomalaispäättäjiä laittamaan lasten turvallisuuden monikulttuurin edistämisen edelle.

https://www.facebook.com/officialsebastiantynkkynen/videos/vb.427285253988672/2236389063090146/?type=2&theater

Hän haluaa Suomen ja muun Euroopan rajakontrolliin puhtia. Tynkkynen muistuttaa, että Italian viime kesästä vallassa ollut hallitus on onnistunut pysäyttämään ihmissalakuljetuksen Italiaan.

Tynkkynen kertoo videolla, että Lähi-idän ja Afrikan maiden ongelmia on tehokkaampaa ratkoa näissä maissa kuin sallimalla laiton maahanmuutto Eurooppaan.

SU Työryhmä