Suomi on odottanut talouskasvun tuomaa pelastusta liian pitkään. Näin arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hallituksen puheenvuorossa eduskunnan keskustelussa hallituksen kilpailukykyä lisäävistä toimista.

– Työllisyys ja kilpailukyky eivät parane itsestään. Me olemme liian kauan odottaneet ja toivoneet kasvun ihmeen tulevan ja pelastavan, Sipilä moitti aiempia hallituksia.

Keinoilla pyritään parantamaan työllisyyttä

Hallituskauden työllisyys- ja kilpailukykyuudistukset lisäävät Sipilän mukaan työn tarjontaa, yrittäjyyttä ja elinkeinorakenteen monipuolistumista sekä vahvistavat julkista taloutta yli miljardilla eurolla. Tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja vahvistaa työllisten määrää 110 000 henkilöllä. Tavoitteena on, että investoinnit lähtevät liikkeelle ja ylittävät poistojen määrän.

Kuultu on herkällä korvalla

Sipilä korosti hallituksen kuulleen tarkalla korvalla omista esityksistään käytyä keskustelua ja palautetta, joka tuli sekä eduskunnasta että työmarkkinajärjestöiltä. Järjestöt eivät ole valitettavasti aiemmin päässeet yhteisymmärrykseen, vaikka yhteiskuntasopimusta on ajettu jo vapusta saakka.

– Viime viikolla työmarkkinajärjestöiltä tuli onneksi konkreettisia esityksiä pöytään. Ne on syytä yhä katsoa rinnakkaisena prosessina hallituksen kanssa, Sipilä kannusti.

Veli-Pekka Leskelä