

LEHTIKUVA
Soini: Suosittelen hallitukseen menoa levollisin mielin
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suosittaa puolueelleen levollisin mielin hallitukseen menemistä ohjelman sisältämistä suurista leikkauksista huolimatta. Tiukan neuvottelun tulos sisältää myös hyviä saavutuksia, joita perussuomalaiset ovat voittaneet pienituloisten kansalaisten hyväksi.
– Kipeää tulee tekemään kaikille, mukaan lukien monet yhteiskunnan osat. Mutta tämä pitää ottaa kokonaisuutena: sieltä tulee myös pienituloisille hyviä asioita. Molempia tulee kaikille – tämä on ollut ison neuvottelun ja väännön tulos.
– Kyllä tämä sellainen paketti on, jota tulen huomenna suosittamaan eli perussuomalaisten lähtöä hallitukseen, Soini linjasi.
Entä jännittääkö ratkaisevan keskustelun tulos huomisessa puoluevaltuuston, -hallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksessa? Menevätkö säästöt mukisematta läpi?
– Ei, ei se jännitä. Se on ota tai jätä -paketti! Meillä on siellä sen verran paljon omia näkemyksiä, että siinä mielessä on levollinen olo. Ja sen me tiedämme, että jos sieltä poistumme, niin keitä menee tilalle´. Sen jälkeen meille ei olisi enää paljoa tarjolla.
Hän jätti lopullisen päätöksen kuitenkin puolue-elinten käsiin, se kuuluu heille.
– Teen levollisin mielin tämän esityksen ja seison sen esityksen takana, Soini päätti.
Ministereistä päättäminen
on vaikea tehtävä
Soini totesi myös, että ministereistä päättäminen on oikeasti vaikea asia. Se on kovan väännön takana puolueiden välillä, kuka minkäkin tehtävän saa: tiettyihin salkkuihin kohdistuu suurta kysyntää, ja puolueen sisällä se on näin isossa puolueessa iso kysymys.
– Hyvin moni haluaisi, eivätkä kaikki voi päästä. Siinä on päättämisen tuskaa, mutta puheenjohtaja tekee esityksen ja se on sitten siinä.
Puolueet eivät ole vielä sopineet ministerinpaikoista, vain ministeriöiden määrä päätettiin: nykyiset 12 ministeriötä jatkavat ennallaan.
Eduskuntaryhmä kuuli
neuvotteluprosessista
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sai tiistaisessa kokouksessaan selonteon hallitusohjelman syntyvaiheista. Jokaisen hallitusneuvotteluryhmän osanottaja selitti osaltaan, miten neuvottelut käytiin ja miten pian hyväksyttävään lopputulokseen edettiin.
Kansanedustajat kuulivat hallitusohjelmaan liittyviä numeroita suuruusluokan tasolla, mutta yksityiskohdat jätettiin vielä avoimiksi. Ne kerrotaan koko kansalle huomenna klo 14, minkä jälkeen perussuomalaisten yhdistetty puoluevaltuuston, -hallituksen ja eduskuntaryhmän kokous kokoontuu päättämään hallitukseen osallistumisesta kello 18. Päätös julkistetaan samana iltana kello 21.
Nimistä ei puhuttu
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kertoi ryhmähuoneesta tultuaan, kuinka neuvotteluryhmät kertoivat neuvotteluprosessista kansanedustajille. Lisäksi kerrottiin, mikä on hallitusneuvottelujen tilanne nyt ja mitä tapahtuu keskiviikkona, torstaina ja perjantaina sekä ensi viikolla.
– Ministerien tai puhemiehen nimistä ei puhuttu mitään. Puhutte ihan väärälle miehelle – minähän en osaa käyttää edes kaasuhellaa, Lindström hauskuutti tiedonjanoisia kuulijoita.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvottelut hoidettiin kuntoon reilusti etuajassa

Soinin päätös syntyi pitkällä kävelyllä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.