Kolmen suuren puolueen käymät hallitusneuvottelut on nyt saatu käytännössä päätökseen ja reilusti etuajassa. Alun perin oli keskiviikkokin varattu tiukkaan loppukiriin ja tarvittaessa olisi neuvotteluja jatkettu sittenkin, mutta vatulointikori tyhjenikin jo maanantaina puolilta päivin.

Enää on päättämättä vain yksi pieni asia: ministereiden paikkajako. Se seikka ratkeaa näillä näkymin tiistain aikana. Kansa saa vielä jännittää vuorokauden pitempään, sillä koko hallitusohjelma paljastetaan linjauksineen, leikkauksineen ja ministerinpaikkoineen yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona kello 14.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu vielä huomenna tiistaina puoli yhden aikaan. Virallisesti puolue päättää hallitukseen osallistumisesta kuitenkin vasta keskiviikkona puoluevaltuuston, -hallituksen ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa kello 18.

Päätös kerrotaan perussuomalaisten puoluetoimistossa järjestettävässä tiedoduttilaisuudessa keskiviikkona kello 21.

Pikkujoulun esiintyjä on jo selvillä

Puolueiden johtotroikka eli trio odotti kuuden aikaan suoran tiedotustilaisuuden alkua kameroiden paahteessa. Hallitustunnustelujen vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kevensi tunnelmaa sanomalla:

– Trio Ässät on luvannut tulla meidän pikkujouluihin soittamaan, Sipilä virnuili.

Samalla löytyi paikkaa myös Sipilän yllätysvedolle, hallituksen avokonttorille, jossa uudet ministerit puurtavat kesäkuun ajan.

– Tarjouksia on tullut Oulua myöten – hajakeskitetään, Sipilä naurahti, mutta tarkensi myöhemmin: tämä avokonttori on vielä vatulointikorissa.

Tiistaina kirjoitetaan ja käännetään tekstejä

Muuten onkin kori jo melko tyhjä. Tiistai kuluu kirjurintöissä eli hallitusohjelmaa kirjoitetaan puhtaaksi ja käännetään toisille kielille. Maanantaina tekstin sisältöä tarkistettiin tiiviisti ja kirjoitettiin tarvittaessa uudelleen. Tiistaina ei Smolnassa liiku enää juuri ketään, johtotroikka vain pohtii ministerinpaikkoja.

Miten paikat jakautuvat, Timo Soinilta (ps.) kysyttiin.

– Oikeudenmukaisesti ne jakautuvat, Soini vakuutti.

Jos keskusta saa viisi niin kokoomus ja perussuomalaiset neljä?

– Suuria huhuja on kulkenut niin, ettei perässä pysy. Jos olisin kaikki lehtikirjoitukset uskonut, olisin ollut satumaassa, Soini naurahti.

Ministeriöihin tuskin tulee muutoksia

Sipilä sanoi tarkemmin kysyttäessä, ettei ministeriöiden rakenteisiin ole näillä näkymin tulossa muutoksia. Niistä ei ole puhuttu.

Sen sijaan ministerien tehtävistä ja määrästä on puhuttu ja niihin on muutoksia tulossa. Niistä ei vain ole vielä päätetty. Ratkaisu selviää keskiviikkona.

1,6 miljardin sysäystä mietitään kesäkuussa

Sipilän mukaan hallitus miettii vielä kesäkuun aikana 1,6 miljardin kärkihankkeiden rahoitusta. Suomi saattaa hyödyntää siinä EU:n kasvurahastoa. Nyt mietitään, miten sitä voi käyttää. Yksi tapa voisi olla yritysten välivivutuksessa, Sipilä pohti.

Sipilä selitti avokonttori-ideaansa kollegiaalisella työtavalla. Strateginen prosessi perustuu kollegiaaliseen työtapaan, joka perustuu luottamukseen.

– Sitä rakennetaan tässä avokonttorivaiheessa. Halu on kova muuttaa työtapoja, Sipilä sanoi.

Tasa-arvosta kysyttäessä Sipilä sanoi, että hän on esittänyt ministerivalintoihin vetoomuksen tasa-arvon huomioimisesta, mutta puolueet päättävät valinnoistaan itse.

– Pätevät valitaan, Soini linjasi.

Veli-Pekka Leskelä