Timo Soinin mukaan Britannian ja EU:n välinen neuvottelutulos ei anna aihetta riemunkiljahduksiin. Hän arvioi, että neuvottelun tulos saa maassa osakseen kovaa kritiikkiä. Hänen mukaansa Britannian EU-jäsenyys on kiinni jäsenyyttä puoltavien ja sitä vastustavien ryhmien kampanjoiden onnistumisesta. 

– Minun mielestäni jokainen sovittu asia on parannus nykytilaan. Askelia oikeaan suuntaan, mutta suuriin riemunkiljahduksiin ei kenelläkään ole aihetta. Pääministeri David Cameron ei mene kotiin tyhjin käsin. Hän sai asioita lävitse, mutta ei selkävoittoa. Laiha sopu, paljon tyhjää parempi, mutta kaukana siitä, mitä kotiyleisö toivoi., Soini kirjoittaa plokissaan.

– Luulenpa niin, että sopimus saa kovaa kritiikkiä Britanniassa. Olen ollut yhteydessä aamun aikana useisiin ystäviini. Itsenäisyyspuolueen kavereihin ei mikään vaikuta. He ovat eron kannalla. Yllättävän moni konservatiivikin on. Puoltajia löytyy puoluerakenteen yläkerroksista.

Hän ei ota kantaa brittien puolesta, heidän tulee voida äänestää itsenäisesti. Hän arvioi, että Britit pärjäisivät myös EU: n ulkopuolella.

– Britannia lähtö olisi EU: lle katastrofi, mutta briteille? Ei välttämättä. Mikä ratkaisee? Kampanja. Jos minä vetäisin jomman kumman puolen kampanjaa, soittaisin ensin Boris Johnsonille, Soini toteaa viitaten Lontoon pormestarina toimivaan konservatiivipolitiikkoon.

– Jos nyt saisin antaa yhden ainoan neuvon, niin brittiyleisöä ei kannata pelotella ylenpalttisesti lähdön seurauksilla. Samanlaista pöpinää talouden ja bisneksen katastrofista toitotettiin myös Ruotsin eurojäsenyydestä. Kansa äänesti vastaan, eikä maa revennyt.

Ulkoministeri Soini arvelee, että lähiviikot menevät neuvottelutulosta tulkittaessa. Varmaa on vain se, että kaikki vakuttavat saaneensa hyvän tuloksen.

– Kasvissyöjäkoira tietää, miltä nämä eväät maistuvat, hän aforisoi.

SUOMEN UUTISET