Myös Suomi hyötyy, jos Britannia onnistuu neuvottelemaan itselleen paremmat ehdot, totesi Ylen A-studiossa keskiviikkona vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.). Jos EU-kansanäänestykseen valmistautuva Britannia onnistuu neuvottelemaan itselleen paremmat ehdot, tuloksen täytyy Soinin mukaan koskea myös Suomea.

Loppuviikkona järjestettävässä EU:n kaksipäiväisessä huippukokouksessa käsitellään Britannian EU-vaatimuksia. Britannian kansalaiset pääsevät äänestämään neuvottelutulosten pohjalta siitä, haluavatko he maan säilyvät EU:n jäsenenä. Brittejä hiertävät erityisesti kysymykset maan kilpailukyvystä, maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ja maan finanssisektorin sääntelystä.

Kansanäänestys järjestettäneen ensi kesänä. Soinin mukaan Britannian lähtö EU:sta on mahdollinen, puntit ovat mielipidemittauksissa aika tasan.

– Kaikki on mahdollista. Olen seurannut asiaa aika pitkään. Maanantaina tapasin brittituttujani, sanoivat, että kiikun kaakun on. Kyllä-vastaus on yhtä oikein kuin ei-vastaus, Soini totesi.

– Jos sopimus syntyy torstain ja perjantain välisenä yönä, siinä on kampanja-aikaa nelisen kuukautta. Kampanja ratkaisee, miten se menee.

Soinin mielestä Britannian lähtö EU:sta ei olisi hyvä asia, koska britit ovat samanlainen kriittinen toimija kuin Suomikin. Molemmat maat kuuluvat samaan ECR-euroryhmään. Ryhmä painottaa vapaakauppaa, muttei halua syventää integraatiota. Britannia on mukaan ollut myös varauksellinen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suhteen, jarruttanutkin sitä.

Suomella tai muillakaan mailla ei ole virallista suunnitelmaa eron varalle. Jos ”ei”-kanta voittaa, aletaan neuvotella siitä, miten Britannian jäsenyys puretaan. Soinin mukaan Britannia haluaisi tässä tilanteessa olla pysyä EU:n sisämarkkinoilla. Hän ei usko siihen, että maa liittyisi Norjan tavoin ETA-järjestelmään.

Suomeen ei ole ainakaan vielä luvassa vastaavaa kansanäänestystä. Soinin mukaan kansanedustajien tai kansankaan enemmistö ei tällaista tällä hetkellä kannata.

– Ei näillä näkymillä tule, koska enemmistö kansanedustajista ei kansanäänestystä kannata eikä kansakaan. Keskustelu on aina hyvästä demokratiasta. Euroasia on lähimpänä mutta siinäkin on paljon väärinkäsityksiä. Nyt kun Paavo Väyrynen sitä ajaa, ei se vielä merkitse, että sitä tulisi.

Jos ”ei”-puoli voittaa, joutuu Eurooppa turbulenssiin. Suomen on tällöin arvioitava kokonaistilanne uudestaan. Yhteistyö on Soinin mukaan ollut pohjoismaiden, Hollannin ja Britannian kanssa erittäin hyvää. Hän ei halua spekuloida erolla.

– Parempi olla spekuloimatta, antaa brittien päättää. Maailma on aika hankalassa asemassa.

Soini on vuosien mittaan todennut useasti, että Suomen tulisi neuvotella EU:n kanssa itselleen uudet ehdot. Britannian mahdollinen neuvottelutulos pitää hänen mukaansa koskea myös Suomea.

– Jos tulos tulee, se koskee myös Suomea. Sehän on hyvä asia. Jos britit lähtevät pois, näitä hyviä etuja, joista Suomikin pystyy hyötymään, ei tule.

SUOMEN UUTISET