Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti viime viikolla, että välikysymys on tarpeen, mikäli hallituksen rakennepaketti ei tyydytä. Päätös oli perusteltu. Nyt hallituksen kortit on katsottu. Bluffi on paljastunut. Mielestäni eduskuntaryhmän yksimielinen päätös on nyt syytä laittaa eteenpäin ja välikysymys käsitellä ja hallituksen luottamus mitata eduskunnassa ennen joulua.

Hallituksen rakenneuudistukset ovat kovin kepoiset. Kyseessä on ennen muuta leikkauslista, jonka maksajina ovat vanhukset, koululaiset ja hampaattomat.

Rakenneratkaisut loistavat poissaolollaan, samaten kasvun työkalut, joilla saadaan lisää kakuntekijöitä eli työtä ja talouskasvua. Vain työ ja yrittäminen takaavat palvelujen turvaamisen. Tämän tueksi tarvitaan enegiapolitiikan rakenneuudistus. Esimerkiksi turvetta ja puuta pitää suosia kivihiilen käytön sijasta.

Perussuomalaiset vaativat muutoksia EU-tukipaketteihin ja EU-politiikkaan ylipäätään sekä EU-budjetin karsintaa – Suomen nettomaksuosuus on yli 600 miljoonaa euroa vuodessa. Kannatamme kehitysavun suuntaamista nykyistä enemmän katastrofirahoituksen suuntaan, maahanmuuttopolitiikka on uudistettava. Toimeentulotuki ja omaishoidontuki on siirrettävä Kelan hoidettavaksi ja kuntien johtavien viranhaltijoiden viiden vuoden irtisanomissuoja on kuntaliitosten  yhteydessä purettava. Myös kielipolitiikka on suunnattava uudella tavalla.

Olemme valmiit neuvottelemaan yhteisestä tekstistä muun opposition – keskustan ja vasenryhmän kanssa. Mikäli yhteisymmärrystä ei synny, teemme välikysymyksen omana ryhmänä. Hallituksen linja pitää haastaa Eduskunnan suuressa salissa.

TIMO SOINI