Päivän ykkösuutisesta vastasivat Fortum, Outokumpu ja rakennusyhtiö SRV jotka ilmoittivat lisäävänsä omistusoikeuttaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa. Voimalahanke voi nyt jatkua, vaikka vielä eilen tilanne näytti hyvin hankalalta. Perussuomalaisten johto on erittäin tyytyväinen hankkeen jatkumiseen.

Kolmen yhtiön lisäpanostukset nostivat kotimaisen omistusosuuden 65,1 prosenttiin, kun hallituksen vaatimus oli 60 prosenttia.

– Kyllä, tämä on todella hieno uutinen, joka tuo uskoa, että Suomeen voi investoida. Myös alueellisesti ja energiapoliittisesti tämä on iso asia: Suomi voi alentaa hiilen käyttöä samalla, kun saa päästötöntä energiaa. Myös Outokumpu ja muu teollisuus saavat varmuuden, että energiaa riittää teollisuuden tarpeisiin, ulkoministeri Timo Soini luonnehti yhtiöiden päätöstä torstaina Suomen Uutisille.

Myös työministeri iloitsi solmujen aukeamisesta

Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) iloitsi uutisesta.

– Olen tosi tyytyväinen, että tämä suuri päätös saatiin maaliin. Tämä on merkittävä positiivinen uutinen työllisyydelle ensin rakennusvaiheessa ja myös pitkällä aikajänteellä, kun teollisuus saa varmuuden energian riittävyydestä uusia investointeja varten, Lindström kiitteli.

Oliko sitten yllätys, että hanke saatiin vietyä läpi vaaditulla tavalla, vaikka kotimaisuusasteen saavuttaminen näytti välillä epätoivoiselta ja viimeinen määräaika häämötti tänä torstaina?

– Sisäpiirin jäsenenä tiesin toki, missä mennään. Mutta tämä ei ollut helpon takana, vaan vaati elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) porukalta kovaa työtä. Sanotaan niin, että olen hyvin myönteisellä tavalla yllättynyt, Lindström myhäili.

Soini kehuu sitkeydestä, eduskunnan tahto toteutui

Myös Soini kehuu neuvottelijoiden sitkeyttä, kun vaikeissakaan tilanteissa ei annettu periksi.

– Annan tunnustuksen kaikille hyvästä työstä: tämä antaa innostusta uuteen nousuun! Mutta ei urakka tähän lopu: toivottavasti saamme hankkeen nopeasti lausunnoille ja eduskunnan käsittelyyn ja voimme iskeä kuokan maahan. Huomenna tämä tulee hallitukseen ja eduskunta päättää, Soini sanoi.

Hän toivoi, ettei hankkeen eteen kannettaisi ylimääräisiä esteitä, vaikka lain mukaan toki edetään.

– Eduskunnan tahto toteutui, kun 60 prosentin omistus ylittyi SRV:n, Outokummun ja Fortumin kasvattaessa osuuttaan. Asiassa ei ole enää nokan kopauttamista, Soini linjasi.

Ulkopoliittisesti jopa etu

Ulkopoliittisesti Soini pitää ydinvoimahanketta jopa etuna, sillä se luo uutta pohjaa luontevalle yhteistyölle ja antaa myönteisen signaalin myös muiden hankkeiden ja muun yhteistyön pohjaksi. Tähtäimen pitää olla kaukana, koska Soinin mukaan on kaikkien etu, että nykyinen epävarmuuden aika väistyy ja jää poikkeukselliseksi tilaksi.

– Suomella pitää olla hyvät suhteet kaikkiin ilmansuuntiin. Tietysti tarpeen vaatiessa voimme antaa viestejä, kuten Etyjin yhteydessä nähtiin. Kun löytyi uskottava laitetoimittaja, niin ei sitä voi sulkea pois sen takia, että toimittajan kotimaa on Venäjä.

Soini tähdensi, että hyviä suhteita rakennetaan dialogin ja yhteistyön kautta.

– Tällainen hanke voi avata uutta kaupallista yhteistyötä ja vähentää jännitteitä. Niin EU:n kuin Venäjän etu on, että tämä nykyinen jännitteinen tila ei jää pysyväksi. Toivottavasti tämä hanke luo signaalin, että Suomeen voi investoida, mikä voi avata monia muitakin hankkeita, Soini toivoo.

[Tekstiä täydennetty 14:51]

Veli-Pekka Leskelä