

LEHTIKUVA
Soini tuurasi Sipilää
Historian siivet havisivat jälleen eduskunnan kyselytunnilla. Hallitus vastasi kyselytunnilla opposition kysymyksiin ensimmäisen kerran. Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini istui hallituksen aitiossa varapääministerinä.
– Koska on vaalikauden ensimmäinen kyselytunti, toivotan hallitukselle viisautta ja oikeudenmukaisuutta, SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman aloitti kyselynsä.
Hän muistutti Soinia varsin kaunopuheisesti, kuinka tuhannet pienten lasten vanhemmat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset marssivat eilen eduskuntatalon ohi huolenaan lapsiin ja nuoriin kohdistuneet leikkaukset. Huoli oli leikkauspaketin oikeudenmukaisuus.
Hallituksen leikkauslista on pitkä, koska se on jättänyt hyvätuloiset taloussopeutusten ulkopuolelle, Lindtman väitti.
– Kysyn pääministerin sijaiselta ministeri Soinilta, viime lauantaina totesitte Helsingin Sanomissa, että pääomaverotusta voidaan tarkistaa. Oletteko vielä samaa mieltä?
Soini: Taakkaa jaetaan,
pääomavero syynätään
Soini sanoi, että hallitus on sitoutunut strategiseen hallitusohjelmaan, mutta jos yksimielisyys löytyy, hallitus voi liikkua myös verotuksen alueella. Tässä taloudellisessa tilaisuudessa on itsestään selvää, että taakkaa jaetaan eri väestöryhmien kesken, Soini linjasi.
– Hallitus tulee arvioimaan talouden kokonaisuutta syksyn budjettiriihessä ja silloin selviää tämäkin kanta. Lähtökohta on tietenkin se, että se mitä hallitus on yhdessä sopinut, se pitää, Soini vastasi.
Lindtman laski, että pääomatuloveroa keräämällä voitaisiin kerätä 100 miljoonaa euroa valtion kassaan. Se voisi perua monia leikkauksia, jotka suuntautuvat lapsia vastaan. Lindtman muistutti tällöin jopa arkkipiispa Kari Mäkisen vedonneen hallitukseen hyvätuloisten verotuksen kiristämiseksi.
Soini vastasi, että hallitus on linjannut selkeästi, ettei kokonaisveroaste nouse. Tästä hallitus pitää kiinni ja jos yhdessä budjettiriihessä jotain päätetään nostaa, vastaavasti jotakin lasketaan.
– Budjetti on kokonaisuus. Väitätte, ettei tässä ole hyväasioita koskevia asioita: sekä raippaveroa että solidaarisuusveroa jatketaan. Raippavero pysyy, se rokottaa hyvä- ja suurituloisia. Solidaarisuusvero rokottaa suurituloisia. Jos näissä halutaan vetää eri linjaa niin tulorajojen puitteissa voidaan vetää. Mahdollisia muita leikkauksia tarkastellaan budjettiriihessä, joka lopulliset päätökset tekee, Soini painotti.
Yrittäjävähennys
luo uutta työtä
Kokoomuksen Harri Jaskari tuki Soinia kysymällä, onko oikein, että hallitus tukisi pienituloisia kansalaisia järjestämällä heille entistä enemmän töitä luomalla siihen otolliset olosuhteet.
– Jaskari on oikeassa, kuten hänen tapansa on! Meillä on tässä maassa työnantajapula, pula ihmisistä, jotka uskaltavat ottaa riskiä, satsata ja ottaa ihmisiä töihin, uskaltavat ottaa siitä vastuun. Meidän täytyy ymmärtää menestyminen: vain kannattavat yritykset luovat työpaikkoja. Meidän pitää rohkaista ihmisiä tähän riskinottoon. Tätä kautta me saamme verotuloja ja työpaikkoja. Muun muassa yrittäjävähennyksen kasvattaminen viidellä prosentilla on keino luoda uutta työtä Suomeen, Soini linjasi.
Kotihoidontukeen ei kosketa
RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kysyi, kuinka mahdollinen pääomatuloverotuksen nosto heikentäisi halua investoida Suomeen.
– Veroa maksetaan vasta sitten, kun tulee voittoa. Näin pitää ollakin. Minä todella kannustan, että tässä maassa tulee paremmin yrityksiä ja tulee voittoa. Hallitus on ilmoittanut, ettei kokonaisveroaste nouse. Jos jotain nostetaan, niin jostain vastaavasti napsitaan ja tämä mahdollisesti käsittellään budjettiriihessä, mutta tämä edellyttää yksimielisyyttä. Sitä ei voi tehdä yksi eikä kaksi ministeriä, sen pitää olla yhteinen päätös, Soini sanoi.
Soini muistutti myös, että tämä hallitus kumosi edellisen hallituksen linjauksen siitä, että kotihoidontukea leikataan ja se määritellään perheen ulkopuolella.
– Tämä on hyvä päätös. Kyllä kotihoidon tuenkin piirissä asuu paljon ihmisiä. Ja lapsilisiin ei ole koskettu, Soini painotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus kohtuullistaa vanhusten asumistukileikkausta

Soini: Kreikka on pahassa liemessä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.