Tuoreen 12 EU-maata kattaneen tutkimuksen mukaan melkein kaksinkertainen osuus unkarilaisista kokee elävänsä vapaasti arkielämässään verrattuna saksalaisiin. Tulos saattaa olla epämukavan ristiriitainen valtavirran vasemmistoliberaalille näkemykselle, joissa Euroopan maita on asetettu järjestykseen sen mukaan, kuinka vapaita ne tutkimuslaitosten mukaan ovat. Niissä Unkarin on esitetty kulkevan kohti diktatuuria.

”Tutkimustulokset ovat vähintäänkin kiinnostavia, ja ne antavat joillekin ihmisille ajattelemisen aihetta, varsinkin jos otetaan huomioon että Unkari on ollut kansalaisjärjestöjen tulilinjalla vuosia, ja nämä organisaatiot nimenomaan väittävät, että ihmiset eivät ole vapaita Unkarissa, tai että maa on matkalla kohti diktatuuria, kirjoittaa valtiosihteeri Zoltán Kovács Unkarin hallituksen blogialustalla.

Uuden tutkimuksen toteutti miljardööri George Sorosinkin rahoittama ajatuspaja European Council on Foreign Relations (ECFR). Tutkimus kattoi 12 Euroopan Unionin maata, ja dataa siihen keräsivät Datapraxis, YouGov, AnalitiQs, Alpha ja unkarilainen kyselytutkimusten tekijä Szondaphone.

Tutkimuksen mukaan 88 prosenttia unkarilaisista vastasi olevansa kokonaan tai osittain vapaita (paras tulos 12 maasta). Saksassa, joka sijoittui viimeiseksi, vastaava luku oli 46 prosenttia.

Kansalaiset aivan toista mieltä kuin ”asiantuntijat”

Haastateltujen kansalaisten omat kokemukset antavat maista aivan erilaisen kuvan kuin esimerkiksi Freedom House -järjestön pahamaineinen Freedom in the World 2020 -raportti, Kovács väittää.

Lukuisten säätiöiden, myös Soros Foundationin, rahoittaman Freedom Housen raportti rankkasi Saksan yhdeksi vapaimmista maista maailmassa, antaen sille pisteet 94/100. Unkari sai 69 pistettä ja raportin mukaan se ”ei enää ole demokratia”.

”Totta kai olemme aina ottaneet Freedom Housen johdonmukaisesti kielteiset arviot Unkarista hyppysellisellä suolaa, koska se vuodesta toiseen perustaa näkemyksensä pieneen joukkoon niin sanottuja asiantuntijoita ja avustajia, jotka tulevat samoista vasemmistoliberaaleista piireistä”, Kovács kirjoittaa.

”Todellinen kuva asioista on, kuten olemme sanoneet vuosia, aivan toisenlainen”, Kovács jatkaa.

Unkarilaiset tukevat laajalti Orbánin politiikkaa

Nyt julkaistu ECFR:n raportti osoittaa, että unkarilaiset eivät vain koe itseään vapaammiksi kuin useimmat eurooppalaiset naapurinsa, vaan he myös laajalti tukevat hallituksensa politiikkaohjelmia, erityisesti hallituksen toimia koronapandemian suhteen.

Unkarilaisista 71 prosenttia arvioi Orbánin hallituksen koronapolitiikan positiivisesti, ja katsoi että rajoitukset olivat melko oikein mitoitettuja. Vastaava luku Ranskassa oli vain 33 prosenttia, Kovács huomauttaa.

”Mutta koronaviruspolitiikka ei ole ainoa politiikan sektori, jossa massiivinen enemmistö unkarilaisista tukee pääministeri Orbánin hallitusta, huolimatta laajalle levinneestä kansainvälisestä, liberaalista arvostelusta. Unkarin hallituksen toimet tekivät lopun laittomasta maahantulosta, suojelivat Euroopan juutalais-kristillistä perintöä, tukivat perheitä ja estivät sateenkaariaktivisteja luennoimasta lapsillemme ilman vanhempien lupaa. Nämä ovat esimerkkejä alueista, joissa hallituksen päämäärät ovat selvästi Unkarin kansan tahdon mukaisia.”

Suomen Uutiset