Hallituksen epäselvyys sote-uudistuksen toteuttamisesta paisuu entisestään. Hallituksen kehysriihessä tavoitettu linjaus tulevien sote-alueiden määrästä osoittautuikin lyhytaikaiseksi kuplaksi.

Kehysriihen jälkeen levisi julkisuuteen käsitys, että Suomeen tulisi 20 sote-aluetta selvitysmiesten esittämän 34 alueen sijasta.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund korostaa kuitenkin STT:lle, ettei mistään luvusta ole sovittu. Hän arvelee, että tulevien sote-alueiden määrä voisi olla ehkä 25-35.

Hallituksessa on hänen mukaansa todettu, että sote-alueiden pohjana ovat maakuntakeskukset. Niitä voi olla myös muita. Hänen mielestään ei ole järkeä, että ensin kerrottaisiin alueiden määrä. Selvyyttä saadaan hänen mukaansa tällä viikolla, kun hallitus julkistaa kehysriihensä tulokset.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson selventää hallituksen linjauksia Demarissa. Hänenkään mukaansa sote-alueiden määrästä ei ole päätetty. Hän puhuu paristakymmenestä maakuntien keskuskaupungista ja työssäkäyntialueiden keskuksesta. Hän linjaa tulevaisuuden palveluita siten, että byrokratiaa keskitetään, mutta palvelut viedään ihmisten luo.

Lähivuosina selviää, miten palvelut käytännössä eri puolilla maata järjestetään, kun huomioon otetaan kunkin alueen omat piirteet.

– Voi olla, että palveluja tuodaan ihmisten luo myös aivan uusilla tavoilla, hän selventää Demarissa.

Ministeri puhuu esimerkinomaisesti hoitaja–lääkäri-tiimin käynnistä muutaman kerran viikossa siellä, missä terveyskeskukselle ei nytkään ole saatu palkatuksi lääkäriä. Palveluja voitaisiin tarjota myös terveysbussilla, josta Itä-Suomessa on jo hyviä kokemuksia.

PS VERKKOTOIMITUS