Trumpin hallinnon entinen strategiapäällikkö ja Breitbart News Network median hallituksen puheenjohtaja Steve Bannon avaa suhdettaan presidentti Donald Trumpiin Bill Maherin uusimmassa keskusteluohjelmassa.


Maher on tunnettu amerikkalainen televisiojuontaja ja poliittinen kommentoija. Hänen showtaan katsotaan ympäri maailmaa.

Aluksi Bannon kertoo esiintyvänsä nykyään hyvin vähän konservatiivien mediassa. Hän kertoo menevänsä mielellään vaikeisiin paikkoihin, kuten esimerkiksi CNN:n ja BBC:n kovimpien haastattelijoiden ohjelmiin.

Maher aloittaa haastattelunsa peräämällä Bannonilta vastausta, mikä hänen roolinsa oli Trumpin valinnassa.
– Trumpi valitutti itse itsensä. Olin siinä vain mukana, Bannon toteaa.

Bannon puhuu myös Trumpin Kiinaan kohdistanesta toimista.

– Tariffit kuuluvat kauppasotaan, jonka Kiina aloitti. Tulleja ei voi erottaa verotuksesta. Trump yrittää estää immateriaalioikeuksien viennin. Yritysten veronkevennykset palauttavat kilpailukykyä. Trump laittaa uusiksi maailman toimitusketjua, hän tiivistää.

Ammattipoliitikkojen aika on ohi

Maher tuo selkeästi esiin oman mielipiteensä Trumpin presidenttiydestä. Hän tivaa kärkkäästi Bannonilta vastauksia Trumpin lausuntoihin.

– Pitää seurata signaalia. Taustamelua tulee joka päivä, Bannon sanoo.

Bannonin mukaan ammattipoliitikko ei pärjää enää, koska elämme uutta aikaa.

– Pitää olla mediatietoinen Oprahin tai Avenattin tapaan. (Michael Avenatti ja Oprah Winfrey ovat molemmat tunnettuja mediakasvoja.) Joukkoviestintä on hallittava. Se vain on tätä päivää, hän analysoi.

Bannon spekuloi myös tulevia välivaaleja.

– Jos Trump häviää edustajainhuoneen 6. marraskuuta, hänet asetetaan virkasyytteeseen. Äänestämme hänestä. Sen jälkeen 2020 Trump on oikeistossa ja joku Kamala Harrisin kaltainen vasemmistossa. Bloomberg tai Romney siinä välissä. Siitä tulee kolmen kisa, hän sanoo ja lisää:

– Trumpin ensimmäinen kausi on menestys. Neljän prosentin kasvu taloudessa. Palaan tähän 2020.

Lopuksi Bannon puhuu vielä työsuhteestaan Trumpin hallintoon.

– Annoin hänelle vain vuoden. Otin lopputilin. Olen ollut populistiliikkeessä mukana yhdeksän vuotta. Trump tuli siihen mukaan ja vei meidät 10 vuotta eteenpäin. Hän tajusi homman heti, rikkoi Bushin koneiston ja sai republikaanti puolelleen.

Steve Bannonin elokuva Trump at War on kertomus vuoden 2016 kampanja-ajasta. Elokuva on katsottavissa osoitteessa https://trumpatwar.com.

Heli-Maria Wiik