
Suomi voi aloittaa ydinjätteen loppusijoituksen ensimmäisenä maailmassa
Suomi voi aloittaa ydinjätteen loppusijoituksen ensimmäisenä maana maailmassa. Jos valtioneuvosto myöntää rakentamisluvan, voidaan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen ja loppusijoitustilojen rakentaminen aloittaa.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi näin eduskunnassa esitellessään pääministerin ilmoitusta ydinjätehuollon tutkimuksesta ja arvioinnista.
Rehnin mukaan Euroopassa on valmistauduttu pitkäaikaiseen loppusijoitukseen ensimmäisissä laitoksissa vuoteen 2025 mennessä.
– On todennäköistä, että Suomi aloittaisi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käytön 2020-luvulla ensimmäisenä maailmassa, Rehn totesi.
Kapselointitekniikalla
Hän korosti, että Suomi on rakentanut strategiaansa pitkäjänteisesti jo noin 30 vuotta. Tuolloin linjattiin tavoitteeksi sijoittaa kotimainen ydinjäte kotimaiseen kallioperään. Vuonna 1994 kiellettiin lailla viedä ja tuoda ydinjätteitä.
Vuonna 2001 päätettiin rakentaa loppusijoituslaitos Eurajoen Olkiluotoon. Samalla päätettiin antaa eduskunnalle selvitys uudesta tutkimustiedosta ja teknisestä kehityksestä. Selvitys on nyt käytössä.
Kapselointi- ja loppusijoituslaitosta koskeva rakentamislupahakemus jätettiin valtioneuvostolle jouluna 2012. Säteilyturvakeskus antoi hankkeesta myönteisen lausunnon viime talvena.
Kapselointitekniikka on kehitetty Ruotsissa 1980-luvun alussa. Sitä on kehitetty ja testattu Ruotsissa ja Suomessa. Loppusijoitus tapahtuu 400-450 metrin syvyydessä ehjissä kallioissa bentoniitin suojassa kuparikapseleissa.
Tunnelit ulottuvat jo tuohon syvyyteen.
Oppositio vänkäsi vastaan
Eduskunnan keskustelussa kyselin aloitti Peter Östman (kd.) tiedustelemalla, onko selvitetty mahdollisuudet ydinjätteen transformaatioon eli teolliseen muuntamiseen nopeammin turvalliseksi muuntuvaan muotoon tai jopa hyödyntämiseen teollisesti ja hajottamiseen siinä samalla.
Rehn vastasi, että näitä asioita selvitetään ja jos hyviä keinoja keksitään, niitä voidaan ottaa käyttöön myöhemminkin.
Vihreiden Satu Hassi viittasi arvioihin, joiden mukaan ydinjäte pysyy vaarallisena 300 000 tai jopa miljoona vuotta. Siksi hän piti hätäisenä sijoittaa ydinjätteitä kallioperään juuri nyt.
Hän ihmetteli myös, miksi Suomessa luotetaan 400 metrin turvasyvyyteen, kun Kanadassa arvioidaan jääkauden yltävän 700 metriin. Myös SDP:n Riitta Myller toivoisi, että loppusijoituksen sijasta panostettaisiin nyt uusiutuviin energiamuotoihin.
Rehn vastasi, että hänen tietääkseen voimakas säteilyriski kestää pari sataa vuotta. Säteilyä jatkuu satoja tuhansia vuosia, mutta se vastaa maan kuoressa esiintyvän uraanin säteilyä.
Turunen: Loppusijoitus
voidaan peruakin
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) korosti Suomen olevan ydintekniikan suuri osaaja loppusijoituksessa.
– Olen yhtä mieltä Myllerin kanssa, että pitäisi panostaa uusiutuviin. Se on totta. Mutta Suomessa on laaja energiapaletti, jonka osa on ydinvoima. Se luo energiaturvaa. Me voimme käyttää sitä vientivalttinakin, hän totesi.
Silvia Modig (vas.) muistutti 100 vuoden takaisesta maailmasta: moniko arvasi tuolloin suuren teknisen kehityksen, sodat ja atomipomminkin. Turunen vastasi tähän.
– Totta, mutta ei ole syytä epäillä, että kehitys olisi huipussaan nyt. Voi olla, että jätettä ei tarvitse loppusijoittaakaan, vaan että se jopa saadaan käytössä vaarattomaksi. Mutta on valitettavaa, että tästäkin teknisestä asiasta tehdään hallitus-oppositio-asia, Turunen pahoitteli.
Yhteiseen sijoitukseen
voidaan myös pakottaa
Rehn vastasi Hassille, että Säteilyturvakeskuksen arvioiden mukaan maanalainen varastointi on turvallisempaa kuin maanpäällinen varastointi vesialtaissa.
– Muualla maailmassa maanpäällinen varastointi jatkuu päätöksenteon vaikeuden vuoksi. On vastuullisempaa varastoida omat jätteensä viipymättä itse, Rehn linjasi.
Hän linjasi myös, että tulevan Fennovoiman ydinjäte sijoitettaisiin Posivan Onkalo-luolaan, koska yhteiskunnallisesti on parempi hyödyntää olemassa olevaa luolastoa.
– Ydinenergialaki on myös pakkolaki: se mahdollistaa ydinenergiayhtiöiden pakottamisen taipumaan yhteiskunnan yleisetuun. Tämä ei ole kuitenkaan ensisijainen tavoite, Rehn totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää