
Ville Tavio. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Suomi jatkaa Ukrainan jälleenrakentamisen tukea – monille suomalaisyrityksille avautumassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Ulkoministeriö on tänään julkaissut toisen osan Suomen kansallisesta Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmasta. Suomen tuki sisältää kehitysyhteistyötä, humanitaarista apua ja materiaaliapua. - Kuten hallitusohjelmassa olemme todenneet, Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.
Ukrainan jälleenrakennussuunnitelma kokonaisuudessaan on katsaus siihen, mitä Suomi tekee nyt ja tulevina vuosina Ukrainan auttamiseksi.
Vuosi sitten julkaistu Ukrainan jälleenrakennussuunnitelman ensimmäinen osa laadittiin yhteistyössä elinkeinoelämän ja Team Finland -organisaatioiden kanssa.
– Sen tavoitteena on suomalaisyritysten toimintaedellytysten parantaminen ja kynnyksen madaltaminen Ukrainan jälleenrakennukseen osallistumisessa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.
Ykkösosassa lanseerattujen toimenpiteiden ja tukitoimien ansiosta monet suomalaisyritykset ovatkin jo käynnistäneet tai selvittäneet mahdollisuuksia aloittaa liiketoimintaa Ukrainassa.
– Myös investointeja suunnitellaan. Suomi ja Ukraina allekirjoittivat kuukausi sitten puitesopimuksen Finland Ukraine Investment Facilitysta, jonka puitteissa rahoitetaan julkisia investointeja Ukrainassa. Näissä investoinneissa hyödynnetään suomalaista teknologiaa.
Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa
Ministeri Tavio toteaa, että Ukrainan jälleenrakennuksesta on tullut koko suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeä asia.
Jälleenrakennukseen ovat osallistumassa ja sitä ovat aktiivisesti tukemassa niin viranomaiset kuin yritykset, kansalaisjärjestöt sekä myös monet kunnat.
– Tätä yhtenäisyyttä olemme pyrkineet tuomaan ilmi myös jälleenrakennussuunnitelman toisessa osassa, joka kuvaa valtionhallinnon ja eri sidosryhmien toimintaa Ukrainan tukemiseksi, myös tulevina vuosina. Ajallisesti suunnitelma ulottuu vuoteen 2027. Tuki Ukrainalle -momentille on valtion budjetissa varattu 58 miljoonaa euroa vuositasolla.
Ukraina on tällä hallituskaudella Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa ja humanitaarisen avun saaja. Jälleenrakennussuunnitelman toisessa osassa kerrotaan tarkemmin tästä työstä.
– Helmikuun 2022 jälkeen Suomen kokonaistuki Ukrainalle on tähän mennessä ollut yli 3,2 miljardia euroa. Tästä noin 70 prosenttia on ollut puolustusmateriaaliapua ja loput pääasiassa kehitysapua ja humanitaarista apua. Suomen hallitus on sitoutunut tuen jatkumiseen.
– Ukraina tarvitsee vielä pitkän aikaa tukea kriisinkestävyytensä parantamiseen ja Venäjän hyökkäyssodasta selviämiseen. Talouden kokoon suhteutettuna Suomi on yksi vahvimpia Ukrainan tukijoita. Tällä hetkellä olemme viidenneksi suurin kaikista avunantajamaista, Tavio toteaa.
Naisten ja tyttöjen oikeudet kehitysyhteistyössä huomioidaan
Tavio toteaa, että Ukrainalla on välittömien tarpeiden lisäksi myös muita keskipitkän ja pitkän aikavälin kehitystarpeita, joita haluamme Suomena ja osana Euroopan unionia tukea.
Suomi huomioi nyt ja jatkossakin naisten ja tyttöjen oikeudet kehitysyhteistyössä Ukrainassa läpileikkaavasti, ministeri Tavio sanoo.
– Kunkin hankkeen osalta arvioidaan erikseen naisten ja tyttöjen erityiset tarpeet ja kiinnitetään huomiota siihen, että he hyötyvät tasavertaisesti hankkeiden tuloksista.
Jälleenrakennus kestää vuosia
Ukrainan jälleenrakennus on jo nyt käynnissä, mutta työ kestää vuosia, Tavio muistuttaa.
– Tähän urakkaan kaivataan myös tulevaisuudessa laaja-alaista tukea. Tarvitaan Suomen hallituksen toimia, tarvitaan kansalaisjärjestöjen aktiviteettia ja tarvitaan yritysten osallistumista. Uskon, että yrityksille jälleenrakentaminen tarjoaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia ja monille yrityksille uuden markkina-alueen. Esimerkiksi Finnpartnership-liikekumppanuushankkeita on käynnistymässä yli 30.
– Kuten hallitusohjelmassa olemme todenneet, Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Tänään julkaistava kansallisen jälleenrakennussuunnitelman toinen osa osoittaa, että me teemme sen yhdessä, koko suomalaisen yhteiskunnan voimin ja Ukrainan tarpeisiin perustuen.
Suomen Uutiset
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- naisten ja tyttöjen oikeudet tuki Ukrainalle Suomen kansallinen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelma Venäjän hyökkäyssota materiaaliapu kriisinkestävyys humanitaarinen apu jälleenrakentaminen Kehitysyhteistyö Hallitusohjelma Ville Tavio Ukraina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomi tekee merkittäviä panostuksia omaan puolustukseensa – Ukrainaa tuetaan voittamaan ja jälleenrakentumaan
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi vuoden 2025 talousarvion lähetekeskustelussa Suomen osoittavan Nato-jäsenyyteen liittyviin uusiin resurssitarpeisiin yhteensä 67 miljoonan euron lisämäärärahan. Myös Ukrainan tukemista jatketaan määrätietoisesti.

Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyökohde – perussuomalaiset ministerit: Suomen tuki jatkuu niin kauan kuin on tarvetta

Ville Tavio: Suomi seisoo Ukrainan rinnalla ja tukee myös suomalaisyritysten osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen

Perussuomalaiset tyytyväisiä ulkoministeriön budjettiin – tuki Ukrainalle jatkuu, kehitysapua ei jatketa Venäjän hyökkäystä tukeville maille

Puhemies Halla-aho: Ukrainan tueksi tarvitaan yhteistyötä ja investointeja materiaalituotantoon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.