
Ville Tavio. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Suomi jatkaa Ukrainan jälleenrakentamisen tukea – monille suomalaisyrityksille avautumassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Ulkoministeriö on tänään julkaissut toisen osan Suomen kansallisesta Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmasta. Suomen tuki sisältää kehitysyhteistyötä, humanitaarista apua ja materiaaliapua. - Kuten hallitusohjelmassa olemme todenneet, Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.
Ukrainan jälleenrakennussuunnitelma kokonaisuudessaan on katsaus siihen, mitä Suomi tekee nyt ja tulevina vuosina Ukrainan auttamiseksi.
Vuosi sitten julkaistu Ukrainan jälleenrakennussuunnitelman ensimmäinen osa laadittiin yhteistyössä elinkeinoelämän ja Team Finland -organisaatioiden kanssa.
– Sen tavoitteena on suomalaisyritysten toimintaedellytysten parantaminen ja kynnyksen madaltaminen Ukrainan jälleenrakennukseen osallistumisessa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.
Ykkösosassa lanseerattujen toimenpiteiden ja tukitoimien ansiosta monet suomalaisyritykset ovatkin jo käynnistäneet tai selvittäneet mahdollisuuksia aloittaa liiketoimintaa Ukrainassa.
– Myös investointeja suunnitellaan. Suomi ja Ukraina allekirjoittivat kuukausi sitten puitesopimuksen Finland Ukraine Investment Facilitysta, jonka puitteissa rahoitetaan julkisia investointeja Ukrainassa. Näissä investoinneissa hyödynnetään suomalaista teknologiaa.
Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa
Ministeri Tavio toteaa, että Ukrainan jälleenrakennuksesta on tullut koko suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeä asia.
Jälleenrakennukseen ovat osallistumassa ja sitä ovat aktiivisesti tukemassa niin viranomaiset kuin yritykset, kansalaisjärjestöt sekä myös monet kunnat.
– Tätä yhtenäisyyttä olemme pyrkineet tuomaan ilmi myös jälleenrakennussuunnitelman toisessa osassa, joka kuvaa valtionhallinnon ja eri sidosryhmien toimintaa Ukrainan tukemiseksi, myös tulevina vuosina. Ajallisesti suunnitelma ulottuu vuoteen 2027. Tuki Ukrainalle -momentille on valtion budjetissa varattu 58 miljoonaa euroa vuositasolla.
Ukraina on tällä hallituskaudella Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa ja humanitaarisen avun saaja. Jälleenrakennussuunnitelman toisessa osassa kerrotaan tarkemmin tästä työstä.
– Helmikuun 2022 jälkeen Suomen kokonaistuki Ukrainalle on tähän mennessä ollut yli 3,2 miljardia euroa. Tästä noin 70 prosenttia on ollut puolustusmateriaaliapua ja loput pääasiassa kehitysapua ja humanitaarista apua. Suomen hallitus on sitoutunut tuen jatkumiseen.
– Ukraina tarvitsee vielä pitkän aikaa tukea kriisinkestävyytensä parantamiseen ja Venäjän hyökkäyssodasta selviämiseen. Talouden kokoon suhteutettuna Suomi on yksi vahvimpia Ukrainan tukijoita. Tällä hetkellä olemme viidenneksi suurin kaikista avunantajamaista, Tavio toteaa.
Naisten ja tyttöjen oikeudet kehitysyhteistyössä huomioidaan
Tavio toteaa, että Ukrainalla on välittömien tarpeiden lisäksi myös muita keskipitkän ja pitkän aikavälin kehitystarpeita, joita haluamme Suomena ja osana Euroopan unionia tukea.
Suomi huomioi nyt ja jatkossakin naisten ja tyttöjen oikeudet kehitysyhteistyössä Ukrainassa läpileikkaavasti, ministeri Tavio sanoo.
– Kunkin hankkeen osalta arvioidaan erikseen naisten ja tyttöjen erityiset tarpeet ja kiinnitetään huomiota siihen, että he hyötyvät tasavertaisesti hankkeiden tuloksista.
Jälleenrakennus kestää vuosia
Ukrainan jälleenrakennus on jo nyt käynnissä, mutta työ kestää vuosia, Tavio muistuttaa.
– Tähän urakkaan kaivataan myös tulevaisuudessa laaja-alaista tukea. Tarvitaan Suomen hallituksen toimia, tarvitaan kansalaisjärjestöjen aktiviteettia ja tarvitaan yritysten osallistumista. Uskon, että yrityksille jälleenrakentaminen tarjoaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia ja monille yrityksille uuden markkina-alueen. Esimerkiksi Finnpartnership-liikekumppanuushankkeita on käynnistymässä yli 30.
– Kuten hallitusohjelmassa olemme todenneet, Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Tänään julkaistava kansallisen jälleenrakennussuunnitelman toinen osa osoittaa, että me teemme sen yhdessä, koko suomalaisen yhteiskunnan voimin ja Ukrainan tarpeisiin perustuen.
Suomen Uutiset
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- naisten ja tyttöjen oikeudet tuki Ukrainalle Suomen kansallinen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelma Venäjän hyökkäyssota materiaaliapu kriisinkestävyys humanitaarinen apu jälleenrakentaminen Kehitysyhteistyö Hallitusohjelma Ville Tavio Ukraina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomi tekee merkittäviä panostuksia omaan puolustukseensa – Ukrainaa tuetaan voittamaan ja jälleenrakentumaan
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi vuoden 2025 talousarvion lähetekeskustelussa Suomen osoittavan Nato-jäsenyyteen liittyviin uusiin resurssitarpeisiin yhteensä 67 miljoonan euron lisämäärärahan. Myös Ukrainan tukemista jatketaan määrätietoisesti.

Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyökohde – perussuomalaiset ministerit: Suomen tuki jatkuu niin kauan kuin on tarvetta

Ville Tavio: Suomi seisoo Ukrainan rinnalla ja tukee myös suomalaisyritysten osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen

Perussuomalaiset tyytyväisiä ulkoministeriön budjettiin – tuki Ukrainalle jatkuu, kehitysapua ei jatketa Venäjän hyökkäystä tukeville maille

Puhemies Halla-aho: Ukrainan tueksi tarvitaan yhteistyötä ja investointeja materiaalituotantoon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää