
Suomi tarvitsee lisää investointeja – elinkeinoministeri Rydman kehottaa keventämään sääntelyä ja verotusta: ”Rohkeita siirtoja tarvitaan”
Elinkeinoministeri Wille Rydman katsoo, että Suomella olisi loistavat lähtökohdat olla kiinnostava investointiympäristö, ja lisäksi Suomessa on omasta takaa osaamista ja innovaatioita. - Suomen keskeiset vahvuudet vaativat kuitenkin jatkuvia panostuksia, Rydman sanoo.
Nyt jos koskaan Suomi on tilanteessa, jossa talous kaipaa uusia investointeja. Hallitus vauhdittaa talouskasvua ja kirittää investointeja jo nyt muun muassa työmarkkinauudistuksilla, joiden vaikutukset näkyvät nopeasti, sekä TKI-panostuksilla, joiden kasvua buustaava efekti näkyy hieman myöhemmin.
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa elinkeinoministeri Wille Rydman korostaa, että kasvun ja investointien vauhdittamisen kannalta uudet sääntelyratkaisut ovat keskeisiä. Rydman avaa näkemystään teknologian ja talouden murrosilmiöiden, kuten tekoälyn, avulla.
– Tekoäly mullistaa maailmaa jo isosti. Miten esimerkiksi Kiinassa toimitaan tekoälyn puolesta? Vastaus kuuluu, että sitä ei säännellä mitenkään. Siellä siis tehdään mitä halutaan.
– Myös Yhdysvalloissa on lähestymistapa, että yritysten annetaan innovoida vapaasti. Jos ongelmia myöhemmin syntyy, niin sitten niitä korjataan sääntelyllä jälkikäteisesti.
Raskas sääntely on myrkkyä yritteliäisyydelle
Elinkeinoministeri Rydman sanoo, että mikäli Suomeen halutaan lisää korkean lisäarvon investointeja ja uusia kaupallisesti hyödynnettäviä innovaatioita, niin Suomessa on kyettävä olennaisesti keventämään sääntelyä.
Raskas sääntely ja byrokratia ovat myrkkyä luovuudelle ja yritteliäisyydelle, Rydman esittää.
– Euroopassa on vähän sellainen henki, että meillä rajoitetaan sääntelyn kautta jo ennakollisesti valmiiksi niin paljon, että innovatiivisimmat ihmiset tai yritykset Euroopassa eivät sitten niinkään viitsi kehittää tekoälyä, vaan sitä tehdään mieluummin sitten rapakon takana Yhdysvalloissa.
– On siis ihan olennainen juttu, että jos haluamme korkean lisäarvon investointeja ja paljon uusia innovaatioita, jotka ovat kaupallisesti hyödynnettävissä, niin meidän on kyettävä aivan olennaisestikin keventämään sääntelyä kaiken tämän ympärillä.
Verotuksella iso merkitys investointihalukkuudelle
Tekoälyn ja sosiaalisen median käyttö lisää maailmalla esimerkiksi datakeskusten tarvetta. Suomeen onkin nousemassa tai suunnitteilla lähes kaksikymmentä uutta datakeskusta. Rydman mainitsee, että datakeskuksia vetävät puoleensa esimerkiksi vahvat sähkönsiirtolinjat ja saatavilla oleva edullinen sähkö.
Kuitenkin lisää investointeja tarvitaan ja eri aloilta. Sääntelyllä ja etenkin verotuksella on iso merkitys siinä, onko Suomi jatkossa kiinnostava investointiympäristö, Rydman sanoo.
– Esille nousee kysymyksiä siitä, millainen verotuksellinen ympäristö olemme. Kuinka ennakoitava ympäristö Suomi on esimerkiksi luvituksen suhteen? Löytyykö meiltä oikeanlaista osaavaa työvoimaa, siis sellaista, joka osaa tehdä niitä asioita, mitä tulevaisuudessa tarvitaan?
– Minun nähdäkseni näissä asioissa tarvitaan rohkeitakin siirtoja. Millä tavoin Suomea pystytään kehittämään? Lähtökohdat ovat hyvät, koska meillä on jo hyvää siruosaamista, tekoälyosaamista ja kvanttiosaamista. Mutta jos haluamme, että se suhteellinen etu, joka meillä on jo saavutettu, myös pidetään ja että siitä saadaan kaupallistettua sitä osaamista, mitä meillä on, niin pitää olla myös rohkeutta tehdä valintoja sen suhteen, että meidän keskeisiin vahvuuksiimme panostetaan ja että mahdollistetaan Suomesta kiinnostava investointiympäristö.
Palkansaajan verotus keveni jo
Hallitus on jo keventänyt palkansaajan verotusta, ja esimerkiksi keskituloisen palkansaajan ostovoima nousee tänä vuonna 1,9 prosenttia. Vaikutus lompakossa on laskennallisesti 655 euroa.
Rydman väläyttää toivovansa hallituksen puoliväliriihestä myös uusia kasvua vauhdittavia veropoliittisia ratkaisuja. Elinkeinoministeri muistuttaa kuitenkin, että julkisen talouden vahvistaminen on tällä hetkellä herkkää tasapainottelua.
– Pitkään on oltu veitsenterällä siinä, joudutaanko EU-komission liiallisen alijäämän menettelyyn, ja jos sinne jouduttaisiin, niin sillä olisi merkittävä riski siihen, että se alkaisi jo vaikuttamaan valtionvelan korkoihin. Ja tähän on haluttu vaikuttaa, että näin ei pääsisi käymään. Siksi fokus on toistaiseksi ollut ennen kaikkea leikkauksissa.
– Tiedostan kuitenkin, että kyllä veronkevennyksillä usein on juuri se vaikutus, että silloin raha lähtee paremmin kiertoon, millä on sitten vaikutuksensa talouskasvuun, joka puolestaan on omiaan tuottamaan myös verotuloja ainakin jollakin aikavälillä. Siksi toivon, että puoliväliriihessä nyt keväällä pystytään tekemään myös selkeitä veronalennuksia johonkin suuntaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- datakeskukset Suomen Uutiset Show liiallisen alijäämän menettely TKI veronkevennykset Tekoäly Sääntely Investoinnit Wille Rydman Byrokratia Kiina Innovaatiot Yhdysvallat verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väylävirasto: Miljardiluokan väyläinvestoinnit luovat työpaikkoja ja tekevät liikenteestä sujuvampaa – ”nyt käynnistyvillä hankkeilla tehdään tulevina vuosina yhteensä reilu 14 000 henkilötyövuotta”

Poriin suunnitellaan 200 miljoonan euron räjähdetehdasta – Miko Bergbom: Suomi toimii esimerkkinä puolustuksen investoinneissa muulle Euroopalle
Puolustusministeri Häkkänen ilmoitti tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomeen suunnitellaan TNT-tuotantolaitosta. Hankkeen kokonaisarvo yltää yli 200 miljoonaan euroon ja tehdas sijoitetaan Poriin.

Uusi verohyvitys suurille puhtaan siirtymän investoinneille – Purra: ”Puhutaan jopa miljardien investoinneista Suomeen”
Uusi hallituksen esitys, jonka tavoitteena on edistää teollisuuden siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta tukemalla merkittäviä investointihankkeita, mahdollistaa verohyvityksen suurille puhtaan siirtymän investoinneille. Valtiovarainministeri Riikka Purra näkee verohyvityksen merkittävänä kasvutoimena, joita Suomen talouskasvu tarvitsee.

Bergbom: Miksi demarit nauroivat investointien puutteelle?
Kansanedustaja Miko Bergbom viittasi puheenvuorossaan eduskunnan kyselytunnilla Kauppalehden artikkeliin, jossa kerrotaan Nokian Renkaiden erittäin nopeasti toteutuneesta 650 miljoonan euron investoinnista Romaniaan.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää