

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä ihmettelee, miksi pääministeri Marin kyselee EU:lta lupaa itärajan sulkemiseen – ”Komissio ei päätä tuollaisista asioista”
Mediatietojen mukaan pääministeri Sanna Marin on pyytänyt ja tiistaina saanut konsultaatiota EU-komissiolta kysymykseen, voiko Suomi keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittelyn tai sulkea itärajansa tilanteessa, jossa rajan yli pyritään vyöryttämään ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa. Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä kyseenalaistaa menettelyn.
Suomen hallitus on suorasti ja epäsuorasti pyrkinyt esittämään ja viestittämään, että rajan sulkeminen ei kuitenkaan olisi mahdollista edes poikkeusoloissa.
Hallitus on mennyt asiassa pitkälti EU:n selän taakse, mikä on peräti omituista, sillä useat EU-maat, kuten Puola, Kreikka ja Liettua, ovat aiemmin onnistuneet sulkemaan rajansa laittomien maahantunkeutujien edessä, eikä siitä ole seurannut huomautuksia komissiolta ainakaan julkisesti.
Miksi Suomi ei muka voisi tehdä samoin, mikä estää?
Laiskaa uutisointia
Viimeisin jakso äänestäjille suunnatussa esityksessä, jossa hallitus varmistelee EU:n hyväksyntää raja-asiassa nähtiin tänään, kun Helsingin Sanomat kertoi pääministeri Sanna Marinin (sd) keskustelleen Suomen itärajan turvallisuudesta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Hesari julistaa näyttävästi otsikossaan ”EU kielsi Suomea sulkemasta itärajaansa kokonaan kriisitilanteessakaan” sen kummemmin kyseenalaistamatta, voiko EU edes tehdä niin.
Kriittisempi osa mediaa kuluttavasta yleisöstä on hesarin laiskasta uutisoinnista ja hallituksen EU-nöyristelystä ihmeissään: Miksi se, mikä onnistuu muilta EU-mailta, ei muka onnistuisi Suomelta? Onko EU-komissiolla oikeasti edes toimivaltaa kieltää Suomea sulkemasta rajojaan tilanteessa, jossa Venäjä päättää alkaa vyöryttää itärajan yli ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa?
Pääministerin johtaman hallituksen nöyristely ja ylenpalttinen kuuliaisuuden tavoittelu EU:n edessä näyttää hämmentävältä, sillä tosiasiassa yksikään kansainvälinen sopimus tai EU-oikeus ei velvoita Suomea pitämään kaikissa tilanteissa rajoja auki laittomille maahantulijoille.
Miksi kysellä lupia EU:lta?
Eduskunnan EU-asioista vastaavan suuren valiokunnan varapj, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee sosiaalisen median kanavillaan, miksi pääministeri Marin kyselee EU:lta lupaa sulkea itäraja.
Mitä ihmettä komission puheenjohtaja tähän kuuluu? https://t.co/Uo6tNFU5Xm
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Mäkelä huomauttaa myös, että komissio ei ylipäätään ole toimivaltainen toimielin asiassa.
Pointti ei ole edes se että pääministeri nöyristelee eun edessä, vaikka totta sekin. Pointti on, ettei komissio anna tuomioita tai tulkitse sitovasti lainsäädäntöä. Se ei ole sen toimivallassa.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Ei komissio päätä tuollaisista asioista.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Komissiota käytetään keppihevosena
Suomen uutisten tavoittama Mäkelä ihmettelee Marinin hallituksen matelua komission edessä.
-Lisäksi ongelmana tässä on se, että komissio ylipäätään ei jaa tuomioita tai tee sitovaa tulkintaa sen enempää kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, kuin EU-lainsäädännöstäkään. Juridiset kiistat ratkaistaan tuomioistuimessa, ja komission kanta ei määritä tuomioistuimen ratkaisuja.
Mäkelä toteaa, että EU:n taakse meneminen on pelkkä tekosyy. Eduskunnan käytävillä tiedetään yleisesti, että vihreät on asettanut muille hallituspuolueille ehdoksi, että Suomi ei sulje rajojaan missään tilanteessa, edes silloin kun Suomeen kohdistuu painostusta siirtolaisaseella.
– Lähinnä tilanne näyttää siltä, että Marin hakee jatketta henkilökultilleen, että Sannapa yrittää kaikkensa, mutta ikävä EU kun ei anna lupaa. Hallitus tekee tätä Suomessa usein muussakin, siis että käytetään komissiota tai sen tietopalvelua keppihevosena vahvistamaan omia kantoja. Näinhän hallitus yritti perustella EU-elvytyspaketinkin oikeutusta, että komission tietopalvelun mukaan sillä olisi ollut oikeusperusta. No, oli tai ei, sitä ei tietopalvelu päätä, Mäkelä sanoo.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra vaatii hallitusta ryhtymään toimiin: ”Tehokas rajapykälä, joka mahdollistaa rajan sulkemisen ja hakemusten vastaanoton keskeyttämisen, on saatava rajavartiolakiin”

Liettua uhmaa EU-tuomioistuimen päätöstä – aikoo puolustaa rajojaan jatkossakin

Mäkelä: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.