Mediatietojen mukaan pääministeri Sanna Marin on pyytänyt ja tiistaina saanut konsultaatiota EU-komissiolta kysymykseen, voiko Suomi keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittelyn tai sulkea itärajansa tilanteessa, jossa rajan yli pyritään vyöryttämään ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa. Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä kyseenalaistaa menettelyn.

Suomen hallitus on suorasti ja epäsuorasti pyrkinyt esittämään ja viestittämään, että rajan sulkeminen ei kuitenkaan olisi mahdollista edes poikkeusoloissa.

Hallitus on mennyt asiassa pitkälti EU:n selän taakse, mikä on peräti omituista, sillä useat EU-maat, kuten Puola, Kreikka ja Liettua, ovat aiemmin onnistuneet sulkemaan rajansa laittomien maahantunkeutujien edessä, eikä siitä ole seurannut huomautuksia komissiolta ainakaan julkisesti.

Miksi Suomi ei muka voisi tehdä samoin, mikä estää?

Laiskaa uutisointia

Viimeisin jakso äänestäjille suunnatussa esityksessä, jossa hallitus varmistelee EU:n hyväksyntää raja-asiassa nähtiin tänään, kun Helsingin Sanomat kertoi pääministeri Sanna Marinin (sd) keskustelleen Suomen itärajan turvallisuudesta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Hesari julistaa näyttävästi otsikossaan ”EU kielsi Suomea sulkemasta itärajaansa kokonaan kriisitilanteessakaan” sen kummemmin kyseenalaistamatta, voiko EU edes tehdä niin.

Kriittisempi osa mediaa kuluttavasta yleisöstä on hesarin laiskasta uutisoinnista ja hallituksen EU-nöyristelystä ihmeissään: Miksi se, mikä onnistuu muilta EU-mailta, ei muka onnistuisi Suomelta? Onko EU-komissiolla oikeasti edes toimivaltaa kieltää Suomea sulkemasta rajojaan tilanteessa, jossa Venäjä päättää alkaa vyöryttää itärajan yli ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa?

Pääministerin johtaman hallituksen nöyristely ja ylenpalttinen kuuliaisuuden tavoittelu EU:n edessä näyttää hämmentävältä, sillä tosiasiassa yksikään kansainvälinen sopimus tai EU-oikeus ei velvoita Suomea pitämään kaikissa tilanteissa rajoja auki laittomille maahantulijoille.

Miksi kysellä lupia EU:lta?

Eduskunnan EU-asioista vastaavan suuren valiokunnan varapj, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee sosiaalisen median kanavillaan, miksi pääministeri Marin kyselee EU:lta lupaa sulkea itäraja.

Mäkelä huomauttaa myös, että komissio ei ylipäätään ole toimivaltainen toimielin asiassa.

Komissiota käytetään keppihevosena

Suomen uutisten tavoittama Mäkelä ihmettelee Marinin hallituksen matelua komission edessä.

-Lisäksi ongelmana tässä on se, että komissio ylipäätään ei jaa tuomioita tai tee sitovaa tulkintaa sen enempää kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, kuin EU-lainsäädännöstäkään. Juridiset kiistat ratkaistaan tuomioistuimessa, ja komission kanta ei määritä tuomioistuimen ratkaisuja.

Mäkelä toteaa, että EU:n taakse meneminen on pelkkä tekosyy. Eduskunnan käytävillä tiedetään yleisesti, että vihreät on asettanut muille hallituspuolueille ehdoksi, että Suomi ei sulje rajojaan missään tilanteessa, edes silloin kun Suomeen kohdistuu painostusta siirtolaisaseella.

– Lähinnä tilanne näyttää siltä, että Marin hakee jatketta henkilökultilleen, että Sannapa yrittää kaikkensa, mutta ikävä EU kun ei anna lupaa. Hallitus tekee tätä Suomessa usein muussakin, siis että käytetään komissiota tai sen tietopalvelua keppihevosena vahvistamaan omia kantoja. Näinhän hallitus yritti perustella EU-elvytyspaketinkin oikeutusta, että komission tietopalvelun mukaan sillä olisi ollut oikeusperusta. No, oli tai ei, sitä ei tietopalvelu päätä, Mäkelä sanoo.

SUOMEN UUTISET