Euroopan tulisi yhdessä kumppaniensa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa vastustaa sekä Venäjän sotilaallista aggressiota että Kiinan pyrkimystä nousta johtavaksi supervallaksi, sanoo eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.

Suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä osallistui eduskunnan edustajana parlamenttien EU-valiokuntien puheenjohtajien kokoukseen Prahassa.

Mäkelä kiitti EU:n uutta puheenjohtajamaata Tšekkiä selkeistä ja ajankohtaisista puheenjohtajakauden painopisteistä. Tšekki aikoo painottaa mm. energiaturvallisuutta, venäläisestä energiasta irtautumista, EU:n puolustuskykyä sekä Euroopan taloudellista ja demokraattista kriisinkestävyyttä.

Euroopan on toimittava

Mäkelä huomautti keskustelussa, että Euroopan olisi tärkeä vähentää myös riippuvuuttaan Kiinasta ja sen tuotantoteollisuudesta, ei vain venäläisestä energiasta.

– Euroopan tulisi yhdessä kumppaniensa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa vastustaa sekä Venäjän sotilaallista aggressiota että Kiinan pyrkimystä nousta johtavaksi supervallaksi.

Mäkelä osallistui myös keskusteluun riippumattoman median toiminnan haasteista ja merkityksestä demokratialle. Hän muistutti puheenvuorossaan mm. sananvapauden turvaamisen tärkeydestä etsittäessä keinoja disinformaatioon ja vihapuheeseen vastaamiseksi.

SUOMEN UUTISET