Kuukausia ennen kuin turvapaikanhakijat saapuivat Turkista Eurooppaan kulkeakseen Balkanin kautta Saksaan, Tanskaan, Ruotsiin ja lopulta myös Suomeen syksyllä 2015, lähtijöiden suunnitelmat näkyivät Google-hakujen tilastoissa. Bostonin liepeillä sijaitsevan MIT-yliopiston suomalainen tutkija Joonas Tuhkuri on kehittänyt menetelmän, jolla on mahdollista ennustaa tulevia siirtolaisvirtojen määriä.

Tuhkurin tutkimustuloksista voi päätellä, että tietojen hakeminen turvapaikan saamisesta lisääntyi tuntuvasti ennen siirtolaisaaltoa useissa maissa. Tiedot perustuvat Googlen hakukonetietoihin.

– Pakolaiskriisi oli aito yllätys, mutta sen ei olisi tarvinnut olla, Tuhkuri sanoi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan haastattelussa.

– Olen tutkinut sitä, miten siirtolaiskriisin olisi voinut ennustaa hyödyntämällä esimerkiksi Googlen hakudataa. Ilmeisesti Google-haut olisivat ennakoineet pakolaisten saapumisen Eurooppaan muutamaa kuukautta ennen kuin niin todella tapahtui, Tuhkuri kertoi.

Tuhkurin mukaan ihmiset alkoivat jo kolme kuukautta aiemmin hakea tietoa siitä, kuinka hakea turvapaikkaa Euroopasta.

– Esimerkiksi syyrialaiset käyttivät selvästi enemmän hakusanoja ”asylum in Germany”. Myös Afganistanista haettiin tietoa vastaavilla hakusanoilla persian kielellä ja Irakissa arabiaksi. Tietoa turvapaikasta haettiin Saksasta sekä Ruotsista.

Tuhkurin mukaan Google-hauilla on ennustevoimaa sen suhteen, kuinka paljon turvapaikanhakijoita saapui rajoille.

– Jos olisimme pystyneet katsomaan näitä aineistoja etukäteen, meillä olisi ollut parempi kuva tulijoiden määrästä.

Tulleiden ihmisten määrä oli ennenkuulumaton. Tuhkurin mukaan tarkkaa kuvaa olisi ollut vaikea ennustaa, mutta olisimme ainakin huomanneet, että jotain on tekeillä.