
Syriza lähellä repeämistä
Kreikan hallituksen pääpuolue Syrizan sisällä kiehuu. Pääministeri Aleksis Tsiprasin esitti perjantaina parlamentille tilannekatsausta Kreikan ja velkojamaiden sopimusneuvotteluista. Tilannekatsauksen jälkeen käytiin kiivasta keskustelua.
Tsipras kertoi, että velkojien laatimat ehdotukset ovat absurdeja, eikä maan hallitus voi niitä millään hyväksyä. Hän muistutti, ettei aika lopu yksin Kreikalta, vaan koko Euroopalta. Tämä viittaisi koveneviin otteisiin, sillä Syrizan sisällä kuohunta on voimistunut viime aikoina tuntuvasti.
Oppositiopuolue Uusi demokratian puheenjohtaja Antonis Samaras tiuski, ettei halua enää kuulla valheita. Hän viittasi toistuneisiin puheisiin, joiden mukaan sopimus velkojien kanssa odottaa nurkan takana. Samaras sätti Tsiprasia tiukkaan sävyyn.
– Te olette täysin tuhonneet tämän maan ja eristäneet meidät, Samaras jyrisi.
Osapuolet tehneet sopimusluonnoksia
Kreikka ja velkojamaat ovat tehtailleet viikon aikana sopimusluonnoksia. Saksan ja Ranskan johtajat tapasivat salaisessa kokouksessa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarden, Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin. Viisikko sai valmiiksi sopimusluonnoksen.
Myös Kreikka on tehnyt omat sopimusluonnoksensa. Molemmissa luonnoksissa huomio kiinnittyy perusylijäämän suuruuteen. Perusylijäämä tarkoittaa ylijäämää, josta on velanhoitokulut jätetty pois. Velkojien luonnoksessa Kreikka sitoutuisi tänä vuonna yhden prosentin perusylijäämään. Vaadittu ylijäämä nousisi ensi vuonna kahteen prosenttiin, seuraavana vuonna kolmeen prosenttiin ja vuonna 2018 3,5 prosenttiin.
Kreikan hallituksen esityksessä tämän vuoden perusylijäämä olisi hieman alle yhden prosentin, mutta kasvaisi niin ikään lähivuosina.
Sen sijaan luonnos on likimain mahdotonta hyväksyä velkojamaiden parlamenteissa. Financial Times oli saanut käsiinsä Kreikan luonnoksen. Siinä esitetään muun muassa ensimmäisen tukipaketin kahdenvälisiä lainoja ikuisuuslainoiksi. Näitä lainoja Kreikan ei olisi koskaan tarkoituskaan maksaa takaisin. Suomi nosti itse markkinoilta velkarahaa voidakseen maksaa noin miljardin euron hätäpaketin Kreikalle.
Sen lisäksi Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta myönnettyyn toiseen tukiluottoon tehtäisiin noin 50 prosentin alaskirjaus. Mikäli Suomi tekisi tällaisen alaskirjauksen vapaaehtoisesti, ei ”vakuutena” esitelty tuotonvaihtosopimus laukea Suomen hyväksi.
Pääministeri Tsipras kertoi yhteisöpalvelu Twitterissä, että Kreikan laatima ehdotus on ainoa realistinen pohja neuvotteluille.
IMF tiukkana eläkemenoista
IMF on kuitenkin vaatinut sopimukseen Kreikan leikkaavan eläkemenojaan ja nostavan arvonlisäveroaan noin yhden prosentin kokonaistuotannosta. Tämä merkitsisi lähes kahden miljardin sopeutusta. Tulevana vuonna sopeutus tulisi kaksinkertaistaa.
Kreikan sisäministeri Nikos Voutsis onkin jo syyttänyt omia neuvottelijoitaan siitä, että aiempi tukiohjelma oli armeliaampi. Nyt oppositiossa istuva Uusi demokratia on sekin ampunut täyslaidallisen kohti Syrizan neuvottelutiimiä.
Velkojamaissa onkin herännyt huoli siitä, että sopimusluonnos voisi kaataa Kreikan hallituksen. Hallitukseton Kreikka ei pystyisi neuvottelemaan velkojien kanssa uusista tukiohjelmista.
Osapuolilla on aikaa päästä sopimukseen kesäkuun loppuun. Kreikan keskuspankki ilmoitti IMF:lle, että Kreikka haluaisi maksaa kaikki kesäkuun erääntyvät luottoerät IMF:lle yhdellä kertaa kuukauden lopussa. Erääntyvien luottojen kokonaismäärä nousee noin 1,5 miljardiin euroon.
Markkinoilla pidetään selviönä, ettei Kreikalla ole rahaa maksaa IMF:n luottoja, mikäli maa ei saa velkojamailta toisen tukipaketin viimeistä 7,2 miljardin euron maksuerää.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää