
Talousnobelisti Sitglitz: Sekä brittipunta että euro olisivat itsenäiselle Skotlannille huonoja vaihtoehtoja
Skotlannin pääministerin neuvonantajana toimiva talousprofessori Joseph Stiglitz arvioi, että itsenäiselle Skotlannille paras valuuttavaihtoehto olisi vapaasti kelluva Skotlannin punta. Britannian EU-eron jälkeen Skotlannissa on käyty vilkasta keskustelua alueen itsenäisyydestä ja mahdollisesta valuuttaunionista EU:n tai Britannian kanssa.
Stiglitzin mielestä valuuttaunioni brittipunnan tai euron kanssa saattaisi olla paha virhe. Stiglitz kertoi näkemyksistään Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
Skotlannin kansanpuolue SNP on väläyttänyt Britannian EU-eron jälkeen uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.
SNP haluaisi Skotlannin kuuluvan edelleen EU:hun. Skotit äänestivät brexit-äänestyksessä selkein luvuin (62-38) brexitiä vastaan. Puolueen mielestä Skotlanti revitään ulos EU:sta vastoin heidän tahtoaan. SNP haluaisi tämän vuoksi uuden itsenäisyysäänestyksen.
Skotlannilla huikea budjettivaje
Stiglitzin mielestä Skotlannin lähes 15 miljardin punnan budjettivaje on liikaa EU:lle. Vaje on myös hankala käsitellä Ison-Britannian punnan kanssa. Prosenteissa mitattuna vaje on 9,5 prosenttia, ja EU-sääntöjen mukaan euromaan vaje ei saisi ylittää kolmea prosenttia. Vajeen takana on suureksi osaksi energian alhainen hinta. Skotlannilla on merkittävät öljyesiintymät Pohjanmerellä.
Vajeen kutistaminen vaatisi eurojäsenmaana ankaria säästötoimia. Stiglitzin mukaan vajeen kivuttomin tasapainottaminen tapahtuisi kelluvalla Skotlannin punnalla. Kelluva Skotlannin punta piristäisi taloutta, ja maa saavuttaisi EU-rajat. Hän muistuttaa Islannin kovasta talouskurimuksesta. Islanti pääsi omalla kruunullaan nopeasti takaisin jaloilleen.
Toinen ongelma on, että EU-maan tulee ottaa käyttöön euro. Stiglitzin mielestä näin ei välttämättä ole.
– Ruotsilla ei ole euroa, Britannialla ei ollut euroa, joten euromaat ovat osoittaneet halua hyväksyä EU-maita ilman liittymistä euroon, Stiglitz perustelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää