Skotlannin pääministerin neuvonantajana toimiva talousprofessori Joseph Stiglitz arvioi, että itsenäiselle Skotlannille paras valuuttavaihtoehto olisi vapaasti kelluva Skotlannin punta. Britannian EU-eron jälkeen Skotlannissa on käyty vilkasta keskustelua alueen itsenäisyydestä ja mahdollisesta valuuttaunionista EU:n tai Britannian kanssa.

Stiglitzin mielestä valuuttaunioni brittipunnan tai euron kanssa saattaisi olla paha virhe. Stiglitz kertoi näkemyksistään Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Skotlannin kansanpuolue SNP on väläyttänyt Britannian EU-eron jälkeen uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

SNP haluaisi Skotlannin kuuluvan edelleen EU:hun. Skotit äänestivät brexit-äänestyksessä selkein luvuin (62-38) brexitiä vastaan. Puolueen mielestä Skotlanti revitään ulos EU:sta vastoin heidän tahtoaan. SNP haluaisi tämän vuoksi uuden itsenäisyysäänestyksen.

Skotlannilla huikea budjettivaje

Stiglitzin mielestä Skotlannin lähes 15 miljardin punnan budjettivaje on liikaa EU:lle. Vaje on myös hankala käsitellä Ison-Britannian punnan kanssa. Prosenteissa mitattuna vaje on 9,5 prosenttia, ja EU-sääntöjen mukaan euromaan vaje ei saisi ylittää kolmea prosenttia. Vajeen takana on suureksi osaksi energian alhainen hinta. Skotlannilla on merkittävät öljyesiintymät Pohjanmerellä.

Vajeen kutistaminen vaatisi eurojäsenmaana ankaria säästötoimia. Stiglitzin mukaan vajeen kivuttomin tasapainottaminen tapahtuisi kelluvalla Skotlannin punnalla. Kelluva Skotlannin punta piristäisi taloutta, ja maa saavuttaisi EU-rajat. Hän muistuttaa Islannin kovasta talouskurimuksesta. Islanti pääsi omalla kruunullaan nopeasti takaisin jaloilleen.

Toinen ongelma on, että EU-maan tulee ottaa käyttöön euro. Stiglitzin mielestä näin ei välttämättä ole.

– Ruotsilla ei ole euroa, Britannialla ei ollut euroa, joten euromaat ovat osoittaneet halua hyväksyä EU-maita ilman liittymistä euroon, Stiglitz perustelee.

SUOMEN UUTISET