KOMMENTTI | Kassakaappiin suljettu nimilista, joka on vuosikymmenten ajan ollut yksi Suomen jahdatuimpia dokumentteja. Sitä pitää hallussaan mies, joka on tunnettu ilmiömäisestä muististaan. Kun muistelmateosta julkaistaan, eduskunnan pääsihteerinä 23 vuotta toiminut Tiitinen näyttää pitkää nenää ja käytännössä lällättää kaikille päin naamaa. Suurelle yleisölle tarjoillaan selityksiä, jotka yläasteikäisetkin tietävät valheiksi.

Tiitinen käytännössä sanoo: Minä teen, mitä haluan.

Salaan henkilöiden nimet, jotka ovat toimineet vieraan valtion hyväksi, Suomen valtiota vastaan.

Siinäpä hieno viesti entiseltä valtiollisen tiedusteluorganisaation johtajalta sekä eduskunnan ylimmältä virkamieheltä.

Annettu viesti on luonnollisesti omiaan herättämään luottamusta siihen, ettei valmisteilla olevaa tiedustelulakia *millään tavoin* tulla käyttämään valtaapitävien tahojen poliittisten vastustajien kampittamisessa. Salakuuntelua on tosin käytetty poliittisten vastustajien päänmenoksi Putinin Venäjällä, Obaman Yhdysvalloissa, Merkelin Saksassa ja Relanderin Sonerassa. Onneksi näin ei voi koskaan tapahtua Suomessa. Eiku.

Jatketaan.

Veteraanitoimittaja Pekka Ervastilta olisi ollut lupa odottaa astetta parempaa penkomista. Opus jää muistivaurioisen subjektinsa vuoksi väkisinkin torsoksi.

Toisaalta, Ervasti on itsekin nykyään salaisuusmiehiä. Kuten monet muistavat, hän päätti työsuhteensa Ylen kanssa ”yhteisestä sopimuksesta”. Eron syitä ei ole koskaan puitu julkisuudessa.

En ole aivan varma, mitä syntyy kun salaisuusmies kirjoittaa en-kerro-miehestä. Ei ehkä journalismia, mutta mahdollisesti taiten lomittunutta mysteeriä. Tai jotain.

Mikäköhän se sopimus voisi olla, joka sulki Ervastin ennen niin kärkkään totuuden torven suun?

Vaikea sanoa.

Mutta sen sijaan on helppoa esittää arvauksia siitä, mikä on auttanut Seppo Tiitistä pitämään suunsa kiinni kaikki nämä vuodet.

Esimerkiksi monetaarinen konstruktio nimeltänsä Hillotolppa.

Eduskunnan pääsihteerin kuukausipalkka on 12 500 eur. Kun palkka naksuttaa 23 vuotta, ehtii fyffeä kertyä 3,45 miljoonaa euroa.

Se on enemmän, kuin mitä ministeri tienaa.

Toisaalta, keskimääräisen potkupalloministerin tärkein tehtävä on pölistä typeriä kyselytunnilla ja olla sammumatta Venäjänreissulla. Ei kovin vaativaa.

Korkeimpiin palkkaluokkiin pääsee, kun oppii läksyistä tärkeimmän: kun kuulet valtiontason salaisuuden, pidä turpasi kiinni.

MATIAS TURKKILA