

LEHTIKUVA
Täydet panokset peliin brittiparlamentin Brexit-debatissa – kuningatarkin vedettiin mukaan passittamaan parlamentti jäähylle
Ison-Britannian parlamentin alahuoneen debatti Brexit-sopimukseen pääsystä kuivui kokoon. Osapuolet kaivautuivat kukin omiin poteroihinsa. Oppositio tiivisti rivejään ja vaati parlamentaarista lykkäystä Brexit-lain voimaantuloon vuoden loppuun asti. Ilman erosopimusta se haluaa parlamentin istuntokauden jäähylle – tarpeen vaatiessa vaikka kuningattaren toimesta.
Eurokriittisimmät konservatiiviedustajat kertoivat voivansa kannattaa pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta EU:n kanssa sillä ehdolla, että siitä poistetaan kokonaan ns. backstop-suunnitelma.
Backstop-suunnitelma on ongelmallinen
Backstop-suunnitelman mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei tule tullirajaa siksi aikaa, kun EU ja Iso-Britannia saavat neuvoteltua paremman ratkaisun.
Tämä on ongelma briteille. Rajattomuus tarkoittaisi EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Se puolestaan estäisi saarivaltakunnan omat kauppasopimukset. Toiseksi tulliton alue rajoittuisi vain Pohjois-Irlantiin, joten tilanne johtaisi joko itsenäisen valtion sisäisiin tulleihin tai pysyttelemiseen kokonaan tulliliitossa. Eurokriittisten kansanedustajien mukaan jälkimmäinen on kuin Brexitiä ei olisikaan. Ensimmäinen vaihtoehto merkitsisi itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden romuttamista.
EU ei ole tinkinyt sopimuksesta edes tietyllä takarajalausekkeella. Tällöin osapuolet ovat sopimuksettomassa tilassa, jos molempia miellyttävää ratkaisua ei ole löytynyt. Sopimus estää myös brittien yksipuolisen irtautumisen siitä. Kriitikoiden mukaan Backstop-olotilaa voidaan ylläpitää ikuisesti.
Opposition ajanpeluu yhtä ongelmallinen
Oppositio toivoo, että konservatiivipuolueen linjat murtuvat, ja että parlamentaarisella enemmistöllä Brexit-päivää voitaisiin siirtää kuluvan vuoden loppuun.
Tällä välin ehtisi esimerkiksi järjestää uuden kansanäänestyksen Brexitistä – ja miksei EU-jäsenyydestäkin. Hallitus pelkää sen johtavan levottomuuksiin, kun otetaan huomioon edellisen kansanäänestyksen tulos.
Opposition aikaikkuna ulottuu yli eurovaalien. Saarivaltakunta voi joutua järjestämään nämä vaalit EU-lakien mukaan, vaikka se eroaisi unionista muutaman kuukauden sisällä vaalien jälkeen.
Parlamentti pidemmälle istuntotauolle?
Eurokriittisten konservatiivien European Research Group -komitean puheenjohtaja ja kansanedustaja Jacob Rees-Mogg kertoi, että pääministerin tulisi päättää istuntokausi siksi aikaa, ettei Brexitiä voida vesittää venkoilemalla. Hän kertoi, ettei kuningatarta tarvitse vaivata ja pyytää puuttumaan asiaan.
Poterot ovat nyt niin syvällä, että maan hallituksella ei ole käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin joko ajaa maa ulos ilman sopimusta tai mahdollisesti purkaa tai vesittää Brexit opposition toimesta. Jälkimmäinen tarvitsisi konservatiivien repeytymistä kahteen leiriin. Ja jos niin käy, se voi hajottaa jopa koko perinteikkään puolueen kahtia tai useampaan osaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.