

Teemu Laajasalon vetämä Kirkkopäivien sananvapauskeskustelu sujui huumorin merkeissä
Jyväskylän Kirkkopäivillä pidettiin lauantai-iltana runsaasti ennakkokohua herättänyt sananvapauskeskustelu teemalla “Mistä saa puhua, mille saa nauraa?”. Piispa Teemu Laajasalo haastatteli koomikko Joonas Nordmania ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa sananvapaudesta, poliittisesta korrektiudesta ja huumorin rajoista. Hyvässä hengessä käyty ja paljon huumoria sisältänyt keskustelu oli vetänyt salin täyteen yleisöä.
Piispa Teemu Laajasalon päätös kutsua Jussi Halla-aho (ps.) keskustelemaan sananvapaudesta herättiin ennakkoon suurta vastustusta tietyissä piireissä. Halla-ahon esiintymistä vastaan kerättiin jopa parin sadan nimen adressi. Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professori Ilkka Huhta ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaara peruivat osallistumisensa Kirkkopäiville protestina Halla-ahon läsnäololle. Huhta ja Malkavaara kertovat Maaseudun tulevaisuus -lehdessä olevansa huolissaan siitä, että “rasistiselle puheelle annetaan lisää tilaa”.
Myös piispa Teemu Laajasalo kertoi tilaisuuden alussa saaneensa joltakin henkilöltä evästystä keskustelua varten.
– Minulle annettiin ohje, että ei saa normalisoida rasismia eikä saa inhimillistää Jussia, Laajasalo kertoi. Hän totesi kuitenkin ajattelevansa, että papin tehtävä on nimenomaa inhimillistää ihmisiä.
Keskustelun aluksi piispa Laajasalo antoi “sisältövaroituksen” suorasta puheesta:
– Voi olla, että tämä tila ei ole tänään “turvallinen tila”, piispa sanoi.
Mitä sananvapaus merkitsee?
Sananvapauden merkityksestä keskusteltaessa koomikko Joonas Nordman totesi, että huumorintekijän näkökulmasta sananvapaus on avaintyökalu. Nordmanin mielestä se, että Suomessa poliittinen satiiri voi niin hyvin kertoo hyvää Suomen yhteiskunnallisesta ilmapiiristä.
Koomikko Joonas Nordman, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja piispa Teemu Laajasalo Kirkkopäivillä Jyväskylässä 18. toukokuuta 2019. Haastattelutilaisuuden aiheena oli ns. sallittut puheen- ja naurunaiheet.
Jussi Halla-ahon mielestä ihmisellä pitää olla oikeus sanoa haluamiaan asioita riippumatta siitä, tuleeko jollekin niistä paha mieli.
– Vaatimukset turvallisista tiloista, joissa ihmiset eivät joudu kohtaamaan asioita, joista heille tulee paha mieli ovat ristiriidassa sananvapauden merkityksen kanssa, Halla-aho totesi.
Halla-aho korosti sitä, että Suomessa sananvapauskeskustelussa on puhuttu lähes yksinomaan median vapaudesta. Hänen mukaansa yksittäisten ihmisten sananvapaus on kuitenkin tärkeämpi kuin instituutioiden sananvapaus.
Pöyristymisen ilmapiiri vaivaa somessa
Halla-aho oli huolissaan siitä, että sanalliset loukkaukset tunnutaan nykyään kokevan yhtä pahoiksi kuin hyökkäykset ihmisen fyysistä koskemattomuutta kohtaan.
– Nyt tuntuu olevan trendi, että ihmiset murenevat henkisesti aika mitättömistä ärsykkeistä, Halla-aho sanoi.
– Jos aina antaudutaan pöyristyjien somekampanjoille, pöyristyjät keksivät yhä mitättömämpiä syitä. Kohta käräjöidään siitä, että joku katsoo toista väärällä tavalla.
Uhriudesta on Halla-ahon mukaan tullut tässä yhteiskunnassa haluttua pääomaa. Kaikki ryhmät haluavat uhripositioon saadakseen immuniteetin toisten sanomisia vastaan, samalla kun haluavat itse sanoa mitä tahansa. Erityisen hyvin tämä näkyy sosiaalisessa mediassa.
– Somessa on muodostunut käyttäytymisnormi, jossa tulkitaan tahallaan väärin, jotta päästään pöyristymään. Halutaan päästää primitiivinen aggressio valloilleen saaden samalla tuntea itsensä hyväksi ihmiseksi, Halla-aho sanoi.
Pitääkö huumorin olla turvallista?
Koomikko Nordmanin mielestä huumoria ei pidä latistaa “turvalliseksi”.
– Vitsi ei voi olla turvallinen. Tai sitten se ei ole vitsi, Nordman sanoi.
Yleisöä saapui piispa Teemu Laajasalon, koomikko Joonas Nordmanin ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon Kirkkopäivät-tapahtuman keskustelutilaisuuteen. Paikan päällä olevan Keskisuomalaisen toimittajan Satu Kakkorin mukaan sali on ääriään myöten täynnä, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet sisälle saliin.
Joonas Nordman nauratti yleisöä sanomalla, että “kukaan ei ole koskaan nauranut sellaiselle vitsille, että suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen menevät saunaan ja niillä on kaikilla siellä kivaa”. Juttu nauratti yleisöä niin hyvin, että Nordman lupasi ottaa sen ohjelmistoonsa.
Koomikko Nordman oli sitä mieltä, että valtaapitäviä saa pilkata vapaasti, mutta poliittisessa huumorissa ei pidä olla poliittista agendaa.
– Vitsit perustuvat aika usein erilaisiin ryhmiin liittyviin stereotypioihin, Halla-aho sanoi.
– Nykyään pelätään, että nämä ylläpitävät negatiivisia käsityksiä. Useimmat ihmiset kuitenkin ymmärtävät, että kyseessä on irvikuva, liioittelua, mikä tekee siitä hauskan.
Eri ryhmien suojeleminen stereotypioilta ei Halla-ahon mielestä ole näiden ryhmien omakaan etu, koska ihmiset suhtautuvat paljon positiivisemmin sellaisiin asioihin, joille voi nauraa kuin sellaisiin, joiden edessä pitää hipsutella varpaisillaan.
– Kohta päädytään siihen, että vitsejä saa kertoa vain hyvin pienestä osasta ihmiskuntaa, mikä tekee huumorin harrastamisen vaikeaksi, Halla-aho sanoi.
– Kuvastaako Uuno Turhapuro oikeasti suomalaista miestä? Olisiko mahdollista tehdä vastaavan brutaaliustason karikatyyria vaikkapa romaneista, Halla-aho kysyi.
Koomikko Nordman puolusti Turhapuron hahmoa sillä, että Vesa-Matti Loiri on suomalaismies. Hänen mukaansa vastaavien karikatyyrien esittämisen vähemmistöistä pitää lähteä ryhmästä itsestään.
Halla-aho piti vaarallisenä sitä, että nykyään menneisyyttä arvioidaan nykypäivän standardeilla. Esimerkkinä tästä Halla-aho mainitsi Pekka ja Pätkä -elokuvan, jossa on “kyseenalainen sana nimessä”. Yle oli äskettäin päättänyt jättää kyseisen elokuvan pois Pekka ja Pätkä -elokuvien uusintakierrokselta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kirkkopäivät Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapuro Teemu Laajasalo Joonas Nordman Sensuuri Sananvapaus Romanit Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää