EU:n huippuvirkamiehet uskovat brittien jäävän EU:iin, jos eroneuvotteluista tehdään briteille mahdollisimman hankalat. EU-virkamiehet arvelivat brittien huomaavan, ettei erosta tule mitään jos esille tuodaan sen aiheuttama ”byrokraattinen painajainen”.

Brittilehti Telegraphin haastattelema korkea-arvoinen brittivirkamies arveli, että EU:n haluaa brittien muuttavan mieltään. Hänen mukaansa EU pelaa siten vaarallista peliä, ja tulee mitä ilmeisimmin epäonnistumaan tällaisissa tavoitteissaan. Toisen brittivirkamiehen mukaan poterot ovat kaivettuna jo syvälle ennen kuin eroon johtavaa artikla 50:ä on edes nostettu esiin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti EU-johtajille kirjeen, jossa hän korosti vapaan liikkuvuuden asemaa EU-perussopimuksessa.

– Näin tehdessämme emme jätä niille epäilyille mitään sijaa, etteikö unionin jäsenyys olisi hyvästä, Tusk kirjoitti kirjeessään.

Solvaukset sinkoilevat

Britit ovat toki omalta osaltaan hankaloittaneet tilannetta. EU:n pääneuvottelijat ovat komission puolelta Michel Barnier ja Euroopan parlamentin osalta Guy Verhofstadt. Telegraph kuvaa Verhofstadtia ”arkkifederalistiksi”.

Brittien itsenäisyyspuolue Ukipin entinen puheenjohtaja Nigel Farage kaatoi täyslaidallisen toteamalla, että Verhofstadt on ”fanaatikko”, ja että hänen nimeäminen neuvottelijaksi vastaa kuta kuinkin ”sodan julistamista”.

Brexit-sihteeri David Davis meni Farageakin pidemmälle. Davisin kerrotaan tituleeranneen vastapuolta ”Saatanaksi”. Brittiministeriö on toistuvasti ilmoittanut Davisin heiton olleen vitsailua.

– Ehkä joskus oli niitä aikoja, ettei tämä olisi mennyt näin inhottavaksi. Mutta kun brexit-ministeri kuvaa pääneuvottelijaa tällä tavoin niin mitä ihmeen vastaanottoa britit oikein tällä olettivat saavansa, ihmettelee Verhofstadtin lähipiirissä nimettömäksi jäänyt lähde.

Artikkelia korjattu 19.9.2016 klo 15.57 Nigel Faragen tittelin osalta. Hän on Ukipin entinen puheenjohtaja.

Henri Myllyniemi