

LEHTIKUVA
Britit hakevat täydellistä brexitiä – eli täyttä eroa EU:sta
Iso-Britannia hakee sikäläisen median mukaan “clean brexitiä” eli täyttä eroa EU:sta. Pääministeri Theresa Mayn linjapuheen vedokset kertovat, että britit pitävät kiinni työvoiman liikkumisen estosta silläkin uhalla, että britit menettävät oikeudet päästä EU:n yhteismarkkinoille. Samoin he voisivat hylätä EU:n tulliliiton, mikä mahdollistaisi suorat kahdenväliset kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. May hakee myös irtiottoa EU:n tuomioistuimesta. Näin kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.
Pääministerin linjapuheiden mukaan brittien pitää nyt vetää yhtä köyttä. Täysi brexit voi kuitenkin jakaa jopa konservatiivipuolueen kahteen leiriin. EU:n puolelta on tosin useaan otteeseen viestitty, ettei britit voi poimia rusinoita pullasta rajoittamalla ihmisten vapaata liikkumista, mutta samalla pitää kiinni pääoman ja tavaran vapaasta liikkumisesta. EU on pyrkinyt kiristämään brittejä näiden avulla.
Toiseksi EU ei ole halunnut myöntää briteille helppoa ulospääsyä peläten, että jotkut muut EU-maat seuraisivat perässä ilmoittaen eroaikeistaan. Esimerkiksi viime syyskuussa silloisen EU-puheenjohtajamaa Slovakian pääministeri Robert Fico ilmaisi varsin suoraan, että eron pitää sattua britteihin.
Tulliunioni kauppasopimusten esteenä
Briteillä on kuitenkin varsin kova ässä hihassaan. He voivat ilman EU:n tulliunionia vapaasti neuvotella kauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tällä viikolla virkavalansa vannova tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisi olevansa tyytyväinen brexitiin, ja olevansa valmis neuvottelemaan nopeasti brittien kanssa “reilun” kauppasopimuksen.
Telegraphin mukaan brittiministerit ovat vihjailleet ulkomaisille diplomaateille, että britit voivat aivan hyvin jäädä tullisopimuksen ulkopuolelle. EU ei kata kuin 15 prosenttia maailmankaupasta.
Britit voivat laskea yritysveroastettaan pitääkseen yritykset saarivaltakunnassa riitaisankin EU-eron jälkeen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunta kävi suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ”Euroopan piti olla rauhan manner”

Brexit vie Saksaa perimmäisten kysymysten äärellä – syntyykö saksalainen Eurooppa vai eurooppalainen Saksa?

Telegraph: EU aikoo tehdä brexit-neuvotteluista “byrokraattisen painajaisen”, jotta britit luopuisivat erostaan

Islantilaisministeri: Kaikki haluavat käydä kauppaa Ison-Britannian kanssa
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.