Ukraina. Nainen suree Maidanin aukiolla kolme vuotta sitten kuolleita aktivisteja. Aukion levottomuudet alkoivat 21.11.2013, kuluvana vuonna vietetiin tapahtuman kolmatta vuosipäivää.
Eduskunta kävi suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ”Euroopan piti olla rauhan manner”
Eduskunta kävi keskiviikkona viimeisenä asianaan ennen joulutaukoa suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, josta hallitus antoi selonteon. Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini (ps.) otti asiaan kantaa ulkoministerinä. Hän piti hyvänä, että ulkopolitiikka on Suomessa yhteinen asia, joka ohittaa puoluepoliittiset intohimot.
– Yhtenäisyys on meille merkittävä voimavara, josta kannattaa pitää kiinni, Soini totesi.
Ympäristö on muuttunut
Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut ikävämpään suuntaan. Suomi on suurten ulkopoliittisten haasteiden ja epävarmuuden edessä.
– Euroopan piti olla rauhan manner ja vakauden ympäröimä. Maailma kulki kohti edistystä ja parempaa elämää. Elämme kuitenkin uutta aikaa, jota leimaavat epävakaus, jopa sota, inhimillinen hätä ja kansainvälisten sääntöjen haastaminen niin Euroopassa kuin sen lähialueilla. Vallitsevassa tilanteessa on entistäkin tärkeämpää, että Suomella on selkeä ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja, Soini korosti.
EU rakentaa puolustuspolitiikkaansa
Suomi vahvistaa kansainvälistä yhteistoimintaansa.
Selonteon valmistumisen jälkeen on tapahtunut paljon, mutta sen sisältö on kestävää. EU on Suomelle olennainen turvallisuusyhteisö ja sen toimintakyvyn vaaliminen on tärkeää. EU onkin lähtenyt kehittämään puolustuspolitiikkaansa. Tässä haluamme olla mukana, Soini totesi.
– On järkevää ja kohtuullista, että Eurooppa kantaa suuremman vastuun omasta turvallisuudestaan ja pyrkii vakauttamaan lähialueitaan. Tämä on hyvässä vauhdissa. Selonteon valmisteluvaiheessa pohdittiin Britannian EU-ratkaisun merkitystä. Myös USA:n presidentinvaalit vaikuttavat. Eurooppalaisten toimintakyvyn vahvistaminen ja vastuunkanto on oikea vaihtoehto niin Brexitin toteutuessa kuin vallan vaihtuessa Yhdysvalloissa, Soini viitoitti.
Suomi painottaa syvenevää yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa. Yhteistyön kasvattaminen Ruotsin kanssa on luontevaa niin sodan kuin rauhan kysymyksissä.
Yhdysvaltain merkitys pysyy yhä suurena
Yhdysvaltain merkitys Euroopan turvallisuudelle on Soinin mukaan keskeinen asia. Se ei muutu, vaikka isännyys Valkoisessa talossa vaihtuu. Venäjä on Suomelle aina merkittävä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymys. Moneen asiaan voimme vaikuttaa, mutta emme maantieteeseen. Hyvät suhteet Venäjään ovat meille luonteva tavoite.
– Mutta on olennaista pitää niistä periaatteista, joille eurooppalainen turvallisuus on rakennettu. Väkivallalle ei ole sijaa, eikä sen käyttöä voida hyväksyä. Venäjä on rikkonut keskeisiä turvallisuusperiaatteita anastamalla Krimin ja horjuttamalla Ukrainaa. Tätä ei voi hyväksyä. Etupiirien Eurooppa kuuluu historiaan, Soini totesi.
Pienet maat pelkäävät Venäjää
Moni pieni maa on miettinyt Itämeren ympäristössä, jääkö Ukraina ainoaksi maaksi Venäjän listalla.
– Suomalaisen ulkopolitiikan keskeinen tehtävä on suomalaisten hyvinvointi. Parhaimmin toteutamme tätä päämäärää pitämällä periaatteistamme kiinni. Rauha voittaa sodan, oikeus väkivallan ja yhteistyö vastakkainasettelun, Soini viitoitti.
Soini painotti myös hyvien suhteiden luomista Yhdysvaltain hallintoon. Soini sanoi menevänsä Yhdysvaltoihin helmi-maaliskuussa keskustelemaan useiden taustaryhmien kanssa, ”moniin think-tankeihin”.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Britit hakevat täydellistä brexitiä – eli täyttä eroa EU:sta
Puolustusministeri Niinistö tukkii “pienten vihreiden miesten” mentävää aukkoa
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.