Suomen suunta on kääntynyt, aloitti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) ryhmäpuheenvuoronsa eduskunnan budjettilähetekeskustelussa.

– Reilun vuoden hallitustaipaleen jälkeen on vielä paljon tehtävää, mutta vaalikauden katastrofaalisesta lähtötilanteesta huolimatta työn alustavat tulokset ovat jo nähtävissä, Terho totesi.

– Kilpailukykysopimus on merkittävin korjausliike talouteemme koko eurojäsenyytemme aikana. Jokaisen suomalaisen työpaikan säilyttämiseksi on taisteltava kaikin keinoin viimeiseen saakka, painotti.

Eri linja kuin edellisellä hallituksella

Terho vakuutti nykyisen hallituksen linjan paremmuutta edelliseen verrattuna. Viime hallitus alensi yhteisöveroa lähes miljardilla, mikä oli Terhon mukaan suuri virhe.

– Se oli silloisen sosiaalidemokraattisen valtiovarainministerin jääkylmä arvovalinta, jolle en pysty osoittamaan juuri muuta perustetta kuin vakaumuksellisen kaverikapitalismin. Päätöksestä eniten hyötyivät suuret pankit, mutta kyseenalaista on, paljonko työpaikkoja tai kotimaista kysyntää sillä saatiin, Terho syytti.

Tämä hallitus tukee ihmisiä, ei suuryrityksiä

– Nykyinen hallitus on tehnyt toisenlaisen arvovalinnan ja antaa palkansaajille ja eläkeläisille vastaavan kokoluokan veronalennukset kuin suuryritykset edellisellä hallituskaudella saivat, vieläpä painottaen nimenomaan pieni- ja keskituloisia palkansaajia, Terho muistutti.

Hallitus pyrkii kääntämään velkaantumisen laskuun: emme suostu varastamaan tulevien polvien hyvinvointia – kieltäydymme syömästä lastemme suusta.

Kiky-sopimus nostaa Suomea suosta

Kiky-sopimus ja muut hallituksen uudistukset nostavat Terhon mukaan työllisyyttä noin 65-70 000 henkilöllä.

– Lisätoimenpiteistä keskustellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä, edelleen tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta kiinni pitäen. Vaikka työtä riittää jatkossakin, on käännekohta Suomen kansallistalkoissa tapahtunut – ja se on kasvun ja oikeudenmukaisuuden suuntaan, Terho linjasi.

Veli-Pekka Leskelä