

Liittokansleri Angela Merkel. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen on maan hallituksen sisäpiiritietojen mukaan saamassa potkut huomenna. Maan liittokansleri Angela Merkel (CDU) on saksalaismedioiden mukaan päättänyt irtisanoa Maassenin riippumatta siitä, miten Maassenia puolustanut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) asiaan suhtautuu. Maassen on viime torstaina kertonut Seehoferin sanoneen eroavansa, jos Maassen saa potkut.
Merkel on Bild-lehden mukaan antanut periksi sosiaalidemokraateille (SPD). Saksan demarit ovat äänekkäästi vaatineet Maassenin eroa.
Kiistelty ihmisjahti
Saksin osavaltion Chemnitzin kaupungissa puhkesi mielenosoituksia sen jälkeen, kun saksalaismies puukotettiin hengiltä. Puukotuksesta otettiin nopeasti kaksi ulkomaalaista epäiltyä kiinni.
Mielenosoituksista on kiistelty videotallenne. Merkelin mukaan kyseisessä videossa on nähtävissä selkeää jahtia, jossa äärioikeistolaiset ajaavat takaa ulkomaalaisia henkilöitä. Maassenin mukaan järjestelmällisestä jahdista tai vainosta ei ole näyttöä. Saksin presidentti Michael Kretschmer (CDU) jakoi Maassenin näkemyksen.
Demarileiristä alkoi kantautua Maassenin eroa vaativia puheenvuoroja sen jälkeen, kun tiedustelupomo oli 7. syyskuuta epäillyt videotallenteen aitoutta. Lausunto asetti Merkelin vähintäänkin outoon tilanteeseen.
Saksan hallitus taas kriisin partaalla
Saksan hallitus koostuu Merkelin kristillisdemokraateista (CDU), sen baijerilaisesta sisarpuolueesta (CSU) ja sosiaalidemokraateista (SPD). Hallitus on aiemminkin ollut kriisissä, kun Seehofer vaati rajatarkastuksia.
Kriisiherkkä hallitus on heittäytymässä uuteen kriisiin. Saksan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan Maassenin eropäätöstä. Kaikki perustuu siten arvailuun.
Syvät poterot
Kaikki osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, ettei Saksan hallituksen kaatumistakaan voi jättää pois laskuista.
Mikäli Maassen ei eroa tai häntä eroteta, joutunee SPD eroamaan hallituksesta. SPD:n kannatus pyörii 17-18 prosentissa. Viime vaaleissa puolue sai vain 20,5 prosenttia äänistä. SPD:lle mahdolliset uusintavaalit olisivat siten katastrofi katastrofin päälle.
Merkel tietää tämän. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45-48 prosentin kieppeillä. Vaaleissa trio keräsi vain niukan enemmistön, 53,4 prosenttia äänistä.
Jos taas Seehofer eroaa ja vie CSU:n ulos hallituksesta, hallitus jää täpärästi alle enemmistön. CDU ja CSU miehittäisivät vain 353 liittopäiväpaikkaa 709:stä. CSU:n eron jälkeen tuntuisi epäluontevalta ajatella, että puolue liittoutuisi heti uudelleen CDU:n kanssa.
Ja jos Seehofer ei suostu erottamaan Maassenia tai tämä eroa itse, voi Merkel tuskin jäädä istumaan käsiensä päälle.
Seehofer puolestaan haluaa padota äänestäjävuotoa vaihtoehtopuolue AfD:hen. CSU:n kotiosavaltio Baijerissa järjestetään pian osavaltiovaalit, ja CSU voi menettää enemmistönsä juuri AfD:n nousun vuoksi.
Jokaisella osapuolella on siten paljon pelissä. Osapuolet eivät voi perääntyä menettämättä kasvojaan. Merkel tuskin halusi koota tällaista hallitusta yhtäjaksoisten liittokanslerikausiensa päätteeksi. Eurooppakaan tuskin ilahtuu riitelevästä Saksan hallituksesta. Brexitin lähestyessä EU:n arvovalta ei varmastikaan kaipaa uusia sisäisiä kolauksia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari

Suomen Yrittäjät: Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä

Aittakumpu: Kehysriihestä merkittävä tuki lapsiperheille
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää