LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tukiviranomaisen tilannekatsaus: Ulkomaalaistaustaiset väärinkäyttävät erilaisia avustuksia muita kansalaisia enemmän
Erilaisten tukien ja avustusten väärinkäyttö keskittyy Ruotsissa harvoille mutta ulkomaalaistaustaiset ovat tässä ryhmässä yliedustettuina. Syynä on usein syrjäytyminen sekä epäluottamus pohjoismaista yhteiskuntaa ja sen viranomaisia kohtaan. Jengirikollisetkin ovat jo tehneet reiän hyvinvointivaltion hunajapurkin kylkeen.
Försäkringskassan eli Ruotsin Kela julkaisi elokuun alkupuolella tilannekuvan vakavimmista maksatusriskeistä ja tukiväärinkäytöksistä vuonna 2023. Kaikessa lyhykäisyydessään tukipetoksiin ajavat syrjäytyminen sekä vaikeudet oman talouden pitkäjänteisessä suunnittelussa. Kaikkiaan Ruotsissa tilastoitiin 23 068 tukirikosta vuonna 2023, lisäystä edelliseen vuoteen 21 prosenttia.
Tosin selvityksen mukaan on niinkin, että tukipetoksista ja arjesta yhteiskunnan ulkopuolella on voinut syystä tai toisesta tulla elämäntapa. Syynä voi yksinkertaisesti olla näkemys siitä, että hyvinvointivaltiolta voi varastaa.
Tämän taustalla taasen voi olla epäluottamus pohjoismaiseen kansalaisyhteiskuntaan ja sen viranomaisiin.
Väärinkäytökset keskittyvät harvoille
– Ulkomailla syntyneet näyttäisivät olevan yliedustettuina lähes kaikkien etuuksien väärinkäytössä. Yliedustus on erityisen suurta tapauksissa, jotka koskevat henkilökohtaisesta avustajakorvausta, lapsilisiä sekä vanhempainrahaa, kirjoittaa Försäkringskassan.
– Toisen polven maahanmuuttajat ovat hekin yliedustettuina useimmissa tukimuodoissa. Yliedustus on suurinta tapauksissa, jotka koskevat karenssikorvausta, tilapäistä vanhempainrahaa sekä sairauspäivärahaa.
Toisaalta on huomattava, että vain 8 prosenttia tuensaajista tekee 80 prosenttia julkitulleista petoksista. Jos henkilö on syyllistynyt yhden etuuden väärinkäytökseen, hän tavallista suuremmalla todennäköisyydellä toimii samoin muidenkin mahdollisten etuuksien kohdalla.
Kaikkiaan väärin perustein maksettujen tukien arvo vuositasolla on Ruotsissa luokkaa 15 miljardia kruunua.
Järjestäytynyt rikollisuus hunajapurkilla
Vakavin epäily väärinkäytöksistä kohdistuu rikollisjengeihin, jotka ovat porautumassa yhä vankemmin yhteiskunnan ja sen tukijärjestelmien ytimeen. Järjestäytynyt rikollisuus kuppasi erityyppisiä verorahoitteisia tukia arviolta 700 miljoonan kruunun edestä vuonna 2023.
– Järjestäytyneen rikollisuuden toimet aiheuttavat tuplavahingon, sillä tukea maksetaan ensinnäkin väärin perustein ja sitä voidaan käyttää myös rikollisen toiminnan edistämiseen, kirjoitetaan Försäkringskassanin selvityksessä.
Eräs selvästi erottuva ryhmä tukien väärinkäyttäjistä on takaisin kotimaahansa muuttaneet henkilöt. He jatkavat työmarkkinatuen nostamista, vaikka ovat jo jättäneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion taakseen.
yt
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- epäluottamus yhteiskuntaan epäluottamus viranomaisiin pohjoismainen luottamusyhteiskunta pohjoismainen hyvinvointivaltio Toisen polven ulkomaalaistaustainen ulkomaalaistaustainen avustuspetokset tukipetokset jengirikolliset Försäkringskassan tukijärjestelmä tukihuijaukset järjestäytynyt rikollisuus rikollisjengit Syrjäytyminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita