Perjantai-iltana moni vielä halusi uskoa, että Turun puukotukset olisivat yksittäistapaus, joka ei liittyisi islamiin ja jota ei voisi laskea terroriteoksi. Uusien tietojen valossa kyse oli tyylipuhtaasta jihadistisesta iskusta, joka ei olennaisesti poikkea vastaavista muissa Euroopan maissa.

Ylen uutisten mukaan Turun iskuista epäilty 18-vuotias Abderrahman Mechkah ei ole 18-vuotias eikä Abderrahman Mechkah. Oikeaa nimeä ei tiedetä, ja Ylen lähteet arvioivat, että Mechkah on todellisuudessa yli 20-vuotias.

Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä marokkolaismies tuli Ylen mukaan Pansion vastaanottokeskukseen joulukuussa 2016 väittäen itseään 17-vuotiaaksi.

Jos lakipykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tarkoitettu ennaltaehkäisemään etnisten ryhmien välistä väkivaltaa eikä suitsimaan maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä, oli Turun puukottaja altistunut juuri sellaiselle kiihotukselle, jota lainsäätäjä on tarkoittanut.

Hänen luonaan kyläili ulkomailla asuva marokkolaismies, Ylen lähteet kertovat. Hänen kuultiin kuuntelevan kännykästään radikaaleja saarnoja, hän kutsui suomalaisia nimityksellä ”kuffar” eli vääräuskoinen ja hän kyseli neuvoja, miten Isisiin voi liittyä.

Henkilöt, jotka ovat tunteneet puukottajan Pansion vastaanottokeskuksessa varoittivat vastaanottokeskuksen johtoa useammin kuin kerran. Mielenvikaisena tai hulluna miestä ei häntä ei kuitenkaan pidetty, ennemminkin älykkäänä mutta käytökseltään muista poikkeavana.

Puukottajalla oli toisinaan huomattavan kalliita vaatteita ja asusteita, mikä Ylen haastattelemien lähteiden mukaan viittaa siihen, että marokkolaiset ovat käyneet kauppaa huumeilla ja varastetulla tavaralla.

Kun jihadistista terrorismia pyritään selittämään jollakin muulla tekijällä kuin islamilla, yleisimmät selitysmallit ovat köyhyys tai huono-osaisuus, tekijän kokema rasistinen kohtelu tai mielenterveyden häiriöt. Millekään näistä ei ole näyttöä. Jihadistisesta kiihotuksesta vääräuskoisia vastaan sen sijaan on näyttöä.

Joidenkin eurooppalaisten terroritekojen yhteys viime vuosien turvapaikkapolitiikkaan on pyritty hämärtämään sillä, että osa tekijöistä on jo toisen polven maahanmuuttajia. Nyt kyse on kuitenkin marokkolaisesta turvapaikanhakijasta, joka tuli Suomeen osana maahanmuuttoaaltoa, jonka juurisyynä mediassa yleisesti pidettiin sotaa Syyriassa ja Irakissa.

Suomen Uutiset