Terroristijärjestö Isisin toimintatapoihin syvällisesti perehtynyt Arabiemiraattikuntien Al Aan TV:n toimittaja Jenan Moussa analysoi Isisin väitteitä siitä, että se olisi Las Vegasissa tehdyn iskun takana. Stephen Craig Paddock surmasi kymmeniä ihmisiä countrymusiikkifestivaaleilla Nevadassa. Paddock avasi tulen väkijoukkoa kohti Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta.

Jenan Moussa listaa havaintojaan useissa maanantain aikana julkaistuissa twiiteissä:

– Isis ilmoitti olevansa Las Vegasin hyökkäyksen takana. Arabiankielisen ilmoituksen mukaan tekijä kääntyi islamiin kuukausia sitten. Ilmoituksen julkaisi Isisiin sidoksissa oleva Amaq-uutistoimisto.

Moussa pitää ilmoitusta outona. Amaq ei esittänyt todisteita väitteilleen. Hän viittaa myös Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten lausuntoihin siitä, että tekijällä ei ole tunnettuja yhteyksiä Isisiin.

Moussa jatkaa:

– Toisin kuin monet kuvittelevat, Isis ei ilmoittaudu kaikkien maailmalla tapahtuvien hyökkäysten taustavaikuttajaksi. Amaqin ilmoitusta ei täten voida suoralta kädeltä sivuuttaa.

– Amaq viittaa tekijään ”Islamilaisen valtion soturina”.

– Amaqin ilmoitukset on julkaistu myös Telegram-viestipalvelun Nashir-tilillä.

– Isis on kärsinyt raskaita tappiota Irakissa ja Syyriassa. On mahdollista, että järjestö haluaa luoda hämmennystä valehtelemalla olevansa iskusta vastuussa.

– Jos Isis ei esitä todisteita, vastuuilmoitus on hämäystä.

– Järjestön vastuuilmoitukset ovat yleensä oikeita, mutta se esitti kesäkuussa valheellisen tunnustuksen Filippiineillä tapahtuneesta iskusta.

Klo 21.11 Moussa julkaisee Amaqin viestin, jonka mukaan Isis ei peräänny väitteistään. Uuden kannanoton mukaan Las Vegasin iskun takana oli Abu abdul al-Bar al-Amriki -niminen jihad-soturi. Amaq kutsuu häntä martyyriksi ja toivoo jumalan toivottavan hänet tervetulleeksi huomaansa.

Uutistoimisto Bloobergin julkaiseman analyysin mukaan Isisiin linkittyneet iskijät ovat yleensä huomattavan paljon nuorempia kuin Las Vegasissa iskenyt 64-vuotias Paddock.

Myös New York Times on analysoinut iskua. Lehti tekee samoja huomioita kuin Moussa ja Bloomberg, lisäksi sen mukaan Isisin äskettäin tekemä vastuuilmoitus Charles de Gaullen lentokentälle jätetystä pommista oli valheellinen.

SUOMEN UUTISET