Talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen pitää SAK:n esitystä tuottavuutta parantaviksi ratkaisuiksi hyvänä alkuna.

– Mielestäni on hyvä, että SAK:lta tulee esityksiä. Niiden riittävyys pitää katsoa sitten, riittävätkö nämä esitykset tai tuleeko vielä muuta, aikaahan on maanantaihin saakka. Tämä on hyvä alku neuvottelulle, mutta tavoite viiden prosentin kilpailukykyloikasta täytyy saavuttaa, Turunen painotti eduskunnassa torstaina ennen kyselytunnin alkua.

– Jos kilpailukykyloikka pystytään tekemään, niin silloin vältymme puolentoista miljardin euron lisäleikkauksista ja voimme antaa miljardin euron verohelpotukset työtulojen verotukseen. SAK:n tarjous nollasopimuksesta vuodeksi 2017 on hirveän hyvä: se mahdollistaa sen, ettei lisäleikkausta tule ja saamme veronalennukset annettua, Turunen puntaroi.

Turunen katsoi kuitenkin, etteivät SAK:n esitykset korvaa hallituksen lakipakettia, vaan ovat hyvä lisä sen päälle, ettei lisäleikkauksia tarvita ja työläiset saavat enemmän rahaa käteen veronalennusten kautta.

Numeroita tulkitaan
vielä eri tavoin

Riittääkö esitys sitten numeroiden valossa, on vielä hiukan tulkinnanvarainen asia. Hallitus vaatii kilpailukykyloikassaan viittä prosenttia työvoimakulujen alentamisella, toiset viisi prosenttia maltillisella palkkaratkaisulla ja kolmannen viisi prosenttia tuottavuuden parantamisella yrityksissä ja yhteisöissä.

SAK puolestaan laskee esityksensä vaikutuksiksi 4,2 prosentin kustannusten laskun, vaikka se sisältää sekä tupo-ratkaisun että työvoimakulujen pienennyksiä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että SAK:n malli parantaa kilpailukykyä neljä prosenttia heti.

Turunen laskee kuitenkin, että vuosien 2017 ja 2018 työmarkkinaratkaisu kattaisi toiset viisi prosenttia. Näin vältettäisiin viiden prosentin palkankorotukset kahdessa vuodessa – ja ehkäpä kilpailijamaat korottaisivat palkkoja samaan aikaan.

– Olemme oikealla uralla siinä, kun tavoite on saavuttaa lopulta viidentoista prosentin ero, jonka olemme jäljessä kilpailijamaistamme. Olemme oikealla uralla siinä, Turunen puntaroi.

Stubb: 4,2 ei ole 10

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tulkitsi SAK:n 4,2 prosenttia torstaina eduskunnassa nuivemmin: 4,2 prosenttia ei ole sama kuin 10 prosenttia, joka koostuu siis viidestä prosentista työvoimakulujen laskuna ja viidestä prosentista maltillisena tupo-sopimuksena.

Turunen uskoo, että SAK:lta tulee vielä muitakin esityksiä, jotka liittyvät hallituksen lakipakettiin. Hänen mielestään SAK:n esitykset eivät korvaa hallituksen tekemiä korvaavia esityksiä, kuten sunnuntaityön korvauksien vähennystä. Hän toivoo, että SAK esittäisi, miten hallituksen keino korvataan.

– Mutta siellä on hyviä esityksiä, kuten ansiosidonnaisen päivärahan ajan lyhentäminen ja työntekijöiden osuuden lisääminen siinä. Se pienentää julkisen talouden kustannuksia, Turunen kehui.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit