SAK:n esitystä Suomen elinkeinoelämän tuottavuutta parantaviksi toimiksi tervehdittiin varovaisen myönteisesti eduskunnan kyselytunnilla. Hallitus odottaa työmarkkinajärjestöjen yhteistä esitystä maanantaihin saakka ja päättää, edetäänkö hallituksen vai työmarkkinajärjestöjen ratkaisun pohjalta. Hallitus päättää tuolloin ilmoituksensa sisällöstä, joka luetaan eduskunnalle keskiviikkona.

SAK esitti sittenkin oman ratkaisunsa julkisuuteen jo torstaina, vaikka järjestö ilmoitti etukäteen, ettei se ehtisi saada ratkaisuaan valmiiksi pääministerin asettamaan määräaikaan mennessä.

SAK esittää työmarkkinoille nollasopimusta vuonna 2017, vientialapohjaista palkkaratkaisua vuodeksi 2018, työnantajamaksujen alentamista niin, että kustannusvastuuta siirtyy työntekijöille. SAK on valmis lyhentämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa, mutta ei tinkimään sen tasosta. Hallituksen pakottava lainsäädäntö pitäisi perua.

Perussuomalaiset
kiittivät SAK:n esitystä

SAK:n sekä STTK:n ja Akavan esityksiä kiittivät myös perussuomalaiset, kuten oikeus- ja työministeri Jari Lindström, joka vastasi kokoomuksen ryhmäjohtajan Arto Satosen kysymykseen.

Satonen kiitti SAK:ta maltillisesta palkkaratkaisusta vuosille 2017 ja 18, mikä osoittaa SAK:n ymmärtäneen tilanteen vakavuuden. Suomessa on tehty maltillisia palkkaratkaisuja tähänkin asti, mutta työllisyys ei ole parantunut siitä huolimatta.

– Siksi olisi tärkeää pitää mukana STTK:n ja Akavan esitykset viiden prosentin kilpailukyvyn parantamiseen. Myös EK:n on hyvä olla mukana kokonaisuusratkaisussa. Onko niin, että meillä on  oltava sekä maltillinen palkkaratkaisu että viiden prosentin tuottavuushyppy, että työllisyys lähtee kasvamaan? Satonen kysyi.

– Veitte jalat suustani. Olen täysin samaa mieltä ja tästä on ollut koko ajan kyse, Lindström vastasi.

– Ei ole vain yhtä tai kahta keinoa, jolla ongelma ratkaistaan, vaan se on kokonaisuus. Se on hallitusohjelma, jota noudatetaan – ja on hyvä, että työmarkkinaosapuolet ovat tuoneet ratkaisujaan. Nyt on aikaa viikonloppu, maanantaina katsotaan ja hallitus tekee johtopäätöksiään. Hyvä että keskustellaan, hyvä että on vaihtoehtoja. Toivotaan, että tämä johtaa siihen, että yhteiskunnassa päästään eteenpäin tämänkin asian osalta.

Suomessa tällä hetkellä
110 000 pitkäaikaistyötöntä

Myös perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho kiitti SAK:n esitystä.

– SAK:n avaus on myönteinen ja kehityssuunta on tällä hetkellä hyvä. Toivon hartaasti, että tämä on ensimmäinen askel parempaan sopuun tästä kysymyksestä. Hallitus on vaikeinakin hetkinä ja kovassa paineessa ollut sovitteleva ja pyrkinyt yhteistyöhön, jotta ei jouduttaisi ratkaisuihin, jotka ovat joidenkin mielestä yksipuolisia. Hallitus on tavoitellut kaksiosaista ratkaisua yhteiskuntasopimuksen ja palkkamaltin muodossa, Terho sanoi ja muistutti, että Suomessa on tällä hetkellä 110 000 pitkäaikaistyötöntä.

Terho kysyi pääministeriltä, ovatko sekä palkkamaltti että yhteiskuntasopimus välttämättömiä – ja kuinka käy, jos valitaan vain toinen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan molemmat tarvitaan.

– Tällöin BKT kasvaa puoli prosenttiyksikköä ja voimme toteuttaa miljardin euron veronkevennyksen ja perua lisäleikkaukset.

Sipilä muistutti yhteiskuntasopimusneuvotteluja käydyn jo vapusta asti. Neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen siitä, voivatko kaikki osapuolet ottaa tavoitteekseen viiden prosentin tuottavuushypyn.

– Tästä keskustelimme eri vaiheissa elokuun 21. päivään saakka, emmekä päässeet sopimukseen, voidaanko ottaa tällainen tavoite vai ei. Sen takia hallitus joutui tekemään omia ratkaisuja, Sipilä muistutti.

”EK neuvottelee parhaillaan”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kehui SAK:n esitystä hallituksen esitystä paremmaksi. Se parantaisi Rinteen mielestä tuottavuutta heti neljä prosenttia.

– Vedättekö pakkoratkaisunne pois? Rinne kysyi.

Sipilä vastasi, että hän tervehtii ilolla neuvottelun avausta ja että hän on patistellut työmarkkinajärjestöjä istumaan neuvottelupöytään. Keskiviikkona on eduskunnassa tiedoksianto hallituksen paketista ja käytännössä aikaa on maanantaihin kello kuuteen saakka löytää parempi ratkaisu.

– Toivon, että SAK:n avauksen pohjalta pystytään löytämään ratkaisu maanantain iltapäivään mennessä, Sipilä toivoi.

Hän kiitti erikseen Lauri Ihalaista (sd.) hyödyllisistä taustakeskusteluista. Sipilä sanoi myös, että hän vei pyydettäessä terveiset työnantajajärjestö EK:hon, että hekin voisivat etsiä ratkaisua osaltaan.

– EK istuu neuvottelussa nyt parhaillaan, Sipilä paljasti.

Kun oppositio hämmästeli, miksi Sipilä toi pakottavat lait ensi kertaa työehtosopimusten päälle, Sipilä vastasi, että kaikki lait ovat pakottavia.

– Ei punaisia päinkään saa ajaa.

Veli-Pekka Leskelä