

Turunen: Suomeen ei tule hallintarekisteriä
Eduskunta äänestää keskiviikkona arvopaperikeskusasetuksen kansallisesta voimaansaattamisesta. Oppositio ja lehdistökin ovat laajasti levittäneet virheellistä käsitystä, että lain voimaan astuessa hallintarekisteröinti olisi mahdollista Suomessa.
– Lakimuutos mahdollistaa suomalaisyritysten siirtymisen ulkomaiseen hallintarekisteriin, mutta Suomessa ei ole eikä tänne tule hallintarekisteriä. Yhtiökokouksessa 2/3 annetuista äänistä ja edustetuista osakkeista täytyy kannattaa yhtiön siirtämistä ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, jotta hallintarekisterin käyttö mahdollistuisi jo pörssissä olevan suomalaisyhtiön osalta. Uusi suomalaisyritys voi listautua suoraan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, jolloin omistus on hallintarekisteröitävissä. Tällöin yhtiöön sijoittavat ja omistuksensa hallintarekisteröivät sijoittajat kuitenkin ottavat tietoisen riskin osakkeiden säilyttäjän osalta esimerkiksi säilyttäjäpankin konkurssitilanteessa. Tämä on muutos pähkinänkuoressa, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen toteaa.
– Pidän epätodennäköisenä skenaariota, jossa suomalaisyritykset ryntäisivät ulkomaisiin hallintarekistereihin, jotta suomalaisomistajat pääsisivät hallintarekisteröimään omistuksensa. Tämä on aika kaukaa haettua.
EU:n pakottama vastenmielinen uudistus
Turunen huomauttaa, että suomalaisyrityksiä omistavat pääasiassa suomalaiset.
– Kannattaako suomalaisyrityksen piiloutua ulkomaiseen hallintarekisteriin? Epäilen. Se voi olla epäilyttävää potentiaalisista suomalaisomistajistakin, joita kiinnostaa, ketkä muut yrityksessä käyttävät valtaa.
– Myönnän, että tämä kokoomuksen pitkään vaatima uudistus on kuitenkin vastenmielinen ja on ollut sitä alusta alkaen. Tässä syyttävä sormi osoittaa vahvasti oppositionkin niin suuresti ihaileman Euroopan unionin suuntaan. Arvopaperikeskusasetushan on nimenomaan EU:n velvoittavaa lainsäädäntöä, joka on implementoitava joka jäsenmaassa sakkojen uhalla. Tämä on suoraa seurausta EU-jäsenyydestä ja edellisen hallituksen hampaattomuudesta Suomen etujen valvonnassa.
Turusen mielestä Suomen olisi pitänyt pitää enemmän ääntä vuonna 2014, kun asia nousi silloisen SDP:n valtiovarainministerien Jutta Urpilaisen ja myöhemmin Antti Rinteen aikana esille kokoomuksen Jyrki Kataisen ja myöhemmin Alexander Stubbin johtamissa hallituksissa.
– Vaikuttamisen paikka EU:n suuntaan olisi ollut tuolloin. Oli selvää jo tuolloin, että arvopaperikeskusasetus sisälsi tulkinnanvaraisuuksia ja tilanne johtaisi ongelmiin. Mutta meillä oli EU-myönteiset puolueet hallituksessa ja EU-sääntelyn vastustaminen riittävässä mittakaavassa ei ilmeisesti tullut kysymykseen, Turunen sanoo.
EU:n lainsäädäntöä käytetään keppihevosena
Turunen toteaa, että ennakkoperintä turvaa avoimuutta eikä listaamattomilla yrityksillä ole oikeutta liittyä ulkomaiseen arvo-osuusjärjestelmään.
– Siinä tilanteessa, että suomalaisyritys päättää toimia vaikka saksalaisen hallintarekisterin kautta, suomalaisomistajan kannattaa kertoa henkilöllisyytensä tai verottaja tekee yhtiön maksamista osingoista 50 %:in ennakonpidätyksen. Tämähän kirjataan nyt lakiin perussuomalaisten vaatimuksesta, Turunen toteaa.
– Perussuomalaisten käsitys EU:n kaikkivoipaisuudesta ja ihanuudesta ei vahvistu tämän uudistuksen myötä. On ikävää, että EU:n lainsäädäntöä käytetään keppihevosena omien tavoitteiden, kuten omistusten salailun läpisaamiseksi. Tältä osin luotan siihen, että tänään täysistunnossa esittämäni kaksi pontta johtavat ripeisiin ja tehokkaisiin toimiin, jotta listaamattomien yhtiöiden osakkeet pidetään ulkomaisten hallintarekisterien ulkopuolella ja omistustietojen julkisuus turvataan kansallisessa lainsäädännössä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallintarekisteriasian käsittely eduskunnassa peruuntui
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.

Ammattikoulussa Onlyfans-kuvauksia – Antikainen: Perussuomalaiset vaatii loppua pervoilulle oppilaitoksissa
Tänään on uutisoitu, että Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keudan tiloissa on kuvattu aikuisviihdettä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa, että juuri tällaiseen kehitykseen puolue on pyrkinyt kiinnittämään huomiota ja vaatinut toimia sen kitkemiseksi.