Suomeen pitää saada sellaisia työpaikkoja, jotka auttavat kasvattamaan taloutta ja purkamaan budjettivajetta. Emme kaipaa sellaisia työpaikkoja, jotka kasvattavat velkaa ja vaikeuttavat talouskasvua. Me haluamme työpaikkoja, jotka tuottavat jotain sellaista, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Emme halua sellaisia, joita sosialistit ovat valmiit tukemaan. Näin linjasi ryhmänjohtaja Sampo Terho (ps.) tänään eduskunnassa.

Terhon vastaus oli suunnattu velkaelvytystä kaihoavalle oppositiolle.

SDP esitti keväällä 3 miljardin sopeutusta

Sari Sarkomaa (kok.) sanoi kaikkein tärkeintä olevan, että Suomeen syntyy uusia työpaikkoja. Emme voi rakentaa isänmaata velalla.

– Keväällä Antti Rinne (sd.) esitti sopeutusta 3 miljardin euron edestä: kaksi miljardia euroa leikkausta ja miljardi verojen korotuksia. Mutta näitä ei näy teidän vaihtoehtobudjetissanne – missä ne ovat, Sarkomaa kysyi.

Rinne: Vedetäänkö pakkolait pois?

Rinne kysyi vielä, onko hallituksella aietta vetää pakkolakiesitykset pois ja saada näin aikaan suotuisammat edellytykset yhteiskuntasopimuksen syntymiselle.

– Sitä kautta te pääsette tästä tilanteesta eroon, Rinne valisti.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) muistutti, ettei hallitus palkkaa yhtään työntekijää, vaan parantaa sen edellytyksiä – ja siinä hallitus toimii.

Velkataso on kaksinkertaistunut vuodesta 20008. Velan otto ei ole kestävä ratkaisu. Vihreiden politiikalla ajamme Suomesta teollisuuden ja työpaikat. Me tarvitsemme kilpailukykyä edistävän lakipaketin. Vaihtoehtoisesti hallituksen täytyy toimia, se vaan on näin, Turunen totesi.

Zyskowicz: Viime hallitus leikkasi yhtä lailla

Vihreiden Ozan Yanar ihmetteli perussuomalaisten muisteloita, kuinka edellinen hallitus on muka leikannut. Kokoomuksen Ben Zyskowicz opetti uutta kansanedustajaa leikkausten historiasta.

– Hallitus leikkaa lapsilisistä, perusopetuksesta, lukioista ja ammatti- ja oppisopimuskoulutuksesta, Aalto-yliopistolta, Suomen Akatemialta, kehitysyhteistyöstä, sairauskorvauksista, eläkkeistä, kuntien valtionosuuksista.. Ai mikä hallitus? No edellinen hallitus! Se missä puheenjohtaja Rinne oli ministerinä! Edustaja Yanar, te olette niin uusi kansanedustaja, että te voitte täällä ihmetellä näitä kaikkia leikkauksia, se hallitus, jossa olitte meidän kanssamme, se teki kaikki nämä koulutus-. ja kehitysyhteistyöleikkaukset, Zyskowicz piiskasi.

– Se, että vihreät on siirtynyt opposition äärilaidalle ja kilpailee vasemmistoliiton kanssa siitä, kumpi on vasemmistopopulistisempi puolue, se on kyllä läpinäkyvää, Zyskowicz moitti.

Terho: Soppajonot viime hallituksen vika

Terho muistutti jälleen, että yhä mennään viime vuoden budjetilla, vaikka täällä syytetään tätä hallitusta soppajonoistakin. Pirkko Mattila (ps.) sanoi, että vaikka sopimisen mallia pitäisi kannustaa, niin talouteen tarvitaan myös joustoja, sillä Ruotsi ja Saksa ovat saaneet talouttaan kuntoon joustavammilla työmarkkinoilla.

Simon Elo (ps.) puolusti hallituksen toimia. Eikö pitäisi puhua hyötylaeista, joilla saadaan kilpailukyky kuntoon, Elo kysyi.

Veli-Pekka Leskelä