
Turunen: Vihreiden politiikalla ajamme Suomesta teollisuuden ja työpaikat
Suomeen pitää saada sellaisia työpaikkoja, jotka auttavat kasvattamaan taloutta ja purkamaan budjettivajetta. Emme kaipaa sellaisia työpaikkoja, jotka kasvattavat velkaa ja vaikeuttavat talouskasvua. Me haluamme työpaikkoja, jotka tuottavat jotain sellaista, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Emme halua sellaisia, joita sosialistit ovat valmiit tukemaan. Näin linjasi ryhmänjohtaja Sampo Terho (ps.) tänään eduskunnassa.
Terhon vastaus oli suunnattu velkaelvytystä kaihoavalle oppositiolle.
SDP esitti keväällä 3 miljardin sopeutusta
Sari Sarkomaa (kok.) sanoi kaikkein tärkeintä olevan, että Suomeen syntyy uusia työpaikkoja. Emme voi rakentaa isänmaata velalla.
– Keväällä Antti Rinne (sd.) esitti sopeutusta 3 miljardin euron edestä: kaksi miljardia euroa leikkausta ja miljardi verojen korotuksia. Mutta näitä ei näy teidän vaihtoehtobudjetissanne – missä ne ovat, Sarkomaa kysyi.
Rinne: Vedetäänkö pakkolait pois?
Rinne kysyi vielä, onko hallituksella aietta vetää pakkolakiesitykset pois ja saada näin aikaan suotuisammat edellytykset yhteiskuntasopimuksen syntymiselle.
– Sitä kautta te pääsette tästä tilanteesta eroon, Rinne valisti.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) muistutti, ettei hallitus palkkaa yhtään työntekijää, vaan parantaa sen edellytyksiä – ja siinä hallitus toimii.
Velkataso on kaksinkertaistunut vuodesta 20008. Velan otto ei ole kestävä ratkaisu. Vihreiden politiikalla ajamme Suomesta teollisuuden ja työpaikat. Me tarvitsemme kilpailukykyä edistävän lakipaketin. Vaihtoehtoisesti hallituksen täytyy toimia, se vaan on näin, Turunen totesi.
Zyskowicz: Viime hallitus leikkasi yhtä lailla
Vihreiden Ozan Yanar ihmetteli perussuomalaisten muisteloita, kuinka edellinen hallitus on muka leikannut. Kokoomuksen Ben Zyskowicz opetti uutta kansanedustajaa leikkausten historiasta.
– Hallitus leikkaa lapsilisistä, perusopetuksesta, lukioista ja ammatti- ja oppisopimuskoulutuksesta, Aalto-yliopistolta, Suomen Akatemialta, kehitysyhteistyöstä, sairauskorvauksista, eläkkeistä, kuntien valtionosuuksista.. Ai mikä hallitus? No edellinen hallitus! Se missä puheenjohtaja Rinne oli ministerinä! Edustaja Yanar, te olette niin uusi kansanedustaja, että te voitte täällä ihmetellä näitä kaikkia leikkauksia, se hallitus, jossa olitte meidän kanssamme, se teki kaikki nämä koulutus-. ja kehitysyhteistyöleikkaukset, Zyskowicz piiskasi.
– Se, että vihreät on siirtynyt opposition äärilaidalle ja kilpailee vasemmistoliiton kanssa siitä, kumpi on vasemmistopopulistisempi puolue, se on kyllä läpinäkyvää, Zyskowicz moitti.
Terho: Soppajonot viime hallituksen vika
Terho muistutti jälleen, että yhä mennään viime vuoden budjetilla, vaikka täällä syytetään tätä hallitusta soppajonoistakin. Pirkko Mattila (ps.) sanoi, että vaikka sopimisen mallia pitäisi kannustaa, niin talouteen tarvitaan myös joustoja, sillä Ruotsi ja Saksa ovat saaneet talouttaan kuntoon joustavammilla työmarkkinoilla.
Simon Elo (ps.) puolusti hallituksen toimia. Eikö pitäisi puhua hyötylaeista, joilla saadaan kilpailukyky kuntoon, Elo kysyi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.