– Jatkossa valtion varoista maksettavalle oikeusavulle tulee vakiomääräinen kertakorvaus turvapaikanhakijaa kohden, kansanedustaja Ville Tavio kertoo.

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona ulkomaalaislakia koskevan uudistuksen, joka supistaa merkittävästi valtion varoista maksettavaa turvapaikanhakijan oikeusapua.

Puhuttelussa ei tarvita avustajaa

Jatkossa turvapaikanhakija saa turvapaikkapuhutteluun mukaansa lainoppineen avustajan vain erityisen painavan syyn vuoksi. Tähän saakka turvapaikanhakija on saanut tällaisen avustajan automaattisesti.

– Uudistuksen lähtökohta on, että avustajan läsnäolo kansainvälistä suojelua koskevassa turvapaikkapuhuttelussa ei ole tarpeen. Puhuttelussa kyse on hallintomenettelystä eikä siis oikeudenkäyntimenettelystä, lainmuutosta lakivaliokunnassa käsitellyt kansanedustaja Ville Tavio sanoo.

Turvapaikkapuhuttelussa maahanmuuttovirasto selvittää turvapaikanhakijan henkilökohtaisen tilanteen ja siten myös hakijan henkilöön liittyvät edellytykset turvapaikan saamiselle. Turvapaikanhakijalla on puhuttelussa edelleen oikeus tulkkaukseen, jotta jokaisen tilanne saadaan selvitetyksi.

Oikeusavulle korvauskatto

Oikeusapu on valtion varoista vähävaraiselle henkilölle maksettavaa korvausta oikeudellisen avustajan kuluihin. Vuosittain kaikesta oikeusavusta kertyy valtiolle kuluja noin 60 miljoonaa euroa. Muutamat  ulkomaalaisasioihin suuntautuneet lakitoimistot ovat tähän mennessä tienanneet suuria summia turvapaikanhakijoiden asioiden hoitamisella.

– Jatkossa valtion varoista turvapaikanhakijalle maksettavalle oikeusavulle tulee myös vakiomääräinen korvauskatto turvapaikanhakijaa kohden. Näin oikeusavun palkkiomääriä pienennetään huomattavasti myös tapauskohtaisesti, Tavio kertoo.

Valituksen keskimääräinen hinta 2 240 euroa

Keskimääräiset oikeusapukulut yhtä koko valitusprosessin läpikäynyttä turvapaikanhakijaa kohden ovat  noin 2 240 euroa. Jokainen voi miettiä, millaiseksi oikeusapukulut kasvaisivat, jos kaikki Suomeen tulevat turvapaikanhakijat saisivat edelleen henkilökohtaisen oikeusavustajan valtion varoista.

– Turvapaikanhakijoiden oikeusapukuluista ei ole saatavilla tarkkaa tilastotietoa. Karkean arvion mukaan lakiuudistus kuitenkin tuo vuositasolla noin kymmenen miljoonan euron säästön valtiolle.

Oppositio rutisee turhaan

Perussuomalaisten hallituksesta käsin ajama supistus turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan herätti valtavan vastustuksen SDP:ssä, vasemmistoliitossa ja vihreissä, jotka ovat tehneet kaikille selväksi kritiikittömän suhtautumisensa Suomeen kohdistuneeseen siirtolaistulvaan.

Oppositio vetoaa mielellään ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin. Oikeusavun supistusta koskeva lakiuudistus on kuitenkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan yhdenmukainen Suomen perustuslain kanssa.

– Jokaisella on edelleen oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti sekä mahdollisuus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Nämä oikeudet eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti edellytä valtion varoista maksettavaa oikeusapua turvapaikkapuhuttelussa, Tavio painottaa.

Valitusprosessiin vauhtia

Perussuomalaisten aloitteesta turvapaikkapäätösten valitusprosessia nopeutetaan jatkossa esimerkiksi lyhentämällä valitusaikoja.

– Turvapaikkahakemusten pitkä käsittelyprosessi ei ole järkevää eikä myöskään kansallisen edun mukaista. Myös jokaisen turvapaikanhakijan itsensä kannalta on hyvä, että hakemus saadaan käsitellyksi mahdollisimman nopeasti, Tavio sanoo.

Kuvassa: Turvapaikanhakijat valittavat kielteisten päätösten lisäksi myös asumisoloista ja ruuasta. Viime syyskuussa turvapaikanhakijat osoittivat mieltään Oulussa Huikkavaaran hätämajoitusyksikön oloista. 

ILKKA JANHUNEN

Tagit