Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti perjantaina lukuisille eurooppalaisille lehdille mielipidekirjoituksen, jossa hän korosti EU:n tarvetta saada viime vuonna nähty maahanmuuttokriisi hallintaan. Hänen mukaansa EU nosti aluksi kädet pystyyn ihmisvirran edessä.

Tusk kirjoittaa, että tämä lähestymistapa ei ollut onnistunut, vaan se on kasvattanut populististen puolueiden kannatusta. Tuskin mukaan toisenlainen ajattelumalli on sen sijaan toiminut. EU:n ei tule antautua kriisin edessä.

– EU:n ja jäsenmaiden tulee saada ottaa takaisin kyky päättää se, kuka rajan yli tulee, missä tulee ja milloin tulee, Tusk korosti kontrolloidun maahantulon tärkeyttä.

Kontrolloitu maahanmuutto on humaania

Tusk kirjoittaa ymmärtävänsä kansalaisten huolet esimerkiksi turvallisuustilanteesta. Terrorismi on jäsenmaidenkin huolen aiheena. Jäsenmaita rasittaa holtittoman maahantulon aiheuttamat taloudelliset kustannukset. Lisäksi suureksi huoleksi on noussut se, miten suuri tulijamäärä saadaan sopeutumaan eurooppalaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin.

Tuskin mukaan kontrolloitu maahanmuutto on humaania. Kontrolloimaton vesiliikenne Välimerellä on aiheuttanut lukuisia havereita, joissa on menehtynyt yhteensä tuhansia ihmisiä.

Tusk muistuttaa, että Balkanin reitin ihmisvirrat ovat tyrehtyneet merkittävästi. Tämä on hänen mielestään merkki siitä, että rajoja voidaan turvata Schengen-sopimuksenkin raameissa.

– Kukaan muu ei tule turvaamaan rajojamme puolestamme, hän kirjoittaa.

Henri Myllyniemi