

Ukraina-keskustelusta tuli Nato-väittely
Kokoomuksen oikeistosiipi varasi itselleen räyhääjän roolin eduskunnan keskiviikkoisessa keskustelussa Ukrainan tilanteesta. Kokoomus kannatti ainoana puolueryhmänä Suomen liittymistä Natoon.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) lievensi ryhmäpuheessaan kannanottoa sanomalla, että Suomen liittyminen kannattaa tehdä maailmanpolitiikan poutasäällä, ei nyt. Jo tämä kokoomuksen ilmoitus herätti hieman hämmästelyä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiinnitti puheenvuoroon huomiota.
– Ihmettelen hallituksen eripuraisuutta. Kuinka te tässä hallituksessa pysytte, hämmästeli hän kokoomuksen yksinäistä Nato-kantaa.
“Menikö ikkuna kiinni?”
Keskustan Mari Kiviniemen mielestä kokoomuksen Nato-intoilu toi Kataisen selvitykseen särön. Kimmo Sasi (kok.) lisäsi vettä varoittamalla, että Nato-ikkuna saattaa mennä kiinni, ellei ole jo. Hänen mukaansa Venäjä palauttelee asemiaan, jotka se menetti Neuvostoliitno hävittyä kylmän sodan. Venäjän imperiumiin kuuluneista maista kukistettiin ensin Georgia, nyt on käsittelyssä Ukraina. Entäpä Suomi?
– Hakisimmeko turvatakuita, jotka vain Nato voi antaa? Kauanko ikkuna on auki? Kysykäämme virolaisilta, onko se ongelma heille? Jos Suomen tilanne on vakaa, voimme kyllä käydä kauppaa. Muuten annamme vain jujlkilausumia, joilla ei ole merkitystä, jotka vain heikentävät tilannetta. Ostetaan päätöksentekokyky, hankitaan turvatakuut, Sasi kehotti.
Vihreiden Anni Sinnemäki hämmästeli, kuinka Sasi vetää mattoa hallituksen ja oman ryhmäpuhujansa alta.
– Keskustelu meni aivan toisiin sfääreihin. Mutta kyllähän me tunnemme edustaja Sasin tyylin, hän totesi.
Sasin vastasi kysymällä, onko teidän linjanne, että Suomen pitää palata suomettumisen tyyliin? En haluaisi sitä aikaa enää kokea, hän totesi.
“Panssari karkasi käsistä”
SDP:n Jukka Kärnä totesi kokoomuksen Nato-panssarin karanneen pahasti käsistä.
– Kokoomus on pahasti sekaisin, keskustan Yrjö Rossi totesi.
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) kysyi kansanäänestyksen perään, kokoomus kun ei maininnut siitä. Salolainen vastasi kansanäänestyksen järjestettävän, jos Suomi hakee jäsenyyttä.
Kimmo Kivelä (ps.) totesi, ettei Natosta voi nyt puhua järkiperäisesti Ukrainan tilanteen aiheuttaman tunnekuohun aikana.
– Uhrina on myös totuus. Onko hallitus noudattanut erityistä lähdekritiikkiä Ukrainan tilanteessa, Kivelä kysyi.
Mikä Soinin Nato-kanta?
Vasemmiston Annika Lapinniemen mielestä Natoon liittyminen olisi Suomelle virhe. Kun USA tekee jotain tuomittavaa, Naton kannatus alenee myös kokoomuksessa, mutta kun Venäjä tekee tuomittavaa, kannatus nousee kokoomuksessa, mutta ei koko kansassa.
SDP:n Jouni Backman totesi maltin olevan valttia niin kansainvälisesti kuin Suomessa. Hän hämmästeli kokoomusta, että jopa entiset ministerit horjuttivat istuvaa hallitusta huomautuksillaan. Hän ihmetteli myös, mikä on Timo Soinin Nato-kanta yhtä selkeä kuin EU-kanta?
– Perussuomalaisten kanta on selvä: emme kannata sotilaallista liittoutumista. Miten SDP sitä epäilee .. mutta kyllähän demarit luulivat vakuuksiakin saaneensa, vaikka ne olivatkin pelkkiä velkojen vaihtopapereita, Soini letkautti.
Markus Mustajärvi (vr.) siteerasi vielä verkkolehti Uuden Suomen juttua vuodelta 2007, jonka otsikon mukaan “Soini on Nato-mies”. “Ennemmin Nato kuin EU”, oli Soini sanonut.
– Onko tämän jälkeen ihme, jos nato-kantanne on jäänyt epäselväksi, Mustajärvi kysyi.
– Olen iloinen, että Mustajärvi on lukenut tuon jutun vuodelta 2007. Olen aina sanonut, että yhteiskunnan kokonaisetu ratkaisee ja en ole ollut kovin vakuuttunut EU:n tuomista hyödyistä. Natosta minulla ei ole kokemusta, kun emme siellä ole, hän sanoi.
Käyttääkö Suomi neuvottelijantaitojaan?
Tom Packalén (ps.) uskoi, ettei tilanne ole vaaraksi Suomelle. Hän kysyikin, voiko Suomi käyttää hyviä yhteyksiään Venäjälle ja asemaamme hyväksi neuvotteluissa Venäjän ja Ukrainan välillä?
Jussi Halla-aho (ps.) taas kysyi, kannattaako Suomen lähteä Chamberlainin hengessä lähteä neuvottelemaan. Myöntyväisyys olisi paha ennakkotapaus.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) totesi, että Ukrainan kriisi opettaa voimankäytön olevan yhä mahdollista Euroopassa, eivätkä uudet uhat ole sitä peittäneet. Maantieteelle emme mahda mitään ja tosiasiat on tunnustettava.
– Suomen sotilaallista puolustuskykyä on rapautettu mm. Ottawan sopimuksen myötä. Linjaa on muutettava. Meidän on huolehdittava uskottavasta puolustuskyvystämme.
Ukrainalla sellaista ei ollut. Turvattomuuden tunteeseen on reagoitava. Parhaiten se onnistuu pitämällä huolta puolustuksesta, Niinistö tiivisti.
Kuva: Venäläiset sotilaat poseeraavat nato-vastaisen mainoksen edessä Sevastopolissa maaliskuun 11. päivänä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää