

Ukraina-keskustelusta tuli Nato-väittely
Kokoomuksen oikeistosiipi varasi itselleen räyhääjän roolin eduskunnan keskiviikkoisessa keskustelussa Ukrainan tilanteesta. Kokoomus kannatti ainoana puolueryhmänä Suomen liittymistä Natoon.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) lievensi ryhmäpuheessaan kannanottoa sanomalla, että Suomen liittyminen kannattaa tehdä maailmanpolitiikan poutasäällä, ei nyt. Jo tämä kokoomuksen ilmoitus herätti hieman hämmästelyä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiinnitti puheenvuoroon huomiota.
– Ihmettelen hallituksen eripuraisuutta. Kuinka te tässä hallituksessa pysytte, hämmästeli hän kokoomuksen yksinäistä Nato-kantaa.
”Menikö ikkuna kiinni?”
Keskustan Mari Kiviniemen mielestä kokoomuksen Nato-intoilu toi Kataisen selvitykseen särön. Kimmo Sasi (kok.) lisäsi vettä varoittamalla, että Nato-ikkuna saattaa mennä kiinni, ellei ole jo. Hänen mukaansa Venäjä palauttelee asemiaan, jotka se menetti Neuvostoliitno hävittyä kylmän sodan. Venäjän imperiumiin kuuluneista maista kukistettiin ensin Georgia, nyt on käsittelyssä Ukraina. Entäpä Suomi?
– Hakisimmeko turvatakuita, jotka vain Nato voi antaa? Kauanko ikkuna on auki? Kysykäämme virolaisilta, onko se ongelma heille? Jos Suomen tilanne on vakaa, voimme kyllä käydä kauppaa. Muuten annamme vain jujlkilausumia, joilla ei ole merkitystä, jotka vain heikentävät tilannetta. Ostetaan päätöksentekokyky, hankitaan turvatakuut, Sasi kehotti.
Vihreiden Anni Sinnemäki hämmästeli, kuinka Sasi vetää mattoa hallituksen ja oman ryhmäpuhujansa alta.
– Keskustelu meni aivan toisiin sfääreihin. Mutta kyllähän me tunnemme edustaja Sasin tyylin, hän totesi.
Sasin vastasi kysymällä, onko teidän linjanne, että Suomen pitää palata suomettumisen tyyliin? En haluaisi sitä aikaa enää kokea, hän totesi.
”Panssari karkasi käsistä”
SDP:n Jukka Kärnä totesi kokoomuksen Nato-panssarin karanneen pahasti käsistä.
– Kokoomus on pahasti sekaisin, keskustan Yrjö Rossi totesi.
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) kysyi kansanäänestyksen perään, kokoomus kun ei maininnut siitä. Salolainen vastasi kansanäänestyksen järjestettävän, jos Suomi hakee jäsenyyttä.
Kimmo Kivelä (ps.) totesi, ettei Natosta voi nyt puhua järkiperäisesti Ukrainan tilanteen aiheuttaman tunnekuohun aikana.
– Uhrina on myös totuus. Onko hallitus noudattanut erityistä lähdekritiikkiä Ukrainan tilanteessa, Kivelä kysyi.
Mikä Soinin Nato-kanta?
Vasemmiston Annika Lapinniemen mielestä Natoon liittyminen olisi Suomelle virhe. Kun USA tekee jotain tuomittavaa, Naton kannatus alenee myös kokoomuksessa, mutta kun Venäjä tekee tuomittavaa, kannatus nousee kokoomuksessa, mutta ei koko kansassa.
SDP:n Jouni Backman totesi maltin olevan valttia niin kansainvälisesti kuin Suomessa. Hän hämmästeli kokoomusta, että jopa entiset ministerit horjuttivat istuvaa hallitusta huomautuksillaan. Hän ihmetteli myös, mikä on Timo Soinin Nato-kanta yhtä selkeä kuin EU-kanta?
– Perussuomalaisten kanta on selvä: emme kannata sotilaallista liittoutumista. Miten SDP sitä epäilee .. mutta kyllähän demarit luulivat vakuuksiakin saaneensa, vaikka ne olivatkin pelkkiä velkojen vaihtopapereita, Soini letkautti.
Markus Mustajärvi (vr.) siteerasi vielä verkkolehti Uuden Suomen juttua vuodelta 2007, jonka otsikon mukaan ”Soini on Nato-mies”. ”Ennemmin Nato kuin EU”, oli Soini sanonut.
– Onko tämän jälkeen ihme, jos nato-kantanne on jäänyt epäselväksi, Mustajärvi kysyi.
– Olen iloinen, että Mustajärvi on lukenut tuon jutun vuodelta 2007. Olen aina sanonut, että yhteiskunnan kokonaisetu ratkaisee ja en ole ollut kovin vakuuttunut EU:n tuomista hyödyistä. Natosta minulla ei ole kokemusta, kun emme siellä ole, hän sanoi.
Käyttääkö Suomi neuvottelijantaitojaan?
Tom Packalén (ps.) uskoi, ettei tilanne ole vaaraksi Suomelle. Hän kysyikin, voiko Suomi käyttää hyviä yhteyksiään Venäjälle ja asemaamme hyväksi neuvotteluissa Venäjän ja Ukrainan välillä?
Jussi Halla-aho (ps.) taas kysyi, kannattaako Suomen lähteä Chamberlainin hengessä lähteä neuvottelemaan. Myöntyväisyys olisi paha ennakkotapaus.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) totesi, että Ukrainan kriisi opettaa voimankäytön olevan yhä mahdollista Euroopassa, eivätkä uudet uhat ole sitä peittäneet. Maantieteelle emme mahda mitään ja tosiasiat on tunnustettava.
– Suomen sotilaallista puolustuskykyä on rapautettu mm. Ottawan sopimuksen myötä. Linjaa on muutettava. Meidän on huolehdittava uskottavasta puolustuskyvystämme.
Ukrainalla sellaista ei ollut. Turvattomuuden tunteeseen on reagoitava. Parhaiten se onnistuu pitämällä huolta puolustuksesta, Niinistö tiivisti.
Kuva: Venäläiset sotilaat poseeraavat nato-vastaisen mainoksen edessä Sevastopolissa maaliskuun 11. päivänä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää