

Ukraina-keskustelusta tuli Nato-väittely
Kokoomuksen oikeistosiipi varasi itselleen räyhääjän roolin eduskunnan keskiviikkoisessa keskustelussa Ukrainan tilanteesta. Kokoomus kannatti ainoana puolueryhmänä Suomen liittymistä Natoon.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) lievensi ryhmäpuheessaan kannanottoa sanomalla, että Suomen liittyminen kannattaa tehdä maailmanpolitiikan poutasäällä, ei nyt. Jo tämä kokoomuksen ilmoitus herätti hieman hämmästelyä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiinnitti puheenvuoroon huomiota.
– Ihmettelen hallituksen eripuraisuutta. Kuinka te tässä hallituksessa pysytte, hämmästeli hän kokoomuksen yksinäistä Nato-kantaa.
“Menikö ikkuna kiinni?”
Keskustan Mari Kiviniemen mielestä kokoomuksen Nato-intoilu toi Kataisen selvitykseen särön. Kimmo Sasi (kok.) lisäsi vettä varoittamalla, että Nato-ikkuna saattaa mennä kiinni, ellei ole jo. Hänen mukaansa Venäjä palauttelee asemiaan, jotka se menetti Neuvostoliitno hävittyä kylmän sodan. Venäjän imperiumiin kuuluneista maista kukistettiin ensin Georgia, nyt on käsittelyssä Ukraina. Entäpä Suomi?
– Hakisimmeko turvatakuita, jotka vain Nato voi antaa? Kauanko ikkuna on auki? Kysykäämme virolaisilta, onko se ongelma heille? Jos Suomen tilanne on vakaa, voimme kyllä käydä kauppaa. Muuten annamme vain jujlkilausumia, joilla ei ole merkitystä, jotka vain heikentävät tilannetta. Ostetaan päätöksentekokyky, hankitaan turvatakuut, Sasi kehotti.
Vihreiden Anni Sinnemäki hämmästeli, kuinka Sasi vetää mattoa hallituksen ja oman ryhmäpuhujansa alta.
– Keskustelu meni aivan toisiin sfääreihin. Mutta kyllähän me tunnemme edustaja Sasin tyylin, hän totesi.
Sasin vastasi kysymällä, onko teidän linjanne, että Suomen pitää palata suomettumisen tyyliin? En haluaisi sitä aikaa enää kokea, hän totesi.
“Panssari karkasi käsistä”
SDP:n Jukka Kärnä totesi kokoomuksen Nato-panssarin karanneen pahasti käsistä.
– Kokoomus on pahasti sekaisin, keskustan Yrjö Rossi totesi.
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) kysyi kansanäänestyksen perään, kokoomus kun ei maininnut siitä. Salolainen vastasi kansanäänestyksen järjestettävän, jos Suomi hakee jäsenyyttä.
Kimmo Kivelä (ps.) totesi, ettei Natosta voi nyt puhua järkiperäisesti Ukrainan tilanteen aiheuttaman tunnekuohun aikana.
– Uhrina on myös totuus. Onko hallitus noudattanut erityistä lähdekritiikkiä Ukrainan tilanteessa, Kivelä kysyi.
Mikä Soinin Nato-kanta?
Vasemmiston Annika Lapinniemen mielestä Natoon liittyminen olisi Suomelle virhe. Kun USA tekee jotain tuomittavaa, Naton kannatus alenee myös kokoomuksessa, mutta kun Venäjä tekee tuomittavaa, kannatus nousee kokoomuksessa, mutta ei koko kansassa.
SDP:n Jouni Backman totesi maltin olevan valttia niin kansainvälisesti kuin Suomessa. Hän hämmästeli kokoomusta, että jopa entiset ministerit horjuttivat istuvaa hallitusta huomautuksillaan. Hän ihmetteli myös, mikä on Timo Soinin Nato-kanta yhtä selkeä kuin EU-kanta?
– Perussuomalaisten kanta on selvä: emme kannata sotilaallista liittoutumista. Miten SDP sitä epäilee .. mutta kyllähän demarit luulivat vakuuksiakin saaneensa, vaikka ne olivatkin pelkkiä velkojen vaihtopapereita, Soini letkautti.
Markus Mustajärvi (vr.) siteerasi vielä verkkolehti Uuden Suomen juttua vuodelta 2007, jonka otsikon mukaan “Soini on Nato-mies”. “Ennemmin Nato kuin EU”, oli Soini sanonut.
– Onko tämän jälkeen ihme, jos nato-kantanne on jäänyt epäselväksi, Mustajärvi kysyi.
– Olen iloinen, että Mustajärvi on lukenut tuon jutun vuodelta 2007. Olen aina sanonut, että yhteiskunnan kokonaisetu ratkaisee ja en ole ollut kovin vakuuttunut EU:n tuomista hyödyistä. Natosta minulla ei ole kokemusta, kun emme siellä ole, hän sanoi.
Käyttääkö Suomi neuvottelijantaitojaan?
Tom Packalén (ps.) uskoi, ettei tilanne ole vaaraksi Suomelle. Hän kysyikin, voiko Suomi käyttää hyviä yhteyksiään Venäjälle ja asemaamme hyväksi neuvotteluissa Venäjän ja Ukrainan välillä?
Jussi Halla-aho (ps.) taas kysyi, kannattaako Suomen lähteä Chamberlainin hengessä lähteä neuvottelemaan. Myöntyväisyys olisi paha ennakkotapaus.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) totesi, että Ukrainan kriisi opettaa voimankäytön olevan yhä mahdollista Euroopassa, eivätkä uudet uhat ole sitä peittäneet. Maantieteelle emme mahda mitään ja tosiasiat on tunnustettava.
– Suomen sotilaallista puolustuskykyä on rapautettu mm. Ottawan sopimuksen myötä. Linjaa on muutettava. Meidän on huolehdittava uskottavasta puolustuskyvystämme.
Ukrainalla sellaista ei ollut. Turvattomuuden tunteeseen on reagoitava. Parhaiten se onnistuu pitämällä huolta puolustuksesta, Niinistö tiivisti.
Kuva: Venäläiset sotilaat poseeraavat nato-vastaisen mainoksen edessä Sevastopolissa maaliskuun 11. päivänä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.