Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen nostaa esiin huolen suomalaisten metsien omistajarakenteen muutoksesta. Tynkkynen on jättänyt aiheesta tänään eduskunnassa ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

– Metsänomistaminen on Suomessa ollut yleistä, ja yksityisiä metsänomistajia on yhä noin 600 000. Metsäkaupoille ovat kuitenkin tulleet rytinällä myös kotimaiset ja ulkomaiset rahastot, jonka myötä kauppa on käynyt kuumana, Sebastian Tynkkynen toteaa.

– Monelle suomalaiselle tulevina vuosina perittävä metsä ei ole sellaista omaisuutta, jonka hoitamiseen kaikilla olisi halua perehtyä ja käyttää aikaa. Tämän seurauksena monet metsäpalstat päätyvät myyntiin, joka tarjoaa metsärahastoille tilaisuuden kasvattaa omistuksiaan.

Metsien valumista ulkomaiseen omistukseen ei pidä helpottaa

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on todennut rahastojen ja sijoittajien haalineen viime vuosina jopa puolet myydyistä metsätiloista. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa muutos on ollut vielä rajumpi, sillä neljä viidestä metsätilakaupasta on päätynyt metsärahastojen ja muiden instituutiosijoittajien laariin.

– Metsät siirtyvät pienomistajilta kasvottomille rahastoille, ja yhä suuremmat alueet voivat olla yhä harvempien käsissä. On aiheellista kantaa huolta, mitkä tämän vaikutukset tulevat olemaan pidemmällä aikavälillä esimerkiksi metsien käytön tai kansalaisten varallisuuden näkökulmasta. Metsien valumista ulkomaiseen omistukseen ei tule lainsäädännöllä helpottaa, vaan pikemminkin löytää keinoja vahvistaa suomalaisen yksityisen metsänomistajan asemaa, Tynkkynen päättää.

Ilmiöön on reagoitu rajoittamalla rahastojen mahdollisuutta hyödyntää metsävähennystä, joka on tarkoitettu yksityisille metsänomistajille. Aiemmin maa- ja metsätalousministerinä toiminut Jari Leppä väläytteli myös jatkotoimien tarvetta, mistä Tynkkynen haluaa kirjallisessa kysymyksessään tietää enemmän.

Suomen Uutiset