

LEHTIKUVA/
Ulkomaiset rahastot haalivat suomalaisten metsiä – Tynkkynen: ”Metsät siirtyvät pienomistajilta kasvottomille rahastoille”
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen nostaa esiin huolen suomalaisten metsien omistajarakenteen muutoksesta. Tynkkynen on jättänyt aiheesta tänään eduskunnassa ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.
– Metsänomistaminen on Suomessa ollut yleistä, ja yksityisiä metsänomistajia on yhä noin 600 000. Metsäkaupoille ovat kuitenkin tulleet rytinällä myös kotimaiset ja ulkomaiset rahastot, jonka myötä kauppa on käynyt kuumana, Sebastian Tynkkynen toteaa.
– Monelle suomalaiselle tulevina vuosina perittävä metsä ei ole sellaista omaisuutta, jonka hoitamiseen kaikilla olisi halua perehtyä ja käyttää aikaa. Tämän seurauksena monet metsäpalstat päätyvät myyntiin, joka tarjoaa metsärahastoille tilaisuuden kasvattaa omistuksiaan.
Metsien valumista ulkomaiseen omistukseen ei pidä helpottaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on todennut rahastojen ja sijoittajien haalineen viime vuosina jopa puolet myydyistä metsätiloista. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa muutos on ollut vielä rajumpi, sillä neljä viidestä metsätilakaupasta on päätynyt metsärahastojen ja muiden instituutiosijoittajien laariin.
– Metsät siirtyvät pienomistajilta kasvottomille rahastoille, ja yhä suuremmat alueet voivat olla yhä harvempien käsissä. On aiheellista kantaa huolta, mitkä tämän vaikutukset tulevat olemaan pidemmällä aikavälillä esimerkiksi metsien käytön tai kansalaisten varallisuuden näkökulmasta. Metsien valumista ulkomaiseen omistukseen ei tule lainsäädännöllä helpottaa, vaan pikemminkin löytää keinoja vahvistaa suomalaisen yksityisen metsänomistajan asemaa, Tynkkynen päättää.
Ilmiöön on reagoitu rajoittamalla rahastojen mahdollisuutta hyödyntää metsävähennystä, joka on tarkoitettu yksityisille metsänomistajille. Aiemmin maa- ja metsätalousministerinä toiminut Jari Leppä väläytteli myös jatkotoimien tarvetta, mistä Tynkkynen haluaa kirjallisessa kysymyksessään tietää enemmän.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- metsäpalstat metsärahastot ulkomaiset rahastot metsäkaupat metsät suomalaiset metsänomistajat sijoittajat Pohjois-Karjala lainsäädäntö kirjallinen kysymys Jari Leppä Kainuu Sebastian Tynkkynen MTK
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset jätti välikysymyksen: Suomalaisten verorahoja ja uutta velkarahaa kohdistetaan ilmastotoimiin, jotka heikentävät Suomen asemaa ja kansantaloutta

Koskela: Miten hallitus aikoo turvata metsäteollisuuden toimintaedellytykset?

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Reijonen vaatii metsänomistajien hankintahakkuun verovapauden nostoa: ”Verovapauden kiintiön nostaminen toisi ansaintamielessä helpotusta myös maatalousyrittäjille”

Purra: Suurin suomalaisiin metsiin kohdistuva uhka tulee EU:sta, ilmastovaatimukset menneet liian pitkälle – ”Peli pitää viheltää poikki”

EU rankaisee metsätalousmaita puuttumalla metsäbiomassan käyttöön – Hakkarainen: ”Johan sen järkikin sanoo, että puu on uusiutuva luonnonvara”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.