

Markku Ulander
Toimitus suosittelee
UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: “Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Ulkoministeriön talousjohtaja ei pitänyt ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kuluja vuoden 2011 vaalien yhteydessä hyväksyttävinä. Tämä selviää Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamasta sähköpostikeskustelusta.
Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan avustajan kampanjamatkoista aiheutuneet kulut eivät “missään tapauksessa olleet valtion menoja”, eikä ministeriön tullut niitä maksaa. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, miten riskialttiina ministeriön ylin johto tilanteen näki. Keskusteluun osallistunut nykyinen valtiosihteeri Peter Stenlund vertasi tapausta Norjaan, jossa vastaavanlainen kulusotku sai aikaan suuren julkisen skandaalin. Perussuomalainen raportoi Stubbin avustajan kulusotkusta toissapäivänä.
Ministeriön viestinvaihto
Ulkoministeriön virkamies tiedusteli 15.4.2011 klo 12:52 ulkoministeriön talousjohtajalta Risto Hakoilalta ohjetta ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kulujen käsittelemiseksi. Virkamiehen sähköposti seuraavassa:
Subject: UMIn kansanedustajaehdokkuuteen liittyvät kulut
Tervehdys,
UMIn lehdistöavustajan Sanni Grahn-Laasosen ollessa kansanedustajaehdokkuutensa hoidamiseksi vuosilomalla 1.3.-17.4 hänen tehtäviään hoitaa o.t.o. STUn ma. (1.9.2010-1.9.2011) erikoistutkija Lauri Tierala.
Koska myös UMI on ehdokkaana kysyn, miten menetellään hänen vaalityöhönsö osallistuvan Tieralan kulujen osalta silloin, kun ne liittyvät UMIn vaalikampanjaan? Entä UMIn kampanjaan osallistuminen maakuntakierroksilla: katsotaanko se virkatyöksi vai lomaksi, jollaiseksi Grahn-Laasonen on sen omalta osaltaan mieltänyt?
Vastauksista kiitollisena,
N.N
Talousjohtaja Risto Hakoila vastasi virkamiehen tiedusteluun. Hän liitti vastaanottajien joukkoon silloisen alivaltiosihteerin, nykyisen valtiosihteerin Peter Stenlundin sekä muita henkilöitä. Seuraavassa Hakoilan vastaus, lähetetty 15.4.2011 klo 14:27:
Jokainen tällainen kulu on sisällöltään sellainen, että valtion virasto ei saa niitä maksaa. Ne eivät missään tapauksessa ole valtion menoja.
Vaalikampanjaan osallistuminen kenenkään toimesta ei myöskään missään tapauksessa ole virkatyötä, sen on oltava lomaa, palkatonta virkavapautta tai muuta mahdollista oman ajan käyttöä, jos meillä sellaisia muita tapoja on. Sanni G-L on mieltänyt asian oikein työajan suhteen. Ja samaa linjaa on noudatettava myös kaikkien syntyvien kulujen osalta.
Tämä ei ole leikin asia. Yksityishenkilöiden vaalityö ja sen kulut on erotettava mahdollisimman tarkasti valtiolle tehtävästä työstä ja valtion kuluista. Valtion virastot ja ministeriöt eivät anna vaalitukea yhdenkään puolueen ehdokkaille.
Terveisin Risto
Alivaltiosihteeri Peter Stenlund ymmärsi tilanteen riskialttiuden ja vastasi 15.4.2011 klo 16:32 seuraavasti:
Hei
tämä on potentiaalisesti iso media-asia. Muistan että Norjassa syntyi suuri julkinen skandaali kun muutama ministeri määräsi virkamiehiä mukaan vaalikiertueille. Käytännössä rajanveto voi joskus olla vaikea. Esiintyykö UMI (tai UKKMI) ehdokkaana vai normaalisti ministerinä? Sellaisia tilanteita ei kuitenkaan voi olla kovin monta.
Peter
Kulut puolueelle, ei valtiolle
Valtioneuvuston tiedonannossa täsmennetään sitä tapaa, jolla avustajat voivat tukea vaalikampanjaa käyvää ministeriä:
– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut ao. puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.
Tiedonanto on julkaistu 11.2.2014, mutta kuten talousjohtaja Hakoilan sähköpostikeskustelussa esittämät kommentit osoittavat, nämä säännöt ovat olleet voimassa jo vuonna 2011 ja aiemminkin.
Stubbin vastaus kuittisotkuun
Helsingin Uutisten eilen haastattelema Stubb kertoi, ettei hän teetä avustajillaan vaalityötä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa avustajiensa kuluihin, jotka ovat kiistatta syntyneet vaalikampanjoinnin yhteydessä, ja jotka on yritetty laittaa valtion maksettavaksi. Niihin kuuluvat muun muassa Kokoomuksen Toivoristeilylle määrätyn erityisavustaja Jori Arvosen matkaliput, lehdistöavustaja Lauri Tieralan kampanjamatkoihin käytetyt taksikulut ja erityisavustaja Mikko Hautalan maakuntareissut.
Osa kulusummista on pieniä, osa suuria. Yhteenlaskettuna pelkästään näistä kolmesta laskusta kertyy veronmaksajien maksettavaksi noin 500 euron suuruinen summa. Perussuomalaisen toimituksen haltuunsa saamaa aineistoa on runsaasti, ja tässä on käsitelty siitä vain pientä osaa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.