Unkari valmistautuu uuteen maahanmuuttoaaltoon rakentamalla aiempia massiivisempia raja-aitoja. Maan pääministeri Viktor Orbán kertoi aikeistaan valtiollisella radiokanavalla. Uudet raja-aidat voivat tarpeen vaatiessa pysäyttää satoja tuhansia maahan pyrkiviä. Aiheesta uutisoi brittilehti Guardian.

Orbánin mukaan uusi maahanmuuttoaalto voisi tulla kysymykseen, jos Turkin ja EU:n palautussopimus ajautuu karille. Hänen mukaansa maahanmuuttoaalto vaarantaa eurooppalaisten turvallisuuden. Orbán kertoi tulijoiden tulevan alueilta, joissa Eurooppaa ja läntistä maailmaa pidetään ”vihollisena”.

– Jos emme voi pysäyttää tulijoita hyvällä niin meidän on tehtävä se voimakeinoin. Ja me aiomme tehdä niin, Orbán perusteli.

Unkarin lävitse kulki viime vuonna noin 400 000 ihmistä. Maan eteläisille rajoille rakennettiin piikkilanka-aitoja ihmisvirtaa patoamaan. Guardian kirjoittaa, että aitojen rakentamisen jälkeen läpikulku tyrehtyi.

Unkarissa järjestetään aitojen rakentamisen lisäksi kansanäänestys 2.10. maan osallistumisesta EU:n enemmistöpäätöksellä tehtyyn taakanjakosopimukseen.

Henri Myllyniemi