Unkarilaiset tyrmäsivät tämän päiväisessä kansanäänestyksessä selvin luvuin ajatuksen siitä, että EU voisi määrätä Unkarin vastaanottamaan maahanmuuttajia ilman maan parlamentin hyväksyntää. Ovensuukyselyiden mukaan jopa 95 prosenttia äänestäneistä äänesti taakanjakoa vastaan.

EU:n kaavaileman taakanjakosuunnitelman mukaisesti Unkariin olisi siirretty 1294 turvapaikanhakijaa.

Vaikka ”Ei”-äänet voittivat murskaluvuin, tulos jää pätemättömäksi koska äänestysaktiivisuus ei ylitä 50 prosenttia. Aktiivisuus ylsi ennakkotietojen mukaan noin 45 prosenttiin.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kampanjoinut ei-äänten puolesta. Tulos on Orbanille ja hallitsevalle Fidesz-puolueelle moniselitteinen.

Puolueen senioripoliitikot julistautuivat tulosten selvittyä voittajiksi. Varapuhemies Gergely Gulyasin mukaan tulos on ”ylivoimainen voitto kaikille niille jotka haluavat estää pakkomaahanmuuton”. Orban totesi jo aikaisemmin päivällä, että se ratkaisee, kumpia on enemmän – ”ei”, vai ”kyllä”-ääniä. Äänestysaktiivisuudelle hän ei pannut suurta painoa.

Tulosta on monin paikoin tulkittu myös Orbanin tappioksi.

Kilpailevan Jobbik-puolueen edustajat moittivat äänestystä fiaskoksi ja vaativat Orbanin eroa.

Äänestysaktiivisuus jäänyt ennenkin matalaksi

Unkarissa on aikaisemmin järjestetty EU- ja Nato-jäsenyyttä koskevat kansanäänestykset, mutta vaikka nämä olivat maan tulevaisuuden kannalta selvästi tämänpäiväistä merkittävämpiä, molemmissa äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin.

Vuonna 2003 järjestettyyn EU-kansanäänestykseen osallistui 45,6 prosenttia äänioikeutetuista. Liittymisen puolesta äänesti 83,8 prosenttia. Tuloksen katsottiin olleen kuitenkin sen verran selvä osoitus kansan tahdosta, että maa liittyi seuraavana vuonna EU:hun.

Niin ikään vuonna 1997 järjestetyssä Nato-kansanäänestyksessä äänensä antoi 49,2 prosenttia äänioikeutetuista. Maa liittyi Natoon maaliskuussa 1999.

Kirjoitukseen oli livahtanut virhe, korjattu 3.10.2016 klo 12:36. EU ei liittynyt EU:hun 2003 vaan kyseessä oli luonnollisesti Unkari.

MATIAS TURKKILA