Unkarin pääministeri Viktor Orbán aikoo esittää lähipäivinä perustuslakiuudistusta EU:n maahanmuuttajia koskevaa taakanjakosopimusta vastaan siitä huolimatta, että sunnuntaina järjestetyn kansanäänestyksen äänestysaktiivisuus jäi vailinaiseksi. Unkarilaisen torppasivat harvinaisen yksimielisessä 98 prosentin konsensuksessa EU:n taakanjakoaikeet. Vaikka äänten jakauma oli selvä, sen vaikutuksista väitellään vielä pitkään.

Unkarin sunnuntaisen kansanäänestyksen tulosta on juhlittu pitkin Eurooppaa Brysseliä myöden, koska pätevä tulos olisi edellyttänyt vähintään 50 prosentin äänestysaktiivisuutta. Tämä ei toteutunut.

Pääministeri Viktor Orbánin piti itse äänestystulosta selkeänä signaalina siitä, etteivät unkarilaiset halua noudattaa EU:n enemmistöpäätöstä. Hän kertoi, että pakkosijoitusta vastusti useampi unkarilainen kuin mitä maan EU-jäsenyyden puolesta annettiin aikanaan ääniä. Yhtä lailla maan Nato-jäsenyyden sinetöinyt kansanäänestys jäi 50 prosentin äänestyskynnyksen alle.

Orbán sanoi esittävänsä perustuslakiuudistuksen EU:n taakanjakosopimusta vastaan lähipäivinä äänestysaktiivisuuden puutteesta huolimatta.

Vaikka Orbania ja tämän Fidesz-puoluetta pidetään EU:ssa änkyränä, löytyy maasta vieläkin ärhäkämpi puolue, nimittäin Jobbik. Se on jo ehättänyt vaatia pääministeri Orbánin eroa.

– Tämän pätemättömän vaalituloksen vuoksi Viktor Orbán latasi aseen ja ojensi sen Brysselille, jotta voisimme tuijottaa aseen piippuun, Jobbikin ulkoasioista vastaava edustaja Márton Gyöngyösi räväytti.

Pelko siitä, että Fidesz vaihtuisi Jobbikiin, on omiaan estämään henkselien paukuttelua. Radikaalin Jobbikin suosion kasvu olisi EU:lle suoranainen painajainen.

SUOMEN UUTISET