

Unkarin pääministeri Viktor Orban saapuu EU-kokoukseen 19.2.2016. / Stephane de Sakutin
Unkari vie EU:n taakanjakopäätöksen kansanäänestykseen
Viime syksyn EU:n enemmistöpäätöksella tekemä päätös jakaa pakolaisia eri EU-maihin joutuu Unkarissa kansanäänestyksen alle. Kiistanalainen päätös syntyi viime vuoden syyskuussa, kun EU-johtajat päättivät äänestyksen jälkeen sijoittaa turvapaikanhakijoita EU-maihin. Asiasta kirjoitti Financial Times.
Unkari oli yksi niistä maista, jotka alun perin äänestivät esitystä vastaan. Suomi äänesti tuolloin tyhjää, mikä myöskin tarkoitti vastaääntä.
EU ei juurikaan turvaudu jäsenmaidensa suvereeniteetin piiriin kuuluvissa asioissa enemmistöpäätöksiin, vaan on noudattanut kuuliaisesti yksimielisyysperiaatetta. Tämän vuoksi 160 000 ihmisen uudelleensijoittelu on nostattanut kulmakarvoja pitkin Eurooppaa.
Unkarin suosionosteessa oleva pääministeri Viktor Orbán piti kansanäänestystä luontevana tapana kertoa Brysselille, että mitä mieltä maan kansalaiset ovat EU:n enemmistöpäätöksestä. Orbánin mukaan Brysselillä ei ole oikeutta muokata Unkarin “kulttuurellista, uskonnollista ja etnistä alkuperää”.
– Esitys pakolaisten uudelleensijoittelusta ilman kansan mandaattia on vallan hyväksikäyttöä, Orbán jyrisi.
Brysselillä paha ongelma
Unkarin ilmoitus on uusin Brysselin arvovaltaa nakerava tapaus. EU:n päämaja on viime päivinä toiminut lähinnä tietotoimistona vastaanottamassa eri jäsenmaiden yksipuolisia ilmoituksia näiden toimenpiteistä. Bryssel on saanut kuulla Belgian rajavalvonnasta Ranskan rajalla, sekä Itävallan päätöksestä laittaa turvapaikanhakijoille päivittäiset kiintiöt.
Orbánin suosio on noussut raketinomaisesti hänen otettua tiukaksi mielletty linja Euroopan pakolaiskriisissä. Aluksi monet EU-maat paheksuivat Unkarin päätöksiä, mutta ovat myöhemmin alkaneet noudattaa Unkarin linjaa osapuilleen sellaisenaan.
Jos Orbánin suosion noususta ja suosion lähteestä voi jotain arvata, niin unkarilaiset sanovat jyrkästi “ei” Brysselin päämajalle. Se lisäisi entisestään EU:n uskottavuuskriisiä. EU ei ole onnistunut hillitsemään pakolaisvirtaa lukuisista eri yrityksistään huolimatta.
“Kontrollin” sijaan sulkuja
Vielä viime vuonna monet kilpiään kiilloitelleet EU-maat julistivat ensisijaisesti turvapaikanhakijoiden virran olevan holtitonta, ja että se pitäisi saada kuriin ja järjestykseen. Nyt pakolaisvirran alle joutuneet jäsenmaat ovat alkaneet puhua suorasukaisemmin, että virran täytyy tyrehtyä kokonaan.
Jo viime keväänä EU-maiden viesti oli, että Eurooppa ei kykene huolehtimaan asianmukaisesti uusista turvapaikanhakijoista.
Monet järjestöt, mukaanlukien YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, ovat kritisoineet Euroopan maiden toimia siitä, etteivät ne hoida Geneven sopimuksen mukaisesti turvapaikanhakijoista.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi, että kun kyseessä ovat miljoonat siirtolaiset, niin Geneven sopimuksen noudattaminen käy hyvin haastavaksi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.
