Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki on jättänyt kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Jussi Niinistölle maakuntajoukkojen käytöstä turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja valvonnassa. Vähämäki kysyy hallitukselta toimia, jotta maakuntajoukkoja voisi käyttää laajemmin virka-aputehtävissä.

– Rajalla tilanne on kriittinen. Poliisi ei tiedä, kuinka moni on maassa luvatta ilman minkäänlaista lupaa tai rekisteröintiä. Näin ei voi jatkua. Lisää valvovia silmiä on saatava, Vähämäki sanoo.

Ongelmia syntynyt jo

Vuonna 2014 Suomeen saapui alle 4 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna määrän uskotaan jopa kymmenkertaistuvan. Suurimmat ryhmät ovat Irakista ja Somaliasta.

– Poliisin kertomien tietojen mukaan ongelmia on syntynyt jo. Poliisille on raportoitu huolestuttavia määriä pahoinpitelyitä, seksuaalisia ahdisteluita ja laittomia uhkauksia. Turussa poliisiasemalle tunkeuduttiin luvatta. Tilanne on selvästi karkaamassa käsistä.

”Järjestelmä
on helisemässä”

Vähämäki haluaa etsiä ratkaisuja maakuntajoukoista. Ne ovat alueellisia reserviläisistä vapaaehtoisista koottuja joukkoja, joita voi käyttää virka-aputehtävissä. Vähämäki kuitenkin näkee, että tällä hetkellä maakuntajoukkojen oikeudet ovat tehtäviin riittämättömät.

– Tällä hetkellä maakuntajoukkoja voi tiukkojen lakien vuoksi käyttää hyvin rajoitetusti. Esimerkiksi järjestyksenvalvontaa ei voi suorittaa, vaikka olisi saanut sotilaspoliisikoulutuksen ja toimisi virka-apuna käskystä. Toivon, että tähän saadaan muutos, sillä järjestelmä on helisemässä.

SUOMEN UUTISET