Eduskunta äänesti tänään perussuomalaisten esittämästä välikysymyksestä Kyproksen tukemisesta. Viimeisessä äänestyksessä olivat vastakkain luottamuslause hallitukselle ja Timo Soinin esittämä epäluottamuslause, joka olisi läpi mennessään kaatanut Jyrki Kataisen hallituksen.

”Kuuden kopla” säilytti ministerin pallinsa äänin 86 – 65. Äänestyksestä oli poissa 48 edustajaa. Jos kaikki opposition edustajat olisivat osallistuneet äänestykseen, hallitus olisi pysynyt pystyssä vain 10 äänen turvin.

Keskusta äänesti tavallaan itseään vastaan. Nimittäin Soinin esittämän epäluottamusehdotuksen yksi kantavista ajatuksista oli se, että koska hallitus jatkaa edeltäjänsä tukipakettipolitiikkaa ja rikkoo tietoisesti ja toistuvasti EU:n sääntöjä Suomen kansan vahingoksi, se ei nauti eduskunnan luottamusta. Kannatettuaan Soinin esitystä, keskusta tuomitsi edellisen hallituksen toimet, jossa se oli pääministeripuolueena.

Ennen Kypros-paketin luottamuslauseäänestystä kokoomusedustajat Pia Kauma, Sanna Lauslahti, Eero Lehti ja Kari Tolvanen antoivat julkisuuteen tiedotteen, jossa he tuomitsivat Kyproksen tukemisen Suomen valtion varoista suorastaan rikolliseksi toiminnaksi.

– Äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta, vaikka edelleen olemme sitä mieltä, että Kyproksen tukeminen on väärin, sekä Lehti että Tolvanen myönsivät ennen äänestystä.

– Luottamuslause hallitukselle ja Kyproksen tukipaketin tuomitseminen ovat kaksi eri asiaa, herrat painottivat.

Myös Lauslahti äänesti kokoomuksen linjan mukaisesti. Kauma ei osallistunut äänestykseen.

SEPPO HUHTA